۱۰ تیر ۱۳۹۶، ۹:۵۶
کد خبر: 82581687
T T
۰ نفر
تكمیل سد پلرود، سامان بخش وضعیت آبرسانی به شهرهای شرق گیلان

رشت - ایرنا - تكمیل و بهره برداری كامل سد پلرود گیلان، علاوه بر تأمین بهتر و سامان بخشیدن به وضعیت آبرسانی شهرهای شرق استان، تولیدكننده انرژی برقآبی نیز هست و با اختصاص اعتبار لازم، پرونده نزدیك به هفت ساله این سد بسته می شود.

به گزارش ایرنا ، سد مخزنی پلرود یكی از طرح های بزرگ تامین آب استان به ارتفاع 100متر و حجم مخزن 132میلیون مترمكعب و قدرت تنظیم سالانه 205 میلیون مترمكعب است .
هدف از ساخت سد مخزنی پلرود، ذخیره و تنظیم آب رودخانه پلرود بعنوان دومین رودخانه بزرگ گیلان است كه با ساخت آن، امكان آبیاری بالغ بر 27 هزار هكتار از اراضی شالیكاری و باغهای شهرستان های رودسر و املش و تامین آب شرب هفت شهر بزرگ شرق گیلان (رحیم آباد، رودسر، لنگرود، واجارگاه، كلاچای، املش و كومله) به میزان 40 میلیون مترمكعب در سال و نیز تامین انرژی برق آبی به میزان 70 گیگاوات در سال میسر خواهد شد .
مطالعات شناسایی و اولیه طرح سد مخزنی پلرود از سال 56 آغاز شد و مطالعات تكمیلی آن بین سالهای 62 تا 84 خاتمه یافت و در سال 86 مصوبه كمیته تخصصی وزارت نیرو توسط شركت سهامی آب منطقه ای گیلان اخذ شد .
متعاقب آن، قرارداد عملیات اجرایی پروژه سد مخزنی پلرود طی فرآیند مناقصه عمومی در سال 88 ، با قرارگاه خاتم الانبیا ء منعقد و رسماً از تاریخ 17 فروردین سال 89 پروژه سد با نظارت شركت مهندسی مشاور مهاب قدس آغاز شد. مبلغ قرارداد اولیه بالغ بر 890 میلیارد ریال و مدت اولیه قرارداد 66 ماه است .
تاكنون هزاران تن خاك رس در منطقه زیر و رو شده، راه های روستاهای بالادست این سد از جمله جاده اصلی پیركوه سیاهكل و اشكورات رودسر ، تخریب و به راه دسترسی سد تبدیل شده و همین موضوع كه دشواری هایی را برای اهالی آن منطقه ایجاد كرده، اهمیت به پایان رسیدن این پروژه را دوچندان كرده است.
روستاهای دراز لات پایین و بالا، سوگوابر، پرشه، لات پرشه، خانكه سرا، دیمه بن و دیزلی از جمله روستاهای پراكنده در محدوده مخزن سد پلرود هستند. بر اساس آمارهای ارائه شده، 226 خانوار در محدوده مخزن سد ساكن بودند كه تاكنون 164 خانوار ساماندهی شده و 62 خانواده نیز باقیمانده كه هنوز تملك اراضی در مورد آنها انجام نشده است.
روستاییانی كه در محدوده مخزن سد پلرود در رحیم آباد رودسر زندگی می كردند؛ اغلب دارای شالیزار، واحدهای دامداری و باغ های مركبات ، كیوی و فندق بودند كه با آغاز احداث این سد و خریداری اراضی زراعی و باغی آنها ، در روستاهای پایین دست یا شهرها ساكن شدند.
عباس قربانی ساكن روستای شمشادسرا واقع در منطقه جنگلی و شیب دار چند كیلومتری دست راست پایه های سد كه همچنان ساكن منطقه مانده، علاوه بر دامداری و كشاورزی، در كنار جاده اصلی، تمشك می فروشد. او به ایرنا می گوید: محل زندگی ام در محدوده سد واقع شده ولی هنوز مسئولان تكلیفم را روشن نكرده اند كه آیا مشمول ساماندهی می شوم یا خیر.
وی افزود: پس از انفجارهای مربوط به روند ساخت سد، وسایل خانه خسارت دیده و از آنجایی كه منزل مسكونی ام زگالی (ساخته شده از گل و چوب) است، توانسته مقاومت كند.
عملیات خاكبرداری و انفجارهای مربوط به ساخت این سد، نه فقط مخزن نشینان بلكه مردم روستاهای اطراف را نیز دچار آسیب هایی كرده كه از آن جمله می توان به روستای آزاركی در ارتفاع سمت راست سد اشاره كرد كه دچار لغزش زمین است.
زمستان سال گذشته، جلسه ای در فرمانداری رودسر با حضور مدیركل بحران استانداری گیلان، مدیركل بنیاد مسكن، نماینده شركت آب منطقه ای و مجری سد تشكیل و مقرر شد كه بنیاد مسكن، طی مدت یك ماه نسبت به انتخاب مشاور برای بررسی وضعیت لغزش و راهكارهای بعدی اقدام كند و نتیجه آن، بررسی شود اما ظاهرا ، نشست مربوط به نتیجه بررسی موضوع یادشده، برگزار نشده است.

** 2 هزار و 500 میلیارد ریال اعتبار برای تكمیل سد پلرود نیاز است
در همین زمینه نماینده مجری احداث سد پلرود استان گیلان در گفت وگو با ایرنا بیان كرد: در صورت اختصاص 2 هزار و 500 میلیارد ریال اعتبار ، این پروژه طی سه سال آینده به بهره برداری كامل می رسد.
مجید صابر ادامه داد: این سد در صورت تكمیل با مشخصات فنی 100 متر ارتفاع از پی ، طول 572 متر و عرض 12 متر تاج ، حجم مخزنی 132 میلیون مترمكعب ، طول دریاچه شش كیلومتر با عرض میانگین 500 متر ، قدرت تنظیم سالانه 205 میلیون مترمكعب آب را دارد.
وی خاطرنشان كرد: مبلغ قرارداد اولیه بالغ بر 890 میلیارد ریال و مدت اولیه قرارداد 66 ماه عنوان شده بود كه به دلیل پاره ای مشكلات از جمله عدم تامین بموقع اعتبارات، تكمیل این پروژه به درازا كشیده است.
نماینده مجری سد پلرود در گیلان گفت : تاكنون حفاری ، لاینیگ و تزریقات كامل دو رشته تونل انحراف به طول های 607 و 604 متر ، احداث سازه های خروجی و ورودی تونل های انحراف، حفاری و لاینیگ تونل دسترسی به گالری تزریق زیر پی در دو مرحله به طول 178 متر و 300 متر ،حفاری و بتن ریزی دیوار آب بند به مساحت چهار هزارو 726 مترمربع، خاكریزی 8 / 1 میلیون مترمكعب در بدنه ، انحراف آب به تونل ها در اسفندماه سال 1395 و تملك 238 هكتار اراضی مخزن به 350 میلیارد ریال اعتبار انجام شده و در كل این پروژه تا پایان خردادماه امسال ، 54 درصد پیشرفت فیزیكی دارد.
مردم شهرها و روستاهای شرق گیلان امیدوارند با تكمیل این سد از آب آشامیدنی مناسب و آب زراعی كافی برای شالیزارها و باغهایشان بهره مند شوند .
استان گیلان از مراكز مهم تولید محصولات كشاورزی چون برنج ، چای ، زیتون، مركبات و همچنین ابریشم است .
خبرنگاران: فرهاد نظرپور - نصرالله ابراهیمی ** انتشاردهنده:بابایی
6029/6070/ 6030