۱۴ تیر ۱۳۹۶، ۱۱:۱۴
کد خبر: 82587278
T T
۰ نفر
نیویورك تایمز: ترامپ گزینه های اندك و پرخطری در برابر كره شمالی دارد

تهران - ایرنا - روزنامه نیویورك تایمز با تاكید بر اینكه سرنوشت معمر قذافی رهبر سابق لیبی باعث خواهد شد كیم جونگ اون از برنامه هسته ای خود دست برندارد، نوشت دونالد ترامپ گزینه های 'اندك و پرخطری' در قبال برنامه هسته ای و موشكی كره شمالی دارد.

روزنامه آمریكایی دیروز (سه شنبه) در تفسیری نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا در ماه ژانویه (دی 95) گفته بود كره شمالی نمی تواند موشك بالستیك قاره پیمایی داشته باشد كه بتواند به آمریكا برسد. او به دو چیز توجه نداشت. اول اینكه كیم جونگ ایل رهبر كره شمالی چقدر به تولید چنین موشكی نزدیك شده است و دوم اینكه گزینه های ریاست جمهوری آمریكا برای متوقف كردن كره شمالی محدود است.
نیویورك تایمز در ادامه تفسیر خود افزود: ترامپ شش ماه بعد و روز سه شنبه این هفته درس سختی آموخت. آمریكا تایید كرد كره شمالی یك موشك بالستیك قاره پیما آزمایش كرده است. كارشناسان می گویند این موشك می تواند ایالت آلاسكا را هدف قرار دهد.
این موشك حدود 580 مایل پرواز كرد كه البته به خودی خود دستاورد بزرگی نیست اما هزار و هفتصد مایل به آسمان رفت و دوباره به جو زمین بازگشت. 'فرماندهی اقیانوسیه' ارتش آمریكا تایید كرد این پرواز 37 دقیقه طول كشید.
ترامپ گزینه های اندك و پرخطری در رابطه با كره شمالی دارد. 'مهار كلاسیك' اولین گزینه است؛ یعنی محدود كردن توانایی یك دشمن در توسعه نفوذش، همان كاری كه آمریكا با دشمن بسیار قوی ترش اتحاد جماهیر شوروی كرد. اما این روش مشكلی را حل نمی كند و باعث می شود با آن كنار آمد.
ترامپ كره شمالی را تحریم كرد، حضور نظامی آمریكا در نزدیك سواحل شبه جزیره كره را تقویت كرد و برنامه سایبری محرمانه برای كارشكنی در فعالیت موشكی كره شمالی را سرعت بخشید. اما اگر این مجموعه تهدیدها و مهارت تكنولوژیك موثر بود كیم جونگ اون آزمایش موشكی روز سه شنبه را انجام نمی داد.
اشتیاق زودهنگام ترامپ برای كمك گرفتن از 'شی جینپینگ' رئیس جمهوری چین و مقابله به كره شمالی به ناامیدی منجر شد. ترامپ اخیرا به رئیس جمهوری چین گفت كه آمریكا آماده است بتنهایی با كره شمالی مقابله كند. اما چین شاید آن را تهدیدی توخالی فرض كرده است.
اگر آمریكا از احتمال انجام یك آزمایش موشكی بالستیك دیگر اطلاع پیدا كند، ترامپ ممكن است قدم دیگری برداشته و تهدید به حملات نظامی پیش دستانه كند.
اما این ایده خوبی نیست زیرا كره شمالی در 11 سال گذشته موشك های زیاد و متنوعی ساخته است. این كشور نسل جدیدی از موشك ها با سوخت جامد را تولید كرده كه می توان به راحتی آنها را در غارها و دل كوه ها پنهان كرد و دوباره به سرعت برای پرتاب آماده كرد.
كره شمالی همچنان آخرین سلاح تلافی جویانه را در اختیار دارد: توپخانه در حاشیه شمالی منطقه غیر نظامی. این تهدید می تواند سئول پایتخت كره جنوبی را هدف قرار دهد. این شهر 10 میلیون نفر جمعیت دارد و یكی از پویاترین هاب های اقتصادی آسیاست.
جیمز متیس وزیر دفاع آمریكا به شبكه CBS گفت: مناقشه در كره شمالی احتمالا بدترین نبردی خواهد بود كه بسیاری از مردم ممكن است در زندگی خود تجربه كنند.
گزینه بعدی همان چیزی است كه 'مون جائه-این' رئیس جمهوری كره جنوبی روز جمعه در سفر به واشنگتن گفت: مذاكره. مذاكره می تواند با تعلیق آزمایش های موشكی و هسته ای كره شمالی آغاز شود و در عوض آمریكا توافق كند كه تمرین های نظامی با كره جنوبی را معلق یا محدود كند. رئیس جمهوری چین مدت هاست كه بر در پیش گرفتن این رویكرد تاكید دارد. ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه هم روز سه شنبه در دیداری كه در مسكو با شی جینپنگ داشت از این رویكرد حمایت كرد.
این گزینه هم خطراتی دارد. اگر چنین رویكردی در پیش گرفته شود، كره شمالی و چین به هدف خود كه همانا محدود كردن آزادی عمل ارتش آمریكا در اقیانوس آرام است، می رسند. بنابراین، به مرور زمان كیفیت بازدارندگی نظامی آمریكاـ كره جنوبی تحلیل می رود.
بیل كلینتون رئیس جمهوری آمریكا در سال 1994 تلاش كرده بود با كره شمالی مذاكره كند. جرج بوش هم در دو سال آخر ریاست جمهوریش سعی كرد از این راه وارد شود. اما وقتی كه كره شمالی اعلام كرد كه مزایای اقتصادی این گفت و گوها اندك است، مذاكرات ناكام ماند.
علاوه بر این موارد، تعلیق كردن فعالیت نظامی هسته ای كره شمالی در مرحله ای كه این كشور 10 تا 20 سلاح هسته ای دارد، به معنای آن است كه در هر صورت زرداخانه هسته ای كره شمالی سر جای خود می ماند.
مقامات آمریكایی می گویند تعلیق نمی تواند یك راه حل باشد اما می تواند راهی به سوی ایجاد شبه جزیره كره عاری از سلاح هسته ای باشد؛ یعنی توافقی كه كیم جونگ اون حاضر شود از سلاح ها و موشك های هسته ای دست بردارد.
امروز آشكار شده كه كیم جونگ اون تمایلی به صرف نظر كردن از قدرت ندارد. او هنگامی كه به دنیا نگاه می كند سرهنگ معمر قذافی رهبر سابق لیبی را می بیند كه از برنامه هسته ای كوچكش دست برداشت و به محض اینكه مردم علیه وی شوریدند، به كمك آمریكا از قدرت ساقط شد.
به همین دلیل كیم جونگ اون معتقد است كه برنامه هسته ایش مانع از آن می شود كه آمریكا برای سرنگونیش تلاش كند. شاید حق با او باشد.
اروپام**9423**1479
مترجم: هرمز برادران**ناشر:حسن سالك رضائی
۰ نفر