به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از ساينس ديلي، تشعشعات خورشيد و ساير ستارگان در خارج از حباب مگنتوسفر زمين، بسيار خطرناك هستند. به همين علت در فضاپيماها، تجهيزات و لباسهاي فضايي از يك لايه ضخيم محافظ براي جلوگيري از تاثير پرتوهاي فرابنفش و مادون قرمز استفاده ميشود.
اما معمولا اين مواد محافظ حجم زيادي دارند. اين ويژگي در سفرهاي فضايي كه مستلزم كاهش حداكثر وزن تجهيزات و افزايش حداكثري قابليت جابهجايي است، به هيچ وجه ايدهآل محسوب نميشود.
اما اكنون محققان دانشگاه ملي استراليا نانومادهاي را ساختهاند كه با كسري از ضخامت و حجم مواد موجود قادر است از فضانوردان در برابر اين پرتوها و تشعشعات محافظت كند. سطح اين ماده از نانوذراتي پوشيده شده كه در صورت نياز طولموجهاي خاصي از نور، در اينجا پرتوهاي فرابنفش و مادون قرمز را منعكس ميكنند. در لايههاي زيرين اين ماده نيز ميتوان قابليت انعكاس يا عبور طول موجهاي مختلف را تعبيه كرد.
مهمترين ويژگي اين نانوماده قابليت تنظيم عملكرد آن در برابر نور با تغيير دماي ماده است. در واقع تغيير دماي ماده موجب تغيير ويژگيهاي اپتيكي آن ميشود و محققان با محاسبه اين تغييرات توانستند نانوذرات تشديدشدهاي بسازند كه قبل و بعد از تغيير ويژگيهاي اپتيكي، رفتارهاي متفاوتي را نشان ميدهند و امكان كنترل واكنش آنها در برابر نور براي كاربر فراهم ميشود.
براي كنترل دماي نانوذرات نيز ميتوان از ابزارهاي مختلفي از جمله يك ليزر خارجي يا ميكروگرمكنهاي توكار استفاده كرد.
اگرچه اين نانوماده جديد ميتواند فضانوردان را در برابر تشعشعات فضايي محافظت كند، قابليت ممانعت از ذرات پرانرژي را ندارد. البته اين نقطه ضعفي است كه لباسهاي كنوني فضانوردان نيز آن را دارند. در حال حاضر محققان در تلاشند تا با تغيير ويژگيهاي اين ماده بتوانند كاربردهاي ديگري روي زمين براي آن بيابند.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Advanced Functional Materials منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440
مترجم: سپيده علي كاشاني** انتشار: گلشن
تهران – ايرنا - گروهي از محققان استراليايي نانو ماده جديدي ساختند كه قادر است فضانوردان را در برابر تشعشعات فضايي محافظت كند.