۱۶ تیر ۱۳۹۶، ۸:۰۳
کد خبر: 82589344
T T
۰ نفر
آفتاب و خطر ابتلا به ملانوم/برای تامین ویتامین D در معرض آفتاب شدید قرار نگیرید

تهران- ایرنا- عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشكی تهران با توضیح اینكه ویتامین D مورد نیاز بیشتر از طریق مصرف رژیم غذایی كامل تامین می شود، گفت: نور شدید خورشید احتمال ابتلا به سرطان پوست (ملانوم) را افزایش می دهد بنابراین نباید برای تامین این ویتامین بدن را در معرض تابش شدید آفتاب قرار داد.

دكترسیدمهدی طبایی روز جمعه درگفت وگو با خبرنگارعلمی ایرنا با بیان اینكه كمبود ویتامین D در ایران عارضه ای شایع است، اظهاركرد: اگر سطح پوست كف دست ها روزانه حدود 15 دقیقه در معرض تابش نور خورشید قرار گیرد، می تواند ویتامین D مورد نیاز بدن را تامین كند و دیگر نیازی نیست تمام بدن در معرض تابش شدید آفتاب قرار گیرد.
وی در خصوص برخی عوارض تابش شدید آفتاب گفت: تابش شدید آفتاب از عوامل اصلی بروز عوارض پوستی مانند پیری زودرس پوست، ایجاد لك ها و سرطان های پوست همچون ملانوما به شمار می رود.
طبایی ملانوما را از خطرناك ترین نوع سرطان ها دانست كه ارتباط مستقیم با تابش نور شدید خورشید و آفتاب سوختگی دارد و گفت: در ایران به دلیل نوع پوشش، خال های بدخیم و سرطانی پوست (ملانوم) شیوع كمتری دارند.
وی با بیان اینكه ملانوما یك درصد سرطان های پوست را شامل می شود، افزود: با این حال بیشترین مرگ و میر ناشی از سرطان های پوست در اثر ابتلا به این سرطان رخ می دهد.
طبایی توضیح داد: مردان بیشتر از زنان به این بیماری مبتلا می شوند؛ ملانوما به ترتیب پنجمین و ششمین سرطان شایع در مردان و زنان است.
طبایی میزان شیوع این بیماری را بیش از سه میلیون نفر در دنیا عنوان كرد و افزود: سالانه حدود 23 نفر در هر 100 هزار نفر به تعداد مبتلایان این بیماری افزوده می شود.
وی همچنین با اشاره به اینكه شیوع ملانوما در دنیا در 30 سال گذشته رو به افزایش گذاشته است، گفت: 2 درصد مردم در طول زندگی ممكن است به ملانوما مبتلا شوند و امكان ابتلای سفیدپوستان 20 برابر بیشتر از سیاه پوستان است.
طبایی در خصوص آمار ابتلا به ملانوما در ایران نیز اظهار كرد: آمار دقیقی از ابتلا به این بیماری در كشور نداریم اما بر اساس مطالعات محدود، پیش بینی می شود كه شیوع این بیماری در ایران كمتر از میانگین جهانی باشد.
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشكی تهران افزود: همچنین پیش بینی های جهانی نشان می دهند كه در سال 2017 میلادی در آمریكا حدود 90 هزار نفر به ملانوما مبتلا می شوند و حدود 10 هزار نفر از مبتلایان به این بیماری نیز جان خود را از دست می دهند.
طبایی در مورد علایم ملانوم گفت: سرطان ملانوم معمولا با علائمی شبیه خال پوستی با ظاهری غیرطبیعی كه سطح آن به سرعت افزایش می یابد نمایان می شود و گاهی نیز خال های قدیمی سرطانی می شوند كه با تغییر رنگ آنها می توان آن را تشخیص داد.
وی افزود: در مراحل بعدی ملانوم با نشانه هایی مانند خارش، خونریزی و درد همراه است كه افراد با مشاهده این نشانه ها باید هرچه سریعتر به پزشك مراجعه كنند.
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشكی تهران بر لزوم اجنتاب از قرارگرفتن در معرض نور خورشید در ساعاتی كه تابش آن شدید است، تاكید كرد و گفت: از ساعت 10 تا 14 كه شدت تابش اشعه خورشید بیشترین میزان را دارد، تا حد امكان نباید در معرض آن قرار گرفت.
طبایی با بیان اینكه پوشیدن لباس های مناسب بهترین راه برای جلوگیری از عوارض تابش شدید آفتاب است، افزود: افرادی كه ساعات طولانی در معرض نور شدید خورشید قرار دارند مانند شاغلان در فضاهای باز، باید پوشش مناسب داشته باشند.
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشكی تهران توصیه كرد: بهتر است در روزهای گرم تابستان از لباس های نازك كه اشعه آفتاب را از خود عبور می دهند، استفاده نشود و همچنین لباس هایی با رنگ روشن كه نور را منعكس می كنند، پوشیده شوند.
طبایی استفاده از كرم های ضدآفتاب استاندارد به دفعات متعدد در طول روز را ضروری دانست و گفت: علاوه بر پوشیدن لباس های مناسب، با استفاده از كلاه های نقاب دار، عینك های آفتابی و كرم های ضدآفتاب، می توان از پوست در مقابل اشعه مضر آفتاب مراقبت كرد.
وی ادامه داد: كشاورزان و خلبانان از جمله افرادی هستند كه در معرض تابش شدید نور خورشید قرار دارند و باید بیشتر از سایرین از پوست خود در برابر عوارض آفتاب مراقبت كنند.
رئیس جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشكی تهران همچنین به خانواده ها توصیه كرد كه از كودكان و خردسالان نیز در مقابل اشعه مضر آفتاب مراقبت كنند و آنان را از تابش مستقیم و شدید آفتاب دور نگه دارند.
علمی *1724* 1201 **1834
خبرنگار: عبدالكریم جبارپور * انتشار: حسین فتح الهی
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me
۰ نفر