۱۷ تیر ۱۳۹۶، ۱۱:۱۵
کد خبر: 82590399
T T
۰ نفر
تابستان هرمزگان؛ بيداد گرما، شرجي كشنده و كسب و كار

بندرعباس - ايرنا-هرمزگان هيچ وقت هواي خنك به چشم نمي بيند حتي زمستان كه همه جا برف وباران است ،تازه هواي اين استان مثل تابستان استانهاي ديگرخنك مي شود اما تابستان كه مي رسد چيزي شبيه جهنم است.

در اين استان هواي گرم كه از اسفند آغاز مي شود و تا ديماه ادامه دارد كه اوج آن در ماههاي تير و مرداد خودنمايي مي كند و درجه دما و رطوبت به حدي مي رسد كه از استاندارد دماسنج ها خارج و به صورت واقعي اعلام نمي شود.
استاني كه از يك طرف از راه خشكي با فاصله طولاني به استانهاي ديگر مثل كرمان و فارس و از يك سو به دريا با يك هزار و 200 كيلومتر همجوار است كه چيزي جز گرما و هواي شرجي عايد آن نمي شود
برخي از مردم بويژه كساني كه از شهرهاي ديگر به صورت مهاجر آمده تمام چهار ماه تابستان خانواده هاي خود را به شهرشان منتقل مي كندد و مردم بومي هم حداقل يك تا دو ماه از تابستان را با خانواده به شهرهاي خوش آب وهوا مي روند و عده اي هم كه توان مالي براي سفر ندارند مثل برخي كودكان و نوجوانان براي گرما دل به دريا مي زنند و ساعتها در آب مي مانند.
گرماي بيش از حد و رطوبت باعث مي شود كه نقش كولرهاي گازي در فضاي بسته هم كاهش پيدا كند و با وجود افزايش كولرها ولي گرما از آسمان و زمين چنان شدت مي گيرد كه مردم آرزو مي كند هيچ وقت آفتاب نتابد و خورشيد پشت ابرها پنهان بماند.

**درجه دما از نظر هواشناسي
بالا بودن دما و رطوبت باعث مي شود دماي قرائت شده از ايستگاه هاي هواشناسي پايين نشان داده شود اما در عوض دماي احساس شده توسط انسان كه همان دماي واقعي احساسي است، بالا باشد.
هواي گرم در صورت وجود رطوبت بالا گرم تر احساس مي شود،در ماه هاي گرم سال شرجي هوا منجر به نبود آسايش شده و شرايط را براي نفس كشيدن طاقت فرسا مي كند.
در دماي بيش از ٢٥ درجه سانتيگراد تاثير رطوبت هوا بر انسان به مرور افزايش مي يابد بويژه تاثير آن بر رطوبت و دماي پوست و در درجه حرارت هاي بالاتر بر ميزان تعريق و تغيير آن، هواي گرم و مرطوب ( شرجي ) به دليل اينكه از تعريق و تبخير بر روي پوست جلوگيري مي كند باعث ناراحتي مي شود هواي گرم و خشك نيز باعث خشكي لب ها و مخاط تنفسي شده ايجاد ناراحتي مي كند.
پوست بدن اتلاف بيش از 90 درصد گرماي بدن را بر عهده دارد؛ تعرق بدن باعث خنك شدن آن مي شود اما در شرايطي كه رطوبت زياد باشد فرايند تعرق با تأخير همراه است.
در بين حوادث و بلاياي ّجوي و اقليمي، گرماي شديد كه با رطوبت زياد نيز همراه است (موج گرما) يكي از پديده هاي مهلك و كشنده است به طوري كه در مقايسه با ساير مخاطرات جوي و اقليمي مانند سيل و تگرگ و غيره كه مشهودند، موج گرما پديدهاي كشنده، بي صدا و نهفته است.
در معرض آفتاب بودن يا قرارگرفتن در جايي كه تهويه هوا كم صورت مي گيرد مي تواند دماي احساسي را افزايش دهد، از طرفي وجود باد بيشتر از 3متر در ثانيه پوشيدن لباس هاي سبك و روشن، نوشيدن آب زياد، خوردن غذاهاي سبك و انجام فعاليت هاي كم و قرار گرفتن در شرايط سايه مي تواند دماي احساسي را كاهش دهد و خطر سلامتي ناشي (شوك مغزي، از پا افتادگي و نا تواني، گرفتگي عضله، آفتاب سوختگي ) از گرما را كم كند.
از نظر هواشناسي منظور از دماي هواي يك شهر يا يك منطقه، دماي هوايي است كه توسط دماسنج در يك پناهگاه هواشناسي (جعبه اسكرين) اندازه گيري مي شود.
پناهگاه هواشناسي يا جعبه اسكرين محفظه ايست كه در ارتفاع 25/1 تا 2 متري از سطح زمين و در مسير جريان مستقيم هوا و به دور از تابش مستقيم خورشيد نصب مي شود، در حقيقت دمايي كه درپناهگاه ثبت مي شود دماي محيطي است كه در سايه و در معرض جريان مستقيم هوا قرار دارد.
تفاوت دماي احساسي واقعي و دماي معمولي كه از دماسنج جعبه اسكرين واقع در ايستگاه هواشناسي ثبت مي شود در ماههاي گرم سال به بالاترين حد خود مي رسد.

**كارشناس هواشناسي از بالا رفتن گرما و رطوبت خبر مي دهد
كارشناس مركز پيش بيني اداره كل هواشناسي هرمزگان گفت: براساس مدل هاي هواشناسي ساكنان اين استان از روز يكشنبه با كاهش رطوبت نسبي هوا ، شاهد افزايش دما خواهند بود.
مرضيه سي سي پور در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: دما كنوني شهر بندرعباس 37 درجه سانتيگراد با رطوبت نسبي 67 درصد بوده كه با توجه به پيش بيني صورت گرفته دماي هواي مركز هرمزگان در روز آينده به 43 تا 44 درجه سانتيگراد خواهد رسيد.
وي ادامه داد: بر اساس مدل هاي پيش بيني ها دماي هوا در ساير شهرستان ها به 47 تا 48 درجه سانتيگراد مي رسد.
كارشناس مركز پيش بيني اداره كل هواشناسي هرمزگان ابراز داشت: احتمال رسيدن رطوبت نسبي هواي بندرعباس در روز جاري به 88 درصد وجود دارد كه ميزان كاهش آن براي فردا حدود 15 درصد خواهد بود.
سي سي پور خاطر نشان كرد: بر اين اساس احتمال رسيدن رطوبت نسبي هوا در شهرستان هايي همچون حاجي آباد ، رودان و پارستان به 15 تا پنج درصد وجود دارد.
كارشناس مركز پيش بيني اداره كل هواشناسي هرمزگان افزود: ميناب در هفته گذشته با رسيدن به 50 درجه سانتيگراد در هفت تير گرمترين شهر استان بود و دماي احساسي با دمايي كه دماسنج در شرايط استاندارد و سايه اندازه گيري مي كند بسيار متفاوت خواهد بود.
به گفته اين كارشناس مركز پيش بيني اداره كل هواشناسي هرمزگان، شرايط رطوبت با دما و پارامترهاي اقليمي سنجيده مي شود و نمي توان رطوبت خاصي را به عنوان شرايط آسايشي براي انسان مشخص كرد.
سي سي پور اشاره كرد: بر اساس پيش بيني صورت گرفته سواحل شرقي درياي عمان به دليل وزش باد به نسبت شديد مواج خواهد بود.

**افزايش 45 درصدي گرمازدگي در هرمزگان
مدير روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي هرمزگان گفت: ظرف 10 روز نخست تيرماه امسال 99 نفر در استان دچار گرمازدگي شدند كه اين آمار در مقايسه با مدت مشابه پارسال 45 درصد رشد داشته كه ناشي از افزايش دماي هوا است .
دكتر فاطمه نوروزيان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اقصي نقاط استان هرمزگان همچون ديگر نقاط جنوبي كشورمان از ابتداي تيرماه شاهد افزايش دما و گرماي شديد هستند كه اين شرايط موجب گرمازدگي تعدادي از مردم اين استان و اعزام آنها به مراكز درماني شده است.
وي ادامه داد: گرمازدگي، بيماري ناشي از قرار گرفتن طولاني مدت در معرض حرارت زياد، نخوردن مايعات به حد كافي و يا وارد شدن بار اضافي بر سيستم كنترل حرارت بدن است كه ديگر بدن قادر به خنك كردن خود نيست و از اين رو تعريق فراوان موجب اختلال در بدن مي شود.
وي بيان داشت: گرمازدگي اغلب به صورت تدريجي ظاهر مي شود و معمولا افرادي را گرفتار مي كند كه به آب و هواي گرم و مرطوب عادت ندارند و افرادي كه وضعيت عمومي مناسبي ندارند، كودكان، بيماران قلبي و عروقي، بيماران تنفسي، نسبت به ديگران بيشتر در خطر گرمازدگي هستند.
نوروزيان با اشاره به اينكه گرمازدگي درجات مختلفي دارد، گفت:گرمازدگي در سه سطح خفيف، متوسط و شديد ايجاد مي شود كه در موارد شديد و در صورت مراجعه نكردن به موقع به مراكز درماني مي تواند منجر به مرگ شود.
وي درد در ناحيه شكم، بازو و ساق، ضعف، احساس خستگي و تشنگي شديد، استفراغ، گيجي و سردرد را از جمله علائم گرمازدگي عنوان كرد و گفت: درمان گرما زدگي به شدت آن بستگي دارد اما مهمترين اصل در درمان افراد گرمازده، كاهش دماي بدن و برگرداندن آب از دست رفته به همراه املاح بدن است.
نوروزيان توصيه كرد :فردي كه به گرمازدگي دچار شده، پس از بهبود بهتر است تا 12 ساعت از هر گونه فعاليت فيزيكي پرهيز كند تا درد عضلاني وي بهبود يافته و شرايط بدن پايدار شود.
وي خاطرنشان كرد: افراد به منظور پيشگيري از گرمازدگي از ترددهاي غير ضروري پرهيز كنند، در روزهاي بسيار گرم بين ساعت‌هاي 11 صبح تا غروب آفتاب تا حدامكان بيرون نرويد، زير تابش مستقيم آفتاب قرار نگيرند و از فعاليت زياد در هواي گرم خودداري كنند، مايعات بيشتر مصرف كنند حتي اگر احساس تشنگي نداشته باشند و لباس هايي با رنگ روشن بپوشند و خودروهاي خود را در شرايط سايه قرار دهند تا دچار گرماي ناگهاني نشوند.
به گزارش اداره كل هواشناسي هرمزگان حداكثر دماي هرمزگان از ابتداي تير تاكنون 51 درجه بوده است.

** مرگ يك كودك بر اثر گرما در قشم
رئيس شوراي اسلامي روستاي مرادي قشم گفت: گرماي بيش ازحد هفته گذشته منجر به مرگ يك كودك روستايي در اين جزيره شد.
صديق قويدل افزود :پسر بچه اي 2.5 ساله اهل روستاي گوري حوالي ظهر روز پنجشنبه گذشته از خانه خارج شد اما پس از گذشت چند ساعت به خانه بازنگشت.
وي ادامه داد: پدر و مادر اين كودك در پي مفقود شدن كودك خود به همراه تني چند از اهالي روستا نقاط مختلف را جست و جو كردند اما از يافتن وي بازماندند وحدود ساعت 14 سرانجام جسم بي جان اين كودك در ميان نخلستان هاي روستاي گوري و مرادي توسط اهالي اين 2 روستا كشف شد و پس از انتقال وي به خانه بهداشت دولاب، پزشك از فوت اين كودك بر اثر گرمازدگي خبر داد.

** كاهش 50درصدي مصرف برق با كاهش ساعت اداري
در حال حاضر از حدود 640هزار مشترك برق هرمزگان، 82 درصد مشتركان خانگي هستند كه اين مشتركان 64 درصد مصرف انرژي برق را به خود اختصاص داده اند.
با توجه به شرايط آب و هوايي خاص هرمزگان و لزوم بهره مندي همه از نعمت برق، رعايت الگوي مصرف از سوي مشتركان امري مهم و ضروري به منظور پيشگيري از خاموشي هاي احتمالي است .
كارشناسان حوزه انرژي برق براين عقيده اند كه وسايل پرمصرف برقي كولرهاي گازهاي رامي توان با تنظيم آن در دماي 24 تا 26 درجه مصرف برق را كاهش داد.
ساعت اوج مصرف برق 13 تا 17 و 19 تا 23 است كه مديريت مصرف آن به ويژه در ساعت هاي اوج نقش مهمي در پيشگيري از خاموشي دارد.
مديرعامل شركت توزيع نيروي برق هرمزگان دراين زمينه گفت: در صورت كاهش ساعت كاري دستگاههاي دولتي پيك مصرف استان حداكثر 50 مگاوات كاهش مي يابد.
محمد ذاكري افزود: اوج مصرف برق استان از ابتداي تير تا پايان مرداد و از ساعت 14 تا 16 اتفاق مي افتد كه در اين فاصله يك ساعت آن همزمان با ساعت كاري دستگاههاي دولتي است كه در مجموع حدود 50 ساعت را طي دو ماه شامل مي شود.
وي با اشاره به اينكه 16 درصد پيك بار استان مربوط به تعرفه هاي عمولي و دولتي است، گفت: درصورت كاهش يك ساعت فعاليت دستگاههاي دولتي پيك بار به ميزان 35 تا 50 مگاوات كاهش مي يابد.
وي خاطرنشان كرد: پيك بار استان در سال گذشته يك هزار و 975 مگاوات بود كه پيش بيني مي شود با رشد مصرف در تابستان امسال به دو هزار و 200 مگاوات افزايش يابد.
اين مقام مسئول گفت: البته انتظار مي رود با مديريت مصرف برق و كاهش مصارف غيرضروري از سوي مشتركين اين ميزان از دو هزار و 64 مگاوات عبور نكند.
وي بيان داشت: با افزايش ميزان دما و رطوبت علاوه بر افزايش مصرف، راندمان توليد نيروگاههاي استان هم كاهش مي يابد كه توزيع انرژي را با چالش مواجه مي كند.

**تغيير ساعت اداري با افزايش گرما در هرمزگان
معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع استانداري هرمزگان گفت: با توجه به اوج گيري گرما، ساعت كار ادارات دولتي و خصوصي به غير از سازمانها و نهادهايي كه به صورت شيفت هستند از 6 ونيم صبح تا 13 و سي دقيقه از شنبه تا چهار بوده و روزهاي پنجشنبه هم تعطيل است.
علي رئوفي در گفت وگو با ايرنا افزود: اين اقدام درپي به اختيار گذاشتن ساعت اداري استانهاي گرمسيري از جمله هرمزگان از سوي هيات دولت بوده كه در ماههاي تير و مرداد در اين استان اجرايي شد.
وي ادامه داد: اين برنامه براي رفاه حال كاركنان و همچنين مراجعه كنندگان به دستگاههاي اجرايي بوده و در ضمن صرف جويي در مصرف انرژي هم درپي دارد.
هرمزگان براي كساني كه دوست دارند سوناي گرم و رطوبتي داشته باشند ماههاي تير ومرداد ماه بهترين فصل است با سفر به استان اين وضعيت را تجربه كنيد.
6048
خبرنگار و انتشار دهنده: خليل تنيده