۲۱ تیر ۱۳۹۶، ۸:۴۸
کد خبر: 82595488
T T
۰ نفر
ترویج آموزه های انسانی و اخلاقی با گسترش ورزش پهلوانی و زورخانه ای

تهران- ایرنا- ورزش پهلوانی و زورخانه ای نماد آموزه های انسانی و اخلاقی است كه ترویج آن می تواند سبب رشد و توسعه آیین فتوت و جوانمردی در میان تمامی ورزشكاران در رشته های مختلف ورزشی شود و اینگونه ویژگی های پهلوانی و بزرگمردی را در جامعه نهادینه كرد.

ورزش زورخانه ای یكی از ورزش های باستانی به شمار می رود كه آداب و سنت خاصی دارد و با پیروی از پهلوانان و دلاوران افسانه‌ای دوره باستانی و به پیروی از امام علی(ع) پیشوای نخستین شیعیان جهان صورت گرفته است و خُلق و خوی مردانگی، مروت و جوانمردی را در ورزشكاران بر می‌انگیزد.

این ویژگی ‌های نیكو در قالب شعرها و داستان‌هایی به صورت آهنگین و به همراهی «ضرب زورخانه» كه مهم‌ترین ساز این ورزش است، برای برانگیختن ورزشكاران در هنگام ورزش كردن از طرف «مرشد» خوانده می‌شود. در این میان ورزشكاران هماهنگ با موسیقی و نوای مرشد، جست و خیز می‌كنند و حركت های زیبای گروهی و فردی را به نمایش می‌گذارند.

گرچه اینك ورزش زورخانه ای از رونق كم‌تری برخوردار است اما هنوز هم برای افرادی كه در گودهای زورخانه گذران عمر كرده ‌اند، خاطره‌انگیز محسوب می شود. اهمیت پاسداری و ترویج فرهنگ ارزشمند پهلوانی و جوانمردی و حفظ میراث فرهنگی آن سبب شد تا شورای فرهنگ عمومی 17 شوال را به دلیل سالروز نبرد امام علی (ع) و عمر بن عبدود به عنوان «روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای» تصویب كند.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت «روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای» با «علی اسدی دولابی» رییس هیات پهلوانی و زورخانه ای استان تهران به گفت وگو پرداخته است.

اسدی دولابی با بیان اینكه 17 شوال به مناسبت مبارزه دلاورانه امام علی(ع) با عمروبن عبدود در جنگ خندق و به واسطه رشادت های آن حضرت در تقویم رسمی كشور به عنوان روز فرهنگ پهلوانی و آیین زورخانه‌ای نامیده شد، گفت: به این دلیل فدراسیون پهلوانی و زورخانه ای جمهوری اسلامی مراسم هایی را برگزار كرد و در این روز از پیشكسوتان و پهلوانانی كه نه تنها در عرصه ورزش باستانی بلكه تمامی ورزش های كشور فعال هستند، تجلیل و در سراسر كشور در راستای ترویج فرهنگ پهلوانی مراسم هایی هم در زورخانه ها برگزار می كند.

رییس هیات پهلوانی و زورخانه ای استان تهران درباره اصولی كه باید در ورزش زورخانه ای رعایت شود و از جمله ویژگی های برجسته اخلاقی این ورزش بیان داشت: مرام پهلوانی بر مبنای جوانمردی و كهنه سواری به شمار می رود. این الفاظ در فرهنگ فارسی گنجانده شده است و هر كدام معنا و مفهوم خاص خود را در خود دارد. مرام پهلوانی شامل دستگیری از ضعیفان، كمك به مستمندان و حمایت از مظلومان محسوب می شود و كهنه سواری به معنی آموزش ورزش باستانی و هدف ورزش زورخانه ای رشد این ویژگی های اخلاقی در میان نوخاسته ها و نوچه های ورزش است. نوخسته و نوچه به ورزشكاران تازه كاری گفته می شود كه پا به گود زورخانه می گذارند و در این زمینه فعالیتی را آغاز می كنند.

وی با اشاره به اینكه اكنون فرهنگ پهلوانی در كشور نسبت به گذشته كمرنگ شده است؛ تصریح كرد: دوری از معنویات و رشد تكنولوژی سبب كاهش ارتباطات میان خانواده ها از یكدیگر شده و به صورت طبیعی اثر خود را بر ورزش پهلوانی نیز گذاشته و این ویژگی های اخلاقی كه آوردگاه آن در زورخانه ها بوده، كمتر شده است. در گذشته ورزشكاران به عنوان پیشكسوت؛ افرادی را در زورخانه ها در كنار خود داشتند كه در واقع معلم اخلاق آنها بودند اما اكنون این ارتباط ها منسوخ شده اند و دیگر از آن كلاس های اخلاق و نشست هایی كه به عنوان مرید و مراد تشكیل می شد؛ خبری نیست و تنها هر سال در قالب برگزاری یك دوره از مسابقه ها در زورخانه ها خلاصه شده است كه افراد اندكی به دلیل علاقه به این ورزش به تدوین و انتشار كتاب هایی با عنوان تبیین مرام و فرهنگ پهلوانی پرداخته اند. در واقع هدف همه مسوولان باید این باشد كه مرام پهلوانی را در تمامی ورزش ها رواج دهند و بایستی مرام و شیوه پهلوانی و ترویج آیین فتوت سرمشق تمامی ورزش ها باشد و جزو آداب تعلیمی آنها به شمار رود.

اسدی دولابی درباره فعالیت های وزارت ورزش برای ترویج فرهنگ پهلوانی یادآور شد: وزارت ورزش هر سال به مناسبت فرارسیدن این روز جلسه ای را در وزارتخانه تشكیل می دهد و به دنبال آن مراسمی برای تقدیر از پیشكسوتان این ورزش باستانی صورت می پذیرد اما تا سال بعد نام ونشانی از این ورزش مشاهده نمی شود اما امید است از این پس سیاست وزارت ورزش و فدراسیون ورزش زورخانه ای به گونه ای باشد كه این یادآوری و تقدیر از پیشكسوتان تنها سالی یك بار نباشد و به وظایف خویش در این زمینه جامه عمل بپوشاند. آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری همواره بر ترویج و گسترش ورزش زورخانه ای تاكید می كنند. بنابراین هیات استان تهران در راستای فرمایش های رهبر معظم انقلاب به آموزش ورزش زورخانه ای به 300 دانش آموز در مقطع ابتدایی می پردازد به طوری كه در سطح یك ورزشكار كامل از صفر تا 100 می توانند در گود ورزش به فعالیت بپردازند.

رییس هیات پهلوانی و زورخانه ای استان تهران در پایان گفت: این ورزش آداب خاصی را در خود دارد كه نرمش بدنی از مهم ترین آن به شمار می رود. علاوه بر آن هیات استان تهران برخی زورخانه ها را به عنوان مركز آكادمی آموزش ورزش زورخانه ای در سطح استان تهران تشكیل داده و امكانات بسیاری را در اختیار آنها گذاشته و با تهیه لباس های مخصوص این ورزش و ابزار و مربی رایگان برای ورزشكاران در این زمینه گام های موثری برداشته است. البته این روند باید ادامه داشته باشد. ورزشكاران بایستی در مسابقه ها و نمایش ها شركت كنند تا دیده شوند. به هر حال ورزش زورخانه ای مثل كشتی و فوتبال نیست كه به راحتی در آن مشهور شوند و مقامی كسب كنند. باید به آنها اهمیت داده شود تا از این ورزش دلزده نشوند و با ادامه این مسیر بتوانند پشتوانه ای برای ورزش زورخانه ای باشند. امید است در این زمینه رسانه ها نیز بتوانند با انعكاس این برنامه ها در جهت رشد این ورزش در سطح كشور گام های مهمی بردارند.

*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: فاطمه مهدوی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9128**2002**9131
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.
۰ نفر