۲۱ تیر ۱۳۹۶، ۱۵:۲۹
کد خبر: 82596247
T T
۰ نفر
عقب نشینی همزمان هند و چین از منطقه مورد مناقشه تنها راه پایان بحران مرزی

دهلی نو-ایرنا- كارشناسان نظامی و سیاسی با نگرانی از افزایش تنش بین هند و چین به عنوان دو قدرت بزرگ دارنده سلاح اتمی ،تنها راه پایان بحران مرزی بین دو كشور را عقب نشینی نیروهای دو كشور از منطقه مورد مناقشه می دانند.

به گزارش ایرنا، به گفته این افراد مناقشه بین هند، چین و بوتان را نمی توان از طریق نظامی حل كرد بلكه باید این اختلاف را از طریق توافق سه كشور رفع شود.
این افراد با اشاره به رویارویی نیروهای هندی و چینی در سالهای 2013،2014 و2015 درلداخ و آرناچال پرادش افزودند این تنش ها با عقب نشینی همزمان نیروهای دو كشور كاهش یافت .
'اس جی شانكار' معاون وزارت امور خارجه هند در سخنانی در نشست آسه آن و هند در سنگاپور اظهار كرد اختلافات هند و چین همچون گذشته از طریق گفت وگو قابل حل است.
وی تصریح كرد در گذشته نیز نیروهای دو كشور بارها رودر روی هم قرار گرفته بودند و دلیلی ندارد كه این بار نتوانیم از طریق گفت وگو مشكل را رفع كنیم.
مقامات سیاسی و دفاعی هند در پی افزایش تنش و اختلافات مرزی بین هند ،چین و بوتان، تنها راه كاهش تنش های مرزی را عقب نشینی نیروهای چینی از منطقه 'دوكالا' در خاك بوتان دانستند.
وزارت امور خارجه چین نیز هفته گذشته از هند خواست كه نیروهایش را از مرز دو كشور خارج كند.
دهلی نو و پكن از سال 2003 میلادی تاكنون 19 بار با یكدیگر در خصوص اختلافات مرزی گفت وگو كرده اند ولی این بار چین می گوید تا نیروهای هندی از منطقه خارج نشوند مذاكره ای در كار نخواهد بود.
وزارت امور خارجه چین در بیانیه خود آورده است كه پیش شرط گفت وگوها این است كه هند با خارج كردن نیروها از این منطقه حسن نیت نشان دهد.
تنش مرزی بین چین ،هند و بوتان از حدود چهار هفته پیش ،پس از آغاز ساخت جاده مرزی توسط ارتش چین در خاك بوتان و ورود نیروهای هندی به خاك چین افزایش یافت .
'دوكلم' یا 'دونگ لانگ' یكی ازمناطق مورد اختلاف بین چین و بوتان است كه تنش بین دوكشور دراین منطقه رخ داده است.
وزارت خارجه بوتان جمعه گذشته با صدور بیانیه ای با متهم كردن چین به ساخت جاده در خاك این كشور ،خواستار احترام پكن به توافقنامه مرزی دو كشور شد.
وزارت خارجه بوتان این اقدام چین را نقض آشكار توافقنامه های امضا شده بین دو كشور دانست و اظهار امیدواری كرد با توقف احداث جاده وضعیت 'دوكلم 'به حالت عادی برگردد.
چین و بوتان درسال 1988 میلادی با امضای توافقنامه ای بر تلاش برای برقراری صلح و ثبات درمناطق مرزی تا رفع تنش تاكید كردند.
چین و بوتان با 470 كیلومتر مرز مشترك روابط دیپلماتیك ندارند.
اختلاف های مرزی چین و بوتان هرچند وقت یكبار باعث تنش بین دوكشور می شود .
انتشار یك نقشه توسط چین درسال 1961 نشان می دهد كه این كشور بخش های از بوتان،نپال و سكیم كه اكنون ایالتی در هند است را جزئی از خاك چین می داند.
'سوبهاش بامره' مشاور وزیر دفاع هند در گفت وگو با خبرنگاران با تاكید بر حل تنش كنونی میان هند و چین از طریق دیپلماتیك اظهار كرد نیروهای چینی برای حل تنش باید از بوتان عقب نشینی كنند.
وی با اشاره به درخواست بوتان از نیروهای چینی برای خروج از خاك این كشور اظهار كرد باید اختلافات از طریق مذاكره حل و فصل شود.
مقامات وزارت امور خارجه هند نیز تاكنون بارها خواستار توقف احداث جاده توسط چین در نپال و عقب نشینی نیروهای این كشور شده اند.
این سخنان در حالی بیان می شود كه 'لو ژائو هی ' سفیر چین در هند هفته گذشته در گفت وگو با خبرنگاران در دهلی نو اظهار كرد چین در خصوص اختلافات مرزی در منطقه 'دوكالا' مصالحه نمی كند.
وی اظهار كرد عقب نشینی نیروهای هندی از خاك چین نخستین قدم و پیش شرط برای برگزاری هرگونه مذاكره سازنده بین هند و چین است.
ارتش هند روز جمعه به دنبال افزایش تنش مرزی در مناطق شمالشرقی با چین بیش از سه هزار نیروی نظامی به منطقه سكیم اعزام كرد.
وزارت امور خارجه هند شنبه گذشته در بیانیه ای ضمن ابراز نگرانی شدید از اقدام چین در ساخت جاده در منطقه 'دو كالا' اعلام كرد این اقدامات برای هند عواقب شدید امنیتی دارد.
'آرون جیتلی' وزیر دفاع هند نیز در واكنش به اخطار رسانه های چین مبنی بر درس گرفتن دهلی نو از شكست سال 1962 اظهار كرد هند 1962 با 2017 تفاوت دارد.
وزارت امور خارجه چین نیز در واكنش به این اظهارات وزیر دفاع هند اعلام كرد چین نیز با گذشته تفاوت زیادی دارد.
چین، بوتان و هند در مناطقی به وسعت 750 كیلومتر مربع دچار اختلاف هستند.
یكی از این مناطق 'دوكلم' یا 'دونگ لانگ' یا 'دوكالا' است كه تنش كنونی در آن بوقوع پیوسته است.
چین در دو دهه گذشته بوتان را برای واگذاری منطقه 'دوكلم' به این كشور تحت فشار قرار داده است. پكن اعلام كرده است حاضر است به جای 'دوكلم' دره های 'جكورلونگ' و 'پاسملونگ' در شمال بوتان به وسعت 495 كیلومتر مربع را به این كشور واگذار كند.
هند به شدت نگران اقدامات نظامی چین در 'دوكلم'است زیرا این منطقه به كریدور بسیار حساس سیلیگوری' هند متصل است.
منطقه 'سیلیگوری' یك نوار باریك در هند است كه شمال شرق را به دیگر مناطق این كشور متصل می كند.
هند به طور مداوم مواضع دفاعی خود را در این منطقه با هدف مقابله با چین گسترش داده است.
چین و هند توافقنامه همكاری نظامی مرزی با هدف جلوگیری از رویارویی نظامی در امتداد خطوط واقعی مرزی با هم امضا كرده اند.
بر اساس این توافقنامه، نیروهای دو كشور باید با خویشتنداری از رویارویی نظامی در مناطق مرزی مانند بخش هایی از ایالت آرناچال پرادش جلوگیری كنند.
روابط بین چین و هند مدتهاست كه به دلیل اختلافات ارضی درازمدت و همچنین اجرای كریدور اقتصادی چین در پاكستان دچار مشكل بوده است.
همین اختلافات باعث شد تا هند دعوت رسمی چین در اجلاس بین المللی جاده ابریشم را كه اواخر اردیبهشت ماه سالجاری در شهر پكن برگزار شد، رد كند.
بدگمانی میان دو كشور بر اثر اختلافات مرزی فیمابین كه پس از جنگ سال 1962 به وجود آمد، همچنان ادامه دارد و مذاكرات نزدیك به 13 سال میان طرفین در باره مسایل مرزی تاكنون نتیجه چندانی نداشته و پكن و دهلی نو موفق به تعیین دقیق سرحدات و حل آن نشده اند.
چین مدعی مالكیت بر 90 هزار كیلومتر منطقه هیمالیاست كه هم اكنون تحت كنترل هند است .
هند نیز مدعی است كه چین38 هزار كیلومتر مربع از اراضی این كشور كه بیشتر آن در ایالت آرناچال پرادش قرار دارد را به تصرف خود درآورده است.
آساق**انتشار دهنده:احمدعلی خلیل نژاد