رهبر خود تبعید مخالفان رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری تركیه كه در آمریكا بسر می برد امروز در گفت وگو با شبكه تلویزیونی فرانس 24 فرانسه گفت: اگرچه با یكی از اعضای كودتای ژوئیه 2016 به عنوان طرفدار خود دیدار داشته ام، اما آن دیدار كوتاه به منزله آن نیست كه هماهنگی كودتا با من بوده است.
گولن كه همواره یكی از مظنونین اصلی آن كودتا از سوی دولت تركیه معرفی شده، متهم است با یكی از طرفداران خود به نام 'عادل اوكسوز' كه به ظاهر در پشت پرده كودتا قرار داشته قبل از كودتا در آمریكا دیدار داشته است. ادعایی كه وی همواره آن را رد كرده است.
وی در این مصاحبه نیز اتهامات وارده مبنی بر تاثیر دیدارش با اكسوز در كودتا را نفی كرد و گفت: اگر چه در سفر چند سال قبل اكسوز به آمریكا با من دیدار داشته و حتی همچون صدها نفر دیگر با من و فرزندم عكس یادگاری نیز گرفته، اما قضاوت زودهنگام از روی یك عكس قدیمی نمی تواند موید دست داشتن من در كودتا باشد.
اگر چه به ظاهر اوكسوز را در شب كودتا در كنار یك نهاد نظامی تركیه مشاهده و بلافاصله دستگیرش كردند، اما در اندك زمانی آزاد شد و به آمریكا رفت. شنیده ها حاكی است كه او اكنون نزد گولن بسر می برد.
وی در این خصوص افزود: اكسوز شاگرد من بود و فقط زمانی كه در حوزه مطالعاتی درون جنبش ما بود كه تقریبا 30 سال پیش در مدرسه ما یك دانشآموز بود.
رهبر مخالفان تركیه به برخی دیدارهای دیگرش در پنسیلوانیا حتی با اعضای حزب حاكم عدالت و توسعه از جمله 'عبدالله گل' رئیسجمهوری سابق و 'هاكان فیدان' رئیس فعلی دستگاه اطلاعاتی تركیه (میت) اشاره كرد و اظهار داشت: اگرچه شاید برخی شواهد حاكی از ارتباط اكسوز با سرویس های اطلاعاتی تركیه باشد، اما عبدالله گل زمانی با من دیدار كرد كه رئیسجمهور، نخستوزیر و یا صاحب پست مهم دیگری نبود.
گولن همه اتهامات وارده به خود را احمقانه خواند و تصریح كرد: هركس به اینجا می آید و با من عكس یادگاری می گیرد، از جمله فیدان رییس اطلاعات تركیه نیز دوبار به آمریكا آمد و حتی در منزل برادرزاده من غذا خورد، لذا این عكس ها نمی تواند دلیلی باشد به اینكه من با كودتا رابطه داشتم.
گولن به عنوان یك روحانی نفوذ گسترده ای در داخل كشورش دارد و به واسطه حامیانش در داخل و خارج تركیه صاحب ده ها موسسه خیریه، آموزشی و رسانه ای است كه اموال داخلی او بعد از كودتا توسط دولت تركیه توقیف شده اند و دولت سعی كرد با نفوذ در برخی كشورهای كوچكتر برخی از اموال خارج كشور او را نیز در اختیار بگیرد.
هر چند پیشتر دولت تركیه تبعید گولن را لغو كرد اما وی بدون توجه به این تصمیم دولت آمریكا را ترك نكرد.
به تازگی زمزمه ها و یا شایعاتی قوت گرفته است مبنی بر اینكه احتمالا دونالد ترامپ رییس جمهور آمریكا با انجام یك معامله با اردغان قصد دارد او را از تبعیدگاهش در آمریكا به تركیه بازگرداند.
در همین خصوص فرانس 24 از نگرانی او از گرم شدن روابط شخصی اردوغان و ترامپ از او سوال كرد كه او نیز گفت؛ 'من نگران این رابطه نیستم، چرا كه می دانم ترامپ یا هر رئیسجمهوری دیگر آمریكا به راحتی حاضر نمی شود از اعتبار بین المللی كشورش بگذرد و به خواسته های نامعقول اردوغان تن دهد'.
گولن در پایان این گفت وگو از فعالیت حزبش در 170 كشور جهان خبر داد و تاكید كرد كه با عشق به راه جنبش خود تا رسیدن به دمكراسی واقعی در كشورش ادامه می دهد.
با گذشت یكسال از كودتای نافرجام، تركیه همچنان در وضعیت فوقالعاده قرار دارد و تعداد زیادی از مخالفان دولت، خبرنگاران و مدافعان حقوق بشر در این كشور تحت تعقیب قرار گرفته و بیش از 150 هزار قاضی، كارمند دولت و كاركنان نهادهای دولتی به بهانه داشتن ارتباط با گروه «پ ك ك» یا فتح الله گولن اخراج شدهاند.
خاورم 1378**1144
مترجم علی نصیری** انتشار دهنده: علیرضا جباری
تهران - ایرنا - فتح الله گولن، رهبر جماعت نور تركیه روز چهارشنبه اقرار كرد، سال گذشته با یكی از چهره های كلیدی كودتای نافرجام در كشورش دیدار داشته است.