غلامعباس ارباب خالص روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سفر هیات اقتصادی خراسان رضوی به جمهوری تاتارستان دیشب بطور رسمی پایان یافت اما اعضای هیات ایرانی پیگیر مباحث مورد توافق با طرف تاتار هستند.
وی ادامه داد: طی این سفر تفاهمنامه همكاریهای مشترك با هدف تدوین برنامه راهبردی و عملیاتی توسعه ارتباطات دو جانبه به امضای علیرضا رشیدیان و رستم مینیخانوف رسید كه پس از تایید رسمی مقامات دو كشور این برنامه اجرایی می شود.
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق كشور از جمله برنامه های هیات خراسان رضوی را در این سفر شركت در همایشی با حضور تجار دو طرف ذكر و بیان كرد: در این همایش در محل پارك علم و فناوری قازان رئیس جمهور تاتارستان و استاندارخراسان رضوی حضور داشتند.
وی گفت: بعد از همایش و نشست اقتصادی، استاندار خراسان رضوی و رئیس جمهور تاتارستان دیداری خصوصی داشتند ضن آنكه آمادگی دو طرف برای انجام همكاریهای از قبل تعریف شده با توجه به ظرفیتهای بالا در حوزه های صنعتی و قطعه سازی، كشاورزی، تامین مواد اولیه، نفت و گاز و نیز همكاریهای دانشگاهی اعلام شد.
ارباب خالص افزود: علاوه بر امضای پروتكل همكاریهای مشترك چندین تفاهمنامه نیز بین بخشهای خصوصی با موضوع صادرات شیرخشك و ایجاد مركز تجاری بین دو طرف امضا شده است.
وی ادامه داد: در این میان اشتیاق و تمایل رئیس جمهور تاتارستان به مشهد و حرم مطهر رضوی در توسعه همكاریهای دو طرف كمك شایانی می كند و امید است در آینده نزدیك شاهد توسعه آن باشیم.
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق كشور گفت: توسعه همكاری در حوزه گردشگری و برقراری خط پروازی مستقیم بین قازان و مشهد از جمله مباحث مورد تاكید دو طرف بود. فعالیت دو جانبه در حوزه فناوری اطلاعات و دانشهای نوین نیز كه هر دو طرف می توانند به عنوان مكمل یكدیگر عمل كنند از جمله مباحث مورد توجه و تاكید بود.
وی افزود: همكاریهای علمی و فرهنگی بین دانشگاههای فردوسی مشهد و قازان نیز در جریان این سفر وارد مرحله عملیاتی شد وبا اعلام اعطای دو بورس زبان فارسی به دانشجویان تاتار از سوی دانشگاه فردوسی مقرر شد در مقطع كارشناسی ارشد در رشته زبان فارسی ارائه شود.
ارباب خالص ادامه داد: همچنین استاندار خراسان رضوی و هیات همراه از دانشگاه فدرال قازان و مركز ایران شناسی این دانشگاه كه با قدمتی چند صد ساله از دانشگاههای قدیمی روسیه است و نیز كارخانه بالگردسازی قازان دیدن كردند.
دانشگاه فدرال قازان پس از دانشگاه مسكو قدیمی ترین و پیشرفته ترین آموزشگاه عالی فدراسیون روسیه است كه افراد سرشناسی همچون لنین و تولستوی و نیز هفت برنده جایزه نوبل آن تحصیل و فعالیت علمی داشته اند. این دانشگاه 45 هزار دانشجو، 591 برنامه آموزشی و سه هزار استاد دارد. چهار هزار و 250 دانشجوی خارجی از 89 كشور در دانشگاه قازان تحصیل می كنند.
كارخانه های كشتی سازی، بالگرد هواپیما، كامیون و اتوبوس از جمله صنایع دارای ظرفیت جمهوری تاترستان فدرسیون روسیه هستند.
بازدید از شهرك فناوری اینوپلیس، شهرك فناوری اطلاعات و سازمان سرمایه گذاری قازان از دیگر برنامه های هیات خراسان رضوی در این سفر بود. استاندار خراسان رضوی همچنین از موزه تاریخ تاتارستان دیدن و هدایا و اقلام فرهنگی را از سوی استان به این موزه اهدا كرد و نیز به صورت رسمی غرفه تاریخ ایران و خراسان رضوی در این موزه گشایش یافت.
فروردین ماه امسال رستم مینیخانوف رئیس جمهور تاتارستان در راس هیات بلندپایه اقتصادی، فرهنگی و سیاسی به مشهد سفر كرده بود. در این چارچوب تفاهمنامه هایی از جمله بین دانشگاههای فردوسی و قازان امضا شد.
در پی آن استاندار خراسان رضوی به دعوت رسمی رئیس جمهور تاتارستان سه شنبه گذشته به همراه هیاتی 33 نفره به آن جمهوری فدراسیون روسیه سفر كرد.
جمهوری خودمختار تاتارستان یكی از 21 جمهوری فدراسیون روسیه و از مناطق مهم آن كشور از نظر اقتصادی و گردشگری، در مشرق قسمت اروپایی روسیه و در وادی رود ولگا قرار دارد. تاتارستان با اكثریت جمعیت مسلمان رتبه ششم تولید ناخالص داخلی روسیه و رتبه سوم محصولات كشاورزی، صنعت ساختمان، سرمایه گذاریهای ثابت، جایگاه پنجم صنعتی و دوم تجارت خرد را در فدراسیون روسیه دارد.
خبرنگار: فاطمه یوسفی **انتشاردهنده: حسین كریم زاده
1906/1858
مشهد- ایرنا- رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق كشور گفت: تفاهمنامه برای توسعه همكاریهای دو جانبه در حوزه های مختلف بین استاندار خراسان رضوی و رئیس جمهور تاتارستان فدراسیون روسیه به امضا رسید.