به گزارش خبرنگار ايرنا، در محافل سياسي عراق گفته مي شود، سيد عمار حكيم از ماه ها قبل براي چنين روزي زمنيه سازي كرده بود و در هر مناسبتي مي گفت كه رهبران و جريان هاي سياسي بايد خود را براي مرحله بعد از داعش و آزادي موصل آماده كنند تا در حد و اندازه چالش هاي اين مرحله باشند.
او طرح 'توافق سياسي' را كه از آن به عنوان 'تسويه تاريخي' ياد مي شد، مطرح كرد و همواره تاكيد داشت كه همه بايد براي مرحله بعد از داعش، به خاطر عراق، از پاره اي مواضع خود عقب بنشينند.
اكنون سيد عمار براي اينكه نشان دهد، خود او پيش از ديگران به آنچه گفته ايمان دارد و عملا آن را به اجرا مي گذارد، در يك نوزايي سياسي براي هميشه با ميراث 35 ساله جهادي و سياسي مجلس اعلاي اسلامي عراق كه ثمره فكري شهيد محمد باقر حكيم و پي ريزي هاي پدرش عبدالعزيز حكيم است، وداع كرد.
حكيم، همرزمان و همفكران ريش سفيد صحنه جهاد و سياست خود را در مجلس اعلا كه به او و آل حكيم دلبند بودند، ترك كرد تا طرحي نو براي مرحله جديد بيندازد.
گرچه شكل اين جدايي كه بر خلاف معمول به جاي بدنه از راس هرم سياسي اتفاق افتاد، تلخ و سنگين بود، اما به نظر مي رسد، سيد عمار اين جام شوكران را با كمال ميل براي الگوبرداري ديگر رهبران و جريان هاي سياسي عراق، نوشيد تا شايد به گفته برخي از تحليلگران سياسي، عراق را از بيماري سياسي 14 ساله كه گريبانش را گرفته و مي رفت تا به واسطه آفت تروريسم، تومار آن برچيده شود، نجات دهد.
اكثر شخصيت ها به سيد عمار به خاطر آنچه 'فداكاري سياسي' وي خوانده اند، تبريك گفتند و قول دادند كه همين خط مشي را در پيش گيرند و برخي ها، جريان هاي سياسي بزرگ را به تاسي از سيد عمار فراخوانده اند.
با اينحال به نظر مي رسد هنوز بخشي از شركاي روند سياسي عراق ، در بهت بسر مي برند و تاكنون سكوت را ترجيح داده اند.
به اعتقاد رهبران جريان سياسي جديد در عراق، خط مشي سياسي جديد با هدف درهم شكستن قالب هاي كهن سياسي، مبتني بر مذهب زدگي و نژاد پرستي پابه عرصه گذاشته است و 'سعدون الدليمي' وزير دفاع سابق عراق كه امروز چهارشنبه موجوديت حزب جديدش را اعلام كرده است، مي گويد جريان هاي سياسي آينده بايد 'همه فرزندان عراق' را در برگيرند.
اعتقاد كارشناسان، بر اين است كه سونامي سياسي كه سيد عمار به راه انداخته ، خواه ناخواه جريان هاي بزرگ را از خود متاثر خواهد ساخت و برخي از همين جريان ها، قبل از اعلام جدايي سيد عمار از مجلس اعلا به طور طبيعي در اين عرصه ورود كردند.
تشكلي كه 'سليم الجبوري' رييس پارلمان عراق در 14 ژولاي جاري شكل بخشيد و عملا اتحاد قواي اهل سنت را از هم متلاشي كرد و نزديك شدن بخشي از بدنه اين جريان به جريان نوري المالكي رهبر حزب الدعوه و ائتلاف دولت قانون، از نمونه هاي اين تحول سياسي در عراق ارزيابي مي شود.
در همين حال فاصله گرفتن احزاب مهم كردستان عراق از شعارهاي جدايي طلبانه طيف سياسي مسعود بارزاني را نيز مي توان از تبعات همين تحول سياسي دانست كه در آن، اصل، 'حفظ تماميت ارضي عراق' و فاصله گرفتن از طرح هاي تفرقه افكنانه و جدايي طلبانه است.
به هرحال اگرچه هنوز برخي احزاب و جريان هاي سياسي در قبال اين رويداد واكنشي نداشته اند، اما حزب 'الحل' به رهبري 'جمال الكربولي' از شخصيت هاي اهل سنت عراق در اولين واكنش به اقدام سيدعمار، اعلام كرده است كه آماده همكاري با جريان حكمت ملي است.
'محمود المشهداني' رييس سابق پارلمان عراق و از چهره هاي برجسته سياسي اهل سنت نيز كه همين چندي قبل از انشقاق هاي ايجاد شده در اتحاد قوا ، يك تشكل فرا فرقه اي تشكيل داده است ، به همراه 'فواد معصوم' رييس جمهور كردتبار عراق، از اقدام سيد عمار حمايت و براي همكاري با او ابراز آمادگي كرده اند.
به هرحال، سيد عمار حكيم گام هاي اوليه را براي شكستن قالب هاي سياسي سنتي برداشته است، اما براي موفقيت نيازمند راهبرد عملياتي و سازوكارهاي اجرايي است.
ناظران روند سياسي عراق اعتقاد دارند، اگر سيد عمار در شكستن قالب سياسي مبتني بر مذهب كه جنگ فرقه اي (2006 تا 2008) را براي عراق به ارمغان آورد و در نهايت منجر به يورش تروريسم شد (2014 تا 2017) موفق شود، عراق بر روي ريل درست سياسي افتاده است.
و اگر بتواند اقليم كردستان عراق را دوباره به آغوش روند سياسي عراق برگرداند و طرح تجزيه، شكسته شود، حتي اگر شخصا توفيق سياسي در آينده نيابد، اما به باور قاطبه سياسيون عراق، تاريخ از او به عنوان نامي ماندگار ياد خواهد كرد.
اما مجلس اعلا بدون عمار حكيم به كدام سو خواهد رفت؟ بي شك اين تشكل صاحب نام عراقي با دارا بودن شخصيت ها و مردان سياست و تجربه ديرينه در كار سياسي و همچنين تعيين يك رهبر توانمند در راس اين جريان، نه تنها مسير خود را در روند سياسي باز خواهد يافت كه فرصت آن را دارد با تغييرات و شرايط پيش رو ، نشاط و خون تازه اي به رگ هاي اين گروه پرآوازه عراقي تزريق كند.
از طرفي جدايي سيد عمار از مجلس اعلا هرگز به معني قطع نهايي ارتباط بين آنها نيست، بلكه آن گونه كه 'حبيب الطرفي' نماينده پارلمان از جريان حكمت ملي عنوان كرده، روابط بين دو طرف باقي خواهد ماند، زيرا در نهايت مجلس اعلا از هر جريان ديگري به قلب و روح سيد عمار نزديك تر است.
خاورم *4*353*1770*
بغداد-ايرنا- جدايي سيد عمار حكيم از مجلس اعلاي اسلامي عراق و تاسيس يك حزب جديد به عنوان 'جريان حكمت ملي'، به اعتقاد كارشناسان، نشانه هاي آغاز عصري جديد و تحول بنيادي در صحنه سياسي عراق است كه برخي بر آن نام 'سونامي سياسي' هم نهاده اند.