حجت الاسلام حسن هندوآبادي روز شنبه در گفتگو با خبرنگار ايرنا گفت : گنبد فيروزه اي بقعه امامزاده جعفر(ع) در دوره صفويه بنا شده و در سال 1227قمري به وسيله فتحعلي شاه قاجار تعمير شده است كه به دليل قدمت زياد ، در برخي از نقاط به ويژه قسمت هايي كه در سايه قرار دارد با ترك خوردگي هايي همراه شده بود .
وي افزود : بارش نزولات جوي و عوامل طبيعي بر ميزان اين شكستگي هاي به وجود آمده در لايه بيروني اين گنبد و 2 پوششي افزوده بود و به دليل احتمال ريزش گنبد ، مسئولان آستان با وجود مشكلات مالي ، اقدام به جمع آوري كامل پوشش بيروني و كاشي هاي فيروزه اي كردند تا اين گنبد به صورت اساسي ترميم شود.
وي تصريح كرد: تأمين اعتبارات مورد نياز ، كار ترميم اين گنبد را با تأخير مواجه ساخت كه با همكاري اداره كل اوقاف ودريافت تسهيلات بانكي ، عمليات بازسازي گنبد آستانه امامزاده جعفر(ع) كه از ارزش و اعتبار بسياري در استان تهران برخوردار بوده و هزاران زائر هر هفته براي زيارت مزار ايشان به پيشوا سفر مي كنند آغاز گرديد.
هندوآبادي بيان كرد: در بازسازي اين گنبد ، از كاشي هاي قديمي نيز به طور كامل استفاده مي شود و بخش هايي كه نياز به تعمير داشت ، كاشي هاي جديد جايگزين مي شود.
وي به ميزان هزينه تعمير و بازسازي كامل اين گنبد فيروزه اي اشاره اي نكرد.
بناي مجلل و باشكوه بقعه امامزاده جعفر بن موسي الكاظم (ع) در زمان سلطنت شاه طهماسب صفوي ساخته شده است.
ضريح متبرك اين مقبره در وسط گنبد خانه بر روي پايه اي 30 سانتيمتري از سنگ مرمر سبزرنگ قرار دارد و از جنس طلا و نقره مي باشد كه با هنر ميناكاري تزئين شده و كتيبه هاي آن با خط ثلث و نستعليق نوشته و در سال 1371 هجري شمسي ساخته و نصب گرديده است.
در پايان كتيبه اي كه روي درب ضريح سابق مرقد مطهر موجود است، تاريخ سال 944 هجري قمري حك گرديده و در پايين كتيبه داخل حرم كه به خط ثلث مي باشد نام شاه طهماسب صفوي و تاريخ 956 هجري قمري ثبت گرديده است.
گنبد اين بناي مجلل كه از جمله آثار ارزشمند معماري مذهبي ايران است داراي 21 متر ارتفاع و 5/9 متر قطر مي باشد كه به شيوه 2 پوش ساخته شده و فاصله بين پوش اول و دوم آن 7 متر است و بر روي پايه شانزده ضلعي با هشت پنجره مي باشد كه چهار پنجره آن داراي شيشه رنگي است. كاشيهاي فيروزه اي قسمت خارجي گنبد با نقوش هندسي و كتيبه هايي به خط ثلث و نستعليق و كوفي بنايي تزئين گرديده است و علاوه بر جنبه تزئيني داراي نقش عايق براي حفاظت از برف و باران مي باشد كه در سال 1354 توسط سازمان ملي حفاظت آثار باستاني مرمت و تعمير گرديده است.
ايوان زيباي غربي صحن اين آستان مقدس در سال 1227 هجري قمري با دستور فتحعلي شاه قاجار هنگام تعميرات بنا اضافه گرديد كه ابعاد آن 7×20/8 متر مي باشد وكف و ازاره آن تا ارتفاع 5/1 متري، در سالهاي اخير با سنگ مرمر پوشانيده شده و پوشش سطح ايوان به وسيله گچ، سفيدكاري و در قسمت طاق به صورت رسمي بندي تزئين گرديده است.
هر چند كه بناي بقعه امامزاده جعفر (ع) در زمان شاه طهماسب صفوي ساخته شده و بعدها در زمان قاجاريه، به دستور فتحعلي شاه قاجار تعمير و ايوان اصلي آن در ضلع شرقي بقعه احداث گرديد و در دوران پهلوي تعميرات گنبد، آئينه كاري داخل حرم و ديگر تزئينات داخلي و خارجي اين آستـان مقدس انجـام شد ولي پس از پيروزي انقلاب اسلامي، توسعه آستان مقدس اين امامزاده در قالب طرح جامع آغاز و بناهايي ساخته و اقداماتي انجام گرديد كه هم اكنون نيز ادامه دارد.
وجود متبرك حرم اين امامزاده عظيم الشأن همچون دُرّي درخشان در مركز شهر تاريخي و مذهبي پيشوا قرار دارد و هر روزه منزلگاه حاجت مندان و عاشـقان خاندان پاك پيامبر اعظم (ص) است.
آستان مقدس امامزاده جعفر (ع) پيشوا در تاريخ 21 آبانماه 1317 به شماره 319 در فهرست آثار ملي ايران قرار گرفته است.
*براي اطلاع از اخبار متنوع انتشار يافته در شبانه روز با كانال ايرنا استان تهران در تلگرام به نشاني IRNATEHRAN@ همراه شويد.
خبرنگار: سيد حسن ميري انتشاردهنده:موسي فعاليان
تهرام/7254 / 1539
تهران-ايرنا- مديرآستان مقدس امامزاده جعفر(ع) پيشوا از آغاز عمليات بازسازي گنبد حرم مطهر اين امامزاده واجب التعظيم كه برادر بلافصل امام رضا (ع) مي باشند خبر داد.