۷ مرداد ۱۳۹۶، ۱۲:۳۹
کد خبر: 82613620
T T
۰ نفر
كار برداشت محصول برنج در  سراسر گيلان آغاز شده است

رشت - ايرنا - معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي گيلان از آغاز برداشت عمومي محصول برنج در همه شهرستانهاي استان خبر داد.

حبيب جهانساز روز شنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا اظهار داشت :در حال حاضر بيش از 90 درصد مزارع شاليزاري گيلان در مرحله ظهور خوشه تا رسيدگي قرار دارند .
وي خاطرنشان كرد :اكنون دوره نياز شاليزار هاي استان به آبياري تمام شده و شاليزار ها نيازي به سمپاشي براي مقابله با بيماري ويروسي بلاست و كرم ساقه خوار برنج ندارند .
جهانساز با تاكيد از شاليكاران خواست از سم پاشي خودسرانه شاليزار ها خودداري كرده و چنانچه با مشكلي مواجه شدند كارشناسان گياه پزشكي را در جريان قرار دهند.
وي همچنين ياداور شد: سه هزار دستگاه كمباين دروگر و بيش از 800 دستگاه ماشين بسته بندي كاه و كلش براي خدمت رساني به شاليكاران استان آماده شده است.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي استان بيان داشت: خوشبختانه با اقبال عمومي مصرف كنندگان كشور به برنج ارگانيگ و با كيفيت داخلي طي چند سال اخير ، همه توليدات سالانه به بازار مصرف عرضه مي شود و بر خلاف ساليان گذشته، هيچ برنجي در انبارهاي كشاورزان و كارخانه داران باقي نمي ماند .
حبيب جهانساز گفت : در سال هاي گذشته به دليل تبليغات واهي و گسترده، اكثر بازار برنج كشور در تصرف انواع برنج خارجي بود كه ارزان تر از توليد داخلي نيز عرضه مي شد .
وي تصريح كرد : خوشبختانه در سال هاي اخير به كمك رسانه هاي گروهي، سطح اطلاعات مردم ارتقاء يافته و آنان مصرف برنج ارگانيك با كيفيت داخلي را نسبت به برنج خارجي حتي با قيمت گران تر، ترجيج مي دهند.
به گفته جهانساز، در حال حاضر انواع برنج خارجي از كيلويي سه تا هفت هزار تومان و انواع برنج داخلي نيز از كيلويي 9 تا 13 هزار تومان در بازار عرضه مي شود و در واقع مصرف كننده قيمت كيفيت برنج را پرداخت مي كند و دستش براي انتخاب باز است.
وي گفت: كشاورزان شاليكار نيز از اين وضعيت بازار خرسند هستند، زيرا اطمينان يافته اند كه برنج داخلي مشتريان خود را دارد و ديگر محصول آنها معطل نمي ماند و در بازار رقابت نيز برنج محلي باكيفيت براي هميشه بازي را برده است.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي استان افزود: گرچه هيچ نيازي به واردات برنج وجود ندارد و بازار كاملاً در حالت تعادل است، اما بعيد به نظر مي رسد حتي با ورود برنج هاي خارجي جديد به بازار، اين تعادل بهم بخورد.
استان گيلان 238 هزار هكتار اراضي شاليكاري دارد كه سالانه يك ميليون و 160 تن شلتوك از آن استحصال مي شود و از اين ميزان حدود 750 تن برنج سفيد با كيفيت بدست مي آيد.
از مجموع اراضي زير كشت برنج استان طي سال زراعي جاري، 103 هزار هكتار كشت مكانيزه بوده و براي برداشت 130 هزار هكتار محصول با كمباين برنامه ريزي شده است.
بيش از 317 هزار بهره بردار بخش شاليكاري گيلان همه ساله براي كاشت برنج ، ابتدا در فصل زمستان دو نوبت زمين هاي شاليزاري را همزمان با بارش هاي زمستانه شخم مي زنند تا هم زمينه نفوذ آب به خاك را فراهم آورند و هم نسل آفات باقيمانده در پوشش گياهي نابود شود.
شخم زمستانه در كاهش ميزان نياز شاليزارها به آب در فصل كاشت و داشت نقش مهمي دارد.
پس از آن در نيمه اول فروردين ماه، خزانه گيري نشاء برنج آغاز مي شود و از نيمه دوم فروردين تا پايان نيمه اول ارديبهشت ماه، نشاء برنج دستي يا مكانيزه به زميني كه از قبل با تيلر آماده و سپس آب تخت شده، منتقل مي شود.
از نيمه دوم ارديبهشت ماه تا اواسط نيمه اول تيرماه نيز فصل داشت برنج است كه در اين مدت، وجين و مراقبت هاي گياهي انجام مي شود.
از اواخر نيمه دوم تير تا پايان شهريورماه نيز به تناسب جدول زمان كاشت، فصل برداشت برنج در استان گيلان است.
استان گيلان بزرگترين توليدكننده ارقام بومي و باكيفيت برنج در كشور است و رتبه اول كشور را از لحاظ سطح زيركشت و همچنين رتبه دوم توليدكننده برنج بعد از استان مازندران را به خود اختصاص داده است.
ارقام هاشمي، علي كاظمي، صدري، حسني و ديلماني جزو رقم هاي كيفي و ارقام گوهر، سپيدرود و خزر جزو رقم هاي پرمحصول است كه در شاليزارهاي گيلان كشت مي شود.
بيشترين رقم هاي كشت شده برنج در اين استان، رقم هاي كيفي هاشمي و علي كاظمي است كه افزون بر 85 درصد محصول برنج گيلان را شامل مي شود.
سال گذشته (1395) همچنين نخستين رقم مادري برنج پرمحصول گيلانه، نيمه مردادماه در رشت برداشت شد.
از خصوصيات بارز رقم گيلانه پا كوتاهي، زودرسي و كيفيت پخت بسيار مطلوب همانند ارقام محلي ايراني با عملكرد بيشتر از ارقام بومي است.
خبرنگار : نصرالله ابراهيمي ** انتشاردهنده: بابايي
6070/ 6030