حسن نامجو روز سه شنبه در گفت و گو با ايرنا اظهار كرد: متاسفانه كشاورزان در زمان خريد سموم به كلينيك هاي گياه پزشكي براي تهيه نسخه مراجعه نمي كنند مستقيم از فروشگاه خريد سم دارند كه اين امر نگران كننده است.
وي با بيان اينكه فروش سم بدون نسخه از كلينيك هاي گياه پزشكي از فروشگاه ها ممنوع است اظهار كرد: فروش انواع سموم بايد با نسخه گياه پزشكي انجام شود اما متاسفانه عاملان فروش اين امر را رعايت نمي كنند و بدون دريافت نسخه سم را در اختيار كشاورز قرار مي دهند.
نامجو افزود: خريد سموم كشاورزي بدون نسخه گياه پزشكي باعث مي شود كه سم زيادي نسبت به نياز خريد و هزينه اضافي به كشاورز تحميل شود و همچنين محصولات كشاورزي بيش از استاندارد به سموم آلوده شوند.
وي اظهار كرد: در فروش بدون نسخه گياه پزشكي نحوه استفاده از سموم به كشاورزان آموزش داده نمي شود و زمان استفاده از سموم نيز رعايت نمي شود كه اين امر تاثير گذاري كمتري دارد.
وي گفت: كارشناسان گياه پزشكي براي استفاده از سموم با توجه به مساحت مزارع و يا باغ ميزان دقيق سم مورد نياز، نوع سم، زمان مصرف، تكرار و ساير اطلاعات مورد نياز را در اختيار كشاورز قرار مي دهند اما عاملان فروش براي سود دهي بيشتر ميزان سم بيشتري را پيشنهاد مي دهند و همچنين اطلاعات مورد نياز را در اختيار آنان قرار نمي دهند.
رييس سازمان نظام مهندسي كشاورزي و منابع طبيعي خراسان شمالي گفت: هم اكنون به صورت دوره اي از فروشگاه هاي سموم سطح اين استان بازديد به عمل مي آيد در صورت مشاهده تخلف به آنان اخطار داده مي شود، در صورت تكرار تا سه بار در نهايت پروانه آنان باطل خواهد شد.
وي از تمامي عاملان فروش در فروشگاه هاي سموم خواست تا از دادن سم بدون نسخه گياه پزشكي خودداري كنند و افزود: هم اكنون به علت مصرف بيش از حد سموم مشكلات زيادي در بخش كشاورزي و سلامتي ايجاد شده است.
وي با بيان اينكه استفاده از سموم كشاورزي در اين استان نسبت به ميانگين كشوري پايين تر است گفت: بايد با كنترل و ارايه برنامه دقيق براي استفاده سموم به كشاورزان بتوانيم محصولات پاك و سالم در استان توليد كنيم كه اين امر را مي توانيم به برند تبديل كنيم.
وي از فروشگاه هاي سموم خواست تا منافع شخصي را به منافع ملي ترجيح ندهند و افزود: به منظور رشد و ارتقاي سلامت جامعه در حوزه كشاورزي به خصوص در زمينه استفاده سموم بايد رعايت بيشتري شود.
وي از همكاري اداره كل تعزيرات حكومتي و ساير دستگاه هاي مسئول در زمينه برخورد با متخلفان اظهار كرد: با وجود اينكه اين دستگاه ها همكاري خوبي براي برخورد با متخلفان در اين راستا دارند اما در زمان تعطيلي فشار هاي اجتماعي نيز وجود دارد.
نامجو افزود: در كلينيك هاي گياه پزشكي مهندسان رشته هاي مرتبط با كشاورزي وجود دارند كه نمونه هايي كه كشاورزان براي تشخيص آفات و بيماري در اختيار آنان قرار مي دهند را در آزمايشگاه بررسي خواهند كرد و همچنين از مزرعه نيز بازديد مي كنند و نسخه مورد نياز را به صورت علمي ارائه خواهند داد و همچنين نحوه و زمان استفاده از سم كه از اهميت بالايي نيز برخوردار است را براي كشاورز توضيح خواهند داد.
وي اظهار كرد: كشاورزان بايد طبق نسخه و دستور كارشناس مربوطه سموم مورد نياز را خريداري كنند تا به صورت استاندارد از اين ماده استفاده شود و سموم باقي مانده در محصولات كشاورزي بيش از حد نباشد چرا كه بيماري هاي مختلفي به همراه خواهد آورد.
وي افزود: افرادي كه بدون مراجعه به كلينيك ها و بدون نسخه محصولات خود را سمپاشي كنند در صورت مواجه با آسيبي از هيچ گونه خدماتي برخوردار نخواهند شد و هيچ مرجعي قانوني به آنان پاسخگو نيست اما اگر كشاورزان با نسخه اقدام كنند در صورت خسارت مي توانند پيگير باشند.
به گفت عبدالله يوسفي مديركل جهاد كشاورزي خراسان شمالي حدود 60 درصد توليدات اين استان در بخش زراعي و باغي پاك توليد مي شود.
عبدالله يوسفي اظهار كرد: ميانگين استفاده از سموم شيميايي در توليد محصولات كشاورزي در اين استان نسبت به ميانگين كشوري پايين تر است.
ميانگين كشوري در مصرف سموم شيمايي در هر هكتار 600گرم است اين در حالي است كه در اين استان در هر هكتار 245 گرم انواع سموم استفاده مي شود.
استان خراسان شمالي با جمعيت 867 هزار نفري 344 هزار عرصه كشاورزي دارد كه سالانه حدود يك ميليون و 500 هزار تن انواع محصول زراعي، باغي و دامي به ارزش 23 هزار ميليارد ريال توليد مي شود.
در اين استان 82 هزار بهره بردار در اين بخش فعاليت دارند.
*** دستگاه هاي اجرايي، سازمان ها، نهادها و شركت هاي دولتي و عمومي مي توانند برنامه هاي خبري روزانه خود را يك روز قبل از اجراي برنامه ها از طريق شماره تلفن 32226666 و 32231776 و يا به 09188651081 تلگرام به ايرنا اطلاع دهند يا به اين شماره ها نمابر كنند.
*نشاني سايت ايرناي خراسان شمالي http://www.irna.ir/nkhorasan و كانال تلگرامي https://t.me/irnabojnurd در دسترس همگان است.
3007/ 6042 خبرنگار: ربابه صانعي ** انتشار دهنده: سيدحسين قدسي
كمتر از 20 درصد سموم كشاورزي خراسان شمالي با نسخه خريداري مي شود
۱۰ مرداد ۱۳۹۶، ۱۹:۵۵
کد خبر:
82617891
بجنورد- ايرنا- رييس سازمان نظام مهندسي كشاورزي و منابع طبيعي خراسان شمالي گفت: تنها كمتر از 20 درصد سموم كشاورزي با نسخه گياه پزشكي خريداري مي شود اين در حالي است كه 67 فروشگاه توزيع كننده سموم و 12 كلينيك گياه پزشكي در استان وجود دارد.