كاهش 15 درصد مصرف آب و افزایش 15 درصد تولید محصول با كودهای زیستی

سنندج- ایرنا- معاون بخش تحقیقات بیولوژیكی خاك موسسه تحقیقات خاك و آب كشور گفت: استفاده از كودهای زیستی در مزارع و باغات در كنار افزایش سلامت امنیت غذایی باعث كاهش 15 درصدی در مصرف آب و افزایش 15 درصدی تولید (عملكرد)حصولات كشاورزی می شود.

به گزارش ایرنا، فرهاد رجالی روز یكشنبه در گردهمایی آموزشی تغذیه باغات و استفاده از كودهای زیستی در مركز خدمات ترویج سازمان جهادكشاورزی كردستان در سنندج با بیان اینكه استفاده از كودهای شیمیایی سلامت جامعه را به خطر انداخته است افزود: وزارت جهادكشاورزی هم اكنون استفاده از كودهای زیستی در باغات را برای ارتقای سلامت امنیت غذایی كشور دنبال می كند تا بتواند در باغات بجای تغذیه شیمیایی صِرف به سمت تغذیه تلفیقی با استفاده كودهای زیستی، آلی و در صورت نیاز كودهای شیمایی حركت كند.
به گفته وی برای رسیدن به این اهداف موسسه تحقیقات آب و خاك كشور اقدامات علمی و تحقیقاتی خود به ویژه در بحش بیولوژی خاك را در 20 سال گذشته انجام داده كه در سایه این تحقیقات دانش فنی این فناوری تهیه شده و واگذار شده است.
وی افزود: استفاده از قارچ های میكوریز باعث می شود گیاهان بطور معمول نسبت به تنش های مختلف از قبیل شوری تحمل بالاتری داشته باشند و جداسازی و شناسایی این قارچ ها می تواند برای تولید كودهای بیولوژیك برای اقلیم های مختلف مفید باشد.
به گفته رجالی، كودهای میكوریز با احاطه كردن سیستم ریشه ای گیاه و درختان باعث ارتقای راندمان مصرف آب و كود شده كه در نهایت علاوه بر صرفه جویی استفاده از منابع آبی موجب تولید محصولی سالم شده كه در بافت خود تجمع كمتری از سم و كود دارند.
وی با بیان اینكه تا كنون 30 دوره آموزشی برای ترویج این روش در كشور انجام شده است افزود: طبق تحقیقات سازمان های بین المللی جهان استفاده از كودهای زیستی 10 تا 15 درصد مصرف آب را كاهش داده و علاوه بر آن باعث افزایش 10 تا 15 درصدی عملكرد را به دنبال دارند.
معاون امور باغبانی سازمان جهادكشاورزی كردستان نیز در این آیین با بیان اینكه تولید محصولات تجاری و سلام از اهداف ترویجی این سازمان است افزود: این اقدام نیازمند افزایش كمی و كیفی محصولات تولیدی است كه رعایتت دانش فنی تغذیه باغات در این بین مهمترین عامل برای رسیدن به این مهم است.
اردشیر پورحبیبی افزود: دانش فنی كشاورزی ثابت كرده هر چقدر تغذیه باغات رعایت شده باث افزایش كمی و كیفی محصولات شده و سازمان برای تسریع در رسیدن به این اهداف برگزاری نخستین دوره آموزشی تغذیه باغات و استفاده از كودهای زیستی با حضور 50 نفر از كارشناسان ترویج باغات استان برنامه ریزی شده است.
به گفته وی، این كارشناسان به عنوان نیروهای ستادی ارتباط مستقیمی با بهره برداران دارند كه پس از دریافت آموزش های لازم اقدام به انتقال این دانش فنی به باغات استان می كنند.
هم اكنون 39 هزار هكتار از اراضی استان به كشت باغات اختصاص یافته كه سالانه بیش از 320 هزار تن انواع محصولات در آن تولید می شود.
انگور با 14 هزار هكتار، گردو با هفت هزار و 500 هكتار و توت فرنگی با سه هزار هكتار بیشترین میزان كشت محصولات باغی كردستان را به خود اختصاص داده اند.
3034/ 3020
**خبرنگار: حسن حسین زاده/**انتشاردهنده: عبدالله رحمانی