علي مباركي چهارشنبه در گفت و گو با ايرنا اظهار كرد: در دو سال اخير كتاب تبارنامه اسب با هماهنگي وزرارت جهاد كشاورزي منتشر شده كه يك كار زيربنايي انجام شده و اميدواريم اين كار به سرانجام برسد و توليد كنندگان از اين بهره برداري كنند.
وي با بيان اينكه خراسان شمالي خاستگاه اسب اصيل تركمن است افزود: بيشترين اسب اصيل تركمن در راز و جرگلان و بجنورد مستقر هستند و در بعضي مناطق به صورت موارد( شيروان، اسفراين و جاجرم) پرورش داده مي شود.
رييس هيئت سواركاري استان خراسان شمالي باب يان اينكه اقدامات اوليه اي كه در بحث صادرات بايد انجام شود انجام داده ايم گفت: اين استان از استان هاي پيشرو است كه توانستيم كارهاي ژنتيكي اوليه را در استان با همت بخش خصوصي انجام دهيم.
استان خراسان شمالي به عنوان يكي از اصلي ترين ذخيره گاه هاي ژنتيكي اسب اصيل تركمـن در كشور شناخته شده اما اين ظرفيت مهم براي توسعه پايدار اين خطه مورد غفلت قرار گرفته است.
بهره وري ملي از اين ذخيره ارزشمند با هدف توسعه و حفاظت از آن و نيز فعال كردن قابليت هاي موجود در زمينه صنعت اسب، از جمله ايجاد اشتغال مولد و پايدار، صادرات غيرنفتي، ارزآوري براي كشور، محروميت زدايي و گسترش اكوتوريسم تخصصي اسب ايراني و نيز توسعه ورزش مفرح و نشاط آور سواركاري، مي تواند حائز اهميت باشد.
قوم تركمن و ديگر اقوام خراسان شمالي از قديم الايام، به واسطه خاستگاه فرهنگي، علاقه ذاتي و دلبستگي دروني به پرورش اسب اشتغال داشته اند و به خصوص در مراسم و مناسبت هاي فرهنگي به برگزاري مسابقات سواركاري همت مي گماشته اند.
در استان خراسان شمالي سه هزار راس اسب وجود دارد كه يك هزار راس آن اسب اصيل تركمن است.
7186/6042 خبرنگار: فاطمه مقدسي باجگيران** انتشار دهنده: سيد حسين قدسي
بجنورد- ايرنا- رييس هيئت سواركاري خراسان شمالي گفت: تاكنون 985 سراسب ژنتيكي در استان شناسايي شده كه اين خود پايه اي براي حضور شناسنامه هاي ژنتيكي براي صادرات و تبارنامه اسب است. است.