به گزارش ایرنا كسب 6 مقام برتر در جشنواره مطبوعات آذربایجان غربی در سال های گذشته در تولید فرآورده های مختلف خبری در ویترین افتخارات این خبرنگار پیشكسوت می درخشد.
وی از سال 1394 با اخذ مجوز برای پایگاه خبری تحلیلی 'نای قلم' فعالیت روزنامه نگاری خود را به صورت الكترونیكی ادامه داده و با همین پایگاه خبری توانسته است مقام برتر را در جشنواره های 'قرآن و عترت' و 'رسانه و حقوق شهروندی' از آن خود كند.
وی متولد سال 1353 بوده و كارشناس مدیریت آموزشی است و فعالیت حرفه ای روزنامه نگاری را از سال 1378 شمسی با هفته نامه 'صدای ارومیه' آغاز كرده است.
سردبیری روزنامه آراز در فاصله سال های 1390 تا 1394 شمسی و فعالیت در روزنامه های صبح امروز، حیات نو، هفته نامه امانت و خبرگزاری فارس از مهم ترین سوابق كاری وی در دنیای روزنامه نگاری است.
وی در پنج سال اول تقریبا فقط به سوژه های سیاسی پرداخت اما از سال 1382 به بعد خود را به عنوان یك خبرنگار اجتماعی مطرح كرد؛ این خبرنگار باسابقه در سال جاری مسئولیت سایت اطلاع رسانی خانه مطبوعات آذربایجان غربی را بر عهده گرفته است.
مجال گفت و گو با این خبرنگار پیشكسوت زن در خبرگزاری جمهوری اسلامی مركز آذربایجان غربی فرصتی مغتتنم برای گوش دل سپردن به تجربه های ارزنده این روزنامه نگار از دوران ضبط صدا با 'واكمن' /Walkman/ تا ارسال پست های مختلف در شبكه های اجتماعی است.
سوال: چه حسی بعد از انتشار اولین خبر خود داشتید؟
جواب: اولین خبرم درباره سید محمود میرلوحی، استاندار وقت آذربایجان غربی بود و با موضوع قومیت ها در روزنامه سراسری 'بیان' منتشر شد. احساس غیرقابل وصفی از انتشار خبرم پیدا كرده بودم و هیچ موقع آن روز را فراموش نمی كنم. آنچنان حس خوبی داشتم كه در حین بازگشت به منزل، خبر انتشار آن را به چندین دوست و آشنا دادم.
سوال: آیا پس از 18 سال همه مهارت های روزنامه نگاری در شما جمع شده است؟
جواب: نه. در تولید محتوا در قالب مصاحبه، گزارش و یادداشت نویسی بسیار كار كرده ام اما هنوز وارد 'مقاله نویسی' نشده ام چون معتقدم باید در این مرحله به پختگی كامل در روزنامه نگاری رسید.
سوال: به كدام فرآورده خبری و موضوع ها بیشتر وقت صرف كرده اید؟
جواب: به گزارش نویسی بیشتر وقت گذاشته ام چون نگاه به یك موضوع از ابعاد مختلف و رسیدن به نتیجه برایم خوشایند بوده است. از زمان آغاز عملیات اجرایی پل میان گذر دریاچه ارومیه تا به سرانجام رسیدن آن گزارش ها و مطالب زیادی منتشر كردم به طوری كه در سال 1382 شمسی به دلیل فعالیت رضایت بخش در حوزه دریاچه ارومیه مورد تجلیل قرار گرفتم. مواد مخدر نیز جزو حوزه های پركار بنده بعد از دریاچه ارومیه بود.
سوال: آیا خودتان را در دنیای خبرنگاری به كسی مدیون می دانید؟
جواب: بله. محمد صادق امجدی كه یكی از باسابقه ترین روزنامه نگاران آذربایجان غربی است، نه فقط به لحاظ آموزش اصول خبرنویسی بلكه از جنبه تاثیرگذاری نیز بیشترین تاثیر را بر ذهن بنده داشته است.
سوال: یك خبرنگار موفق چه ویژگی هایی دارد؟
جواب: خبرنگار موفق باید مهارت هایی چون اصول مصاحبه و گزارش نویسی را در عمل به صورت موثری پیاده كند. نحوه ارتباط میان فردی به ویژه با پیشكسوتان روزنامه نگاری را یاد بگیرد. خبرنگار موفق همچنین باید از موضوع بحث شناخت كافی داشته و تحقیق كرده باشد. رعایت اخلاق حرفه ای وعلاقه وافر به شغل خطیر خبرنگاری برای حضور ماندگار و موفق در عرصه خبر ضروری است.
سوال: روزنامه نگاری از 15 سال پیش تاكنون چه تغییراتی كرده است؟
جواب: در سال های گذشته تعداد نشریه ها و خبرنگاران بسیار كم بود و ورود به دنیای روزنامه نگاری با رعایت قوانین و آموزش گام گام اصول خبرنگاری توام بود. من با وجود اینكه دوره خبرنگاری را گذرانده بودم، 6 ماه در دفتر یك نشریه مشغول به كار شدم و بعد از آن نیز 2 ماه با یك خبرنگار مجرب در جلسه ها حاضر می شدم. در صورتی كه الان انتظارها بالاست و خبرنگار از بدو شروع به كار خود انتظار دارد در جلسه ها حاضر شود. آموزش حلقه مفقوده در خبرنگاری امروز است؛ آموزش علمی و تجربی برای یك خبرنگار در اولویت قرار دارد. در آن دوره من تنها خبرنگار زن ارومیه بودم و به دلیل سنتی بودن جامعه، نگاه جنسیتی به خبرنگاران وجود داشت و فضای فعالیت سنگین بود. در زمان حاضر خبرنگاران زن به جایگاه مطلوبی رسیده اند. مطلب آخر اینكه شبكه های اجتماعی همراهی مردم را در اطلاع رسانی به بار آورده اند به طوری كه همه می توانند بدون آموزش و رعایت اصول حرفه ای خبرنگاری به ظاهر تولید محتوا كنند و این مهم بی اعتمادی به اطلاعات در فضای رسانه ای را موجب شده است.
سوال: ببخشید سخنانتان را قطع می كنم، راهكاری برای مدیریت این جو بی اعتمادی در فضای رسانه ای دارید؟
جواب: رسانه های ارتباط جمعی باید سواد رسانه ای را از طریق آموزش های مستقیم و غیر مستقیم افزایش دهند تا اخبار موثق به دست مردم برسد.
سوال: مهم ترین مشكل حال حاضر در بین خبرنگاران آذربایجان غربی چیست؟
جواب: در سال های گذشته حفظ حرمت و كسوت خبرنگاری اهمیت ویژه ای برای قشر خبرنگار داشت اما متاسفانه جامعه خبری امروز باید نگاه احترام آمیزتری به پیشكسوتان داشته باشد. خبرنگاران در درجه اول باید به منزلت یكدیگر احترام قائل شوند تا شغل خود را به عنوان یك شغل فرهنگ ساز معرفی كنند.
سوال: آیا سطح خبرنگاری در آذربایجان غربی در حال ارتقاست؟
جواب: نمی توانم ادعا كنم خبرنگاری این منطقه در حالت پسروی یا ایستاست. سوال این است كه تا چند حد می تواند پاسخگوی نیازهای جامعه باشد! مدیر رسانه های نوشتاری واقعا با مشكل های زیادی به ویژه اقتصادی دست به گریبان هستند و این دلیل انتشار نامرتب نشریه هاست. آذربایجان غربی یك استان صنعتی نیست كه بتوان با سپردن تبلیغات از آنها حمایت كرد. چون درآمدزایی در نشریه ها خیلی ضعیف است، پس روزنامه نگاری اغلب شغل دوم این قشر است. معمولا نشریه های استان به هنگام جذب آگهی منتشر می شود؛ در چنین شرایطی چگونه می توان از خبرنگار آن نشریه حمایت كرد؟ چگونه می توان منتظر اطلاع رسانی منظم این رسانه نوشتاری بود؟ نمی توانیم نیروی خبری را برای فعالیت در نشریه ها جذب كنیم و اگر جذب كنیم نمی توانیم حمایت كنیم.
سوال: خبرنگاری منهای چه چیزی خوب است؟
جواب: 'استرس' كه البته حذف آن از خبرنگاری غیرممكن است. این شغل سراسر اضطراب است. من تا به امروز زندگی توام با استرسی را تجربه كرده ام به طوری كه برخی شب ها موقع خواب صفحه های روزنامه در مقابل چشمانم ورق می خورد!
سوال: چه اشتباه هایی در خبرنگاری مرتكب شده اید؟
جواب: چندین بار در تهیه محتوای برخی نشریه ها اشتباه كرده بودم اما بدون اینكه به مدیرمسئول آن بگویم صبح زود به لیتوگرافی رفته و آنها را با هزینه شخصی خود تصحیح كرده ام! بزرگترین اشتباه روزنامه نگاری ام اتفاق دیگری بود. سال ها پیش روزی در خانه مهمان داشتیم و گوشی تلفنم بارها برای یادآوری آن میهمانی زنگ خورد. فردای آن روز سالروز انتشار آن نشریه بود و طبق برنامه ریزی باید ادامه سرمقاله مدیرمسئول در صفحه دوم به چاپ می رسید. چندین ساعت روی آن كار كردیم اما موقع ارسال فایل آن، پی دی اف قبل از ویرایش نهایی را ارسال كرده بودم. فردا صبح موقع انتشار متوجه شدم كه آن سرمقاله چاپ نشده است و آن مسئله به شدت مرا ناراحت كرد اما كاری بود كه شده بود!
سوال: اگر قلم تان را بر زمین بگذارید و دیگر ننویسید چه اتفاقی می افتد؟
جواب: نوشتن با زندگی ام عجین شده است. شاید باورش سخت باشد كه من الان هم اگر خبر بنویسم همان احساسی را دارم كه پس از انتشار اولین خبرم داشتم. خبرنگاری برای من در حكم تفریح و زندگی است و بدون انس با كلمه ها، مرده ای متحرك خواهم بود!
به گزارش ایرنا 111 نشریه، خبرگزاری و پایگاه خبری مجوزدار در آذربایجان غربی وجود دارد كه از این تعداد 85 نشریه استانی بوده و حدود 55 نشریه در حال حاضر درحال فعالیت است.
همچنین 29 پایگاه خبری مجوز دار، نمایندگی 30 روزنامه سراسری و 12 خبرگزاری در این استان وجود دارد.
محمود صارمی خبرنگار و مسئول نمایندگی خبرگزاریِ جمهوری اسلامی (ایرنا) در افغانستان، به همراه هشت نفر از اعضای كنسولگری ایران در 17 مرداد سال 1377 در مزار شریف به دست گروهك تروریستی طالبان به شهادت رسیدند و به همین مناسبت در تقویم رسمی كشور 17 مرداد، روز خبرنگار نامگذاری شده است.
7129/3072
** مصاحبه كننده: توحید محمودپور ** انتشار دهنده: علیرضا فولادی
گفت و گو با یك فعال رسانه زن در آذربایجان غربی به بهانه روز خبرنگار
لعیا نورانی؛ خبرنگاری كه سال ها برای دریاچه ارومیه قلم فرسایی كرده است
۱۸ مرداد ۱۳۹۶، ۹:۴۸
کد خبر:
82625638
ارومیه- ایرنا- لعیا نورانی زنوز خبرنگاری با 18 سال سابقه در دنیای روزنامه نگاری و یكی از باسابقه ترین خبرنگاران زن آذربایجان غربی است؛ پیشكسوتی كه سال هاست با خودكاری مملو از جوهر عشق، پرداختن به موضوع های اجتماعی و به ویژه چالش های مروبط به دریاچه ارومیه را سرمشق خود قرار داده است.