۱۸ مرداد ۱۳۹۶، ۱۴:۱۳
کد خبر: 82626056
T T
۰ نفر

تشخيص رتينوپاتي با نصب لنز روي گوشي هوشمند

۱۸ مرداد ۱۳۹۶، ۱۴:۱۳
کد خبر: 82626056
تشخيص رتينوپاتي با نصب لنز روي گوشي هوشمند

تهران – ايرنا - دختر نوجواني با استفاده از فناوري چاپ سه‌بعدي، موفق به ساخت يك لنز شده است كه روي گوشي هوشمند نصب مي‌شود و با كمك يك برنامه ساده امكان تشخيص رتينوپاتي را در بيماران ديابتي فراهم مي‌كند.

به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از سي‌نت، ايده ساخت اين فناوري، پس از ابتلاي پدر بزرگ ديابتي اين دختر نوجوان به رتينوپاتي، در ذهن وي شكل گرفت. زيرا پدر بزرگ او در شهر كوچكي در شرق هند ساكن است و يكي از چالش‌هاي بزرگ ساكنين آن منطقه تشخيص به‌موقع و صحيح بيماري‌ها است.
او در جريان ساخت اين فناوري با متخصصان رشته‌هاي مختلف از جمله چشم‌پزشكان، متخصصان اعصاب و همچنين متخصصان آموزش ماشين مشورت كرد.
اين دختر نوجوان كه كوپاراپو نام دارد با كمك برادر و يكي از همكلاسانش يك شبكه عصبي كانولوشن را به عنوان مغز متفكر سيستم تشخيصي خود انتخاب كردند. اين نوع شبكه عصبي در واقع نوعي سيستم يادگيري ماشين است كه تصاوير را با دقت بالايي تحليل مي‌كند. سپس از يك مدل شبكه كه توسط متخصصان مايكروسافت توسعه يافته بود استفاده كردند و اطلاعات 34 هزار اسكن چشمي را كه در بانك اطلاعاتي موسسه ملي سلامت ذخيره شده بود، براي آموزش سيستم مورد استفاده قرار دادند.
پس از پايان كار، سيستم تشخيصي كوپاراپو توانست با دقت يك پزشك متخصص بيماري رتينوپاتي ديابتي و همچنين رگ‌ها و ساير جزئيات اسكن چشم را كه معمولا با تزريق مواد فلوروسنت قابل مشاهده هستند، تشخيص دهد. كوپاراپو از ماه اكتبر با بيمارستان چشم‌پزشكي Aditya Jyot در بمبئي همكاري دارد و نمونه‌هاي اوليه لنز تشخيصي خود را براي اين بيمارستان ارسال كرده است.
اين لنز ابتدا با استفاده از فلش دوربين گوشي تصويري از شبكيه چشم بيمار تهيه مي‌كند و سپس سيستم تشخيصي هوشمند آن با تحليل تصوير به دست آمده، مواد غيرطبيعي را در چشم بيمار شناسايي و گزارش مي‌كند. به اعتقاد متخصصان، اين فناوري در موقعيت‌هاي مختلفي كاربرد دارد و بسيار مقرون به صرفه است.
شبكيه (رتين) در قسمت انتهاي كره چشم قرار دارد. نور وارد شده به چشم باعث تشكيل تصوير روي شبكيه مي شود. تصوير ايجادشده روي شبكيه به علايم عصبي تبديل مي شود و علايم به وسيله اعصاب بينايي به مغز ارسال مي شوند. ديابت باعث آسيب به شبكيه (رتين) و ايجاد رتينوپاتي مي شود. رتينوپاتي ديابتي در موارد شديد منجر به نابينايي بيمار مي شود.
رتينوپاتي ديابتي (DR) شايعترين بيماري چشمي مبتلايان به ديابت است. به گزارش مركز كنترل و پيشگيري از بيماري، در حال حاضر بيش از 29 ميليون نفر در آمريكا به ديابت (نوع 1 و 2) مبتلا هستند و ديابت، علت اصلي نابينايي در بيماران مبتلا به ديابت بين سنين 20 تا 74 محسوب مي شود. در بيماري رتينوپاتي، رگ هاي خوني غير طبيعي جديدي روي پرده شبكيه رشد مي كنند و باعث كاهش بينايي يا نابينايي كامل مي شوند.
گزارش كامل اين فناوري در نشريه IEEE Spectrum منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440
مترجم: سپيده علي كاشاني** انتشار: گلشن
۰ نفر