۲۱ مرداد ۱۳۹۶، ۱۲:۲۳
کد خبر: 82628670
T T
۰ نفر

' خوشواش ' مازندران روستايي پنهان ميان ابرها

۲۱ مرداد ۱۳۹۶، ۱۲:۲۳
کد خبر: 82628670
' خوشواش ' مازندران روستايي پنهان ميان ابرها

ساري - ايرنا - 'خوشواش' روستايي در ارتفاعات شهرستان آمل در مازندران ،جاذبه هاي هيجان انگيز طبيعي و آب و هواي منحصر به فردي دارد و فرصتي مناسب به دوستداران طبيعت و مسافراني كه طرفدار آرامش هستند هديه مي دهد .

سفر هميشه حال و هواي انسان را دگرگون مي كند و وقتي هم بداني كه در آن سوي جاده ها چه چيزي انتظارت را مي كشد ، دل كندن از زندگي روزمره برايت آسان مي شود .
تصور كنيد در همين فصل تابستان و خود نمايي طاقت فرساي آفتاب ، كنار بخاري هيزمي نشسته ايد و دستهايتان را گرم مي كنيد .
تعجب نكنيد ، تخيل نيست ، قرار است از باد خنك و مصنوعي كولرهاي خانه مان در شهر دل بكنيم و به بخاري هاي روستايي زيبا پناهنده شويم .
تصور كنيد كه در منطقه اي در ارتفاعات قرار گرفته ايد و كوه هاي بلندي را نظاره مي كنيد كه در اولين رديف پس از آن جلگه سبز مازندران و همچنين جنگل هاي انبوه و دره هاي عميق خودنمايي مي كند و حالا منظره دريا و شهر را هم به آن اضافه كنيد .
زياد طول نميكشد كه اين منظره با دريايي از ابر پوشيده ميشود و شما به مانند فيلم هاي تخيلي خود را درميان ابرها مي يابيد و هوس خواهي كرد بر آنها لم دهيد و يا به درونشان شيرجه بزنيد .
شب هنگام مي توانيد شهر هاي آمل ، محمود آباد ، سرخرود ، فريدون كنار ، بابل ، قائم شهر و ساري را از اين ارتفاع به نظاره بنشينيد و در تاريكي شب ، رقابت بي نظير ستاره هاي آسمان و سوسوي نور شهر ها را تماشا كنيد .
همچنين تصور كنيد كهكشان راه شيري را كه مانند چتري بر درازاي آسمان پهن شده را مي بينيد و زيبايي هاي خلقت را لمس مي كنيد .
اگر همه چيز را درست تصور كرده باشيد الان در روستاي 'خوشواش' مازندران هستيد .
همه چيز در اينجا رويايي اما واقعي است و همين زيبايي ها اين روستا را به بهشتي گمشده تبديل كرده است .
'خوشواش' در زبان محلي به نام 'خِشِواش' كه 'خش' به معناي 'خوش' و 'واش' به معناي 'علف' به كار مي رود و خشواش به معناي خوش علف يا علفزار خوب و مرغوب است .
اين روستاي ييلاقي در 22 كيلومتري شهر آمل در مازندران و در ارتفاعات رشته كوهاي البرز قرار دارد . مردم اين روستا به علت شرايط جغرافيايي و همچنين دشت سرسبز اين منطقه اغلب دامدار هستند .
روستايي با تابستان هايي خنك و سرد و زمستان هايي طاقت فرسا كه همه را مجبور به كوچ و زندگي در پايين دست مي كند .
از سه مسير جاده بلده ، مسير 'هلي چال' و همچنين از مسر چمستان و عبور از 'گزنا سرا' مي توان به اين روستا رفت و تمام مسير هاي منتهي به اين روستا خاكي بوده و از جاده آسفالت خبري نيست .
اما گذر از ميان ابر و مه و همچنين لذت احساس ارتفاع گرفتن از زمين ، ويژگي هاي جاده پر پيچ و خم اين روستاي پنهان در ابرها است.
از وقتي كه وارد جاده خوشواش مي شويد در واقع به دنيايي رويايي پا مي گذاريد و مناظر زيبا در طول مسير آرامش خاصي را به شما هديه مي دهند .
اگر خوش شانس باشيد بر فراز درياي ابرها قرار خواهيد گرفت اما اگر اين چنين نشد در هواي صاف شب ، از تماشاي مناظر زيبا شگفت زده خواهيد شد .
بايد بدانيد خوشواش هتل يا مسافرخانه ندارد اما نگران اقامتتان در آن نباشيد . اگر اقامت در طبيعت را دوست داريد ، مي توانيد در خوشواش مكان مناسبي براي چادر زدن پيدا كنيد و شبي رويايي را داشته باشيد .
اگر ماندن در خانه هاي محلي را ترجيح مي دهيد ، مردم خوشواش تعداد محدودي از خانه هاي خود را در اختيار مسافران مي گذارند و به خوبي پذيراي آنها خواهند بود .
همچنين خوشواش مقصد خوبي براي دوچرخه سواران است كه ميخواهند تجربه متفاوتي را از سفر براي خود رقم بزنند .
اگر هم اهل كوهنوردي هستيد به دنبال تجربه نوع جديدي از مناظر در ارتفاعات هستيد ، خوشواش را در فهرست مقاصد خود قرار دهيد و در ارتفاعات آن به تماشاي قله دماوند برويد .
پياده روي در ميان روستا را فراموش نكنيد و حتما دوربين يا تلفن همراه خود را به همراه داشته باشيد تا سوژه هاي ناب طبيعي و روستايي را از دست ندهيد . غروب آفتاب در ميان ابر ها منظره ديدني را براي شما رقم خواهد زد.
امكانات اين روستا محدود است و آب در اين روستا ارزش زيادي دارد زيرا خوشواش يكي از ييلاقات كم آب ايران است .
اما جاي نگراني نيست زيرا چشمه هاي هفت چشمه ، مرواريد چشمه ، معصومه كوثر ، انجلج و پنج انگيس ، آب زلال و گوارايي را از دل زمين به شما هديه مي كنند .
به ازاي هر150 متر ارتفاع يك درجه دماي هوا كاهش مي يابد و حال تصور كنيد كه در ارتفاع بيش از 2هزار و پانصد تا سه هزار متري چه هوايي را تجربه خواهيد كرد .
خوشواش هشت ماه از سال پوشيده از برف است كه امروزه به دليل گرم شدن زمين به 6 تا هفت ماه كاهش يافته است .
راستي در سفر به خوشواش همراه داشتن لباس گرم را فراموش نكنيد زيرا اين روستا آب و هواي قابل پيش بيني ندارد .
لحظاتي آفتابي و دقايقي ديگر ممكن است ابر در آسمان ببينيد و قطرات باران صورتتان را نوازش دهد ، شايد هم مه همه جا را فرا گرفته و منظره اي رويايي به وجود بياورد و در اين ميان دماي هوا به شدت در عرض چند دقيقه كاهش مي يابد .
تابستان هاي خوشواش با هر تابستان ديگري متفاوت است .
تابستاني بسيار خنك كه گاهي شما را وادار مي كند بخاري هاي هيزمي را روشن كنيد در حالي كه در شهر كولرها هنوز روشن هستند .
آنچه در اولين ورود شما به اين روستا توجه تان را جلب خواهد كرد ، خانه هاي ساخته شده به سبك قديمي از كاه ، گل ، سنگ است .
سقف خانه ها از الوارهاي بلند و چوب و تخته با پوششي از گل ساخته شده و در بام ، مصالح سنگ صاف (ناز) و چوب صاف يا تخته ( لد ) به كار رفته است.
ديوارهاي خانه ها به علت سرماي شديد و باد هاي كوبنده پاييزي بسيار ضخيم و سنگين هستند و قطر ديوار ها حتي به يك متر نيز مي رسد.
اين ديوار ضخيم هم سازه را محكم مي كند و هم در برابر نفوذ سرما ، عايق است . به خاطر باد و سرما سنگ هاي سنگين بر بام خانه ها ديده مي شود .
به استثناي خانه هاي جديد روستا ، خانه هاي قديمي در حياط هاي بدون ديوار قرار دارند و حياط خانه ها محل تردد اهالي براي جابه جايي در روستا است و مردم روستا در گذر از كنار يكديگر به هم سلام مي كنند حتي اگر طرف مقابل خود را نشناسند.
دراين منطقه به علت ارتفاع زياد از درختان سر به فلك كشيده خبري نيست و بافت كوهستاني منطقه پوشش گياهي منحصر به فردي را در آن ايجاد كرده است .
به عنوان مثال گياه 'وَرف ليم' در هنگام آب شدن برف ها و گل 'لاله واژگون' و 'شقايق' چند ماه بعد از آن درارديبهشت ماه خودنمايي مي كنند .
گل گاو زبان ، گون ، گزنه ، كنگل ، زرشك ، ترش هلي دار ، گالش انگير ، آلبالواك ، ون دار ، فگ دار ، گل هاي پامچال و بنفشه و ورف ليم ، شال دم ، پتنيك ، تريگ سر ، اوجي ، قارچ و ديگر گياهان دارويي از پوشش گياهي اين روستا است كه هر كدام در زمان خاصي از سال مي رويند .
توجه داشته باشيد كه طبيعت بكر خوشواش ديدني هاي بسياري را به شما هديه مي دهد و شما هم با مراقبت از محيط زيست ، به اين خلقت خداوند احترام بگذاريد .
مسير خاكي خوشواش با توجه به دره هاي عمق و خطرناك در زمان بارش باران و يا وجود مه احتياط بيشتري را مي طلبد .
پس در كنار لذت بردن از مناظر طبيعي ، در هنگام عبور از اين جاده جانب احتياط را رعايت كنيد .
خبرنگار : رضا غلامي **انتشار دهنده: محسن حسن نيا
7335/1899