۲۲ مرداد ۱۳۹۶، ۹:۲۰
کد خبر: 82629655
T T
۰ نفر
قلعه تاريخي رشيد الدوله تكاب مرمت شد

مهاباد- ايرنا- رئيس اداره ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري تكاب گفت: عمليات مرمت اضطراري و رفع خطر آسيب قلعه تاريخي 'رشيد الدوله' روستاي دورباش اين شهرستان به پايان رسيد.

امير مطلوبي روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: قلعه اربابي روستاي دورباش در 15 كيلومتري جنوب شرقي شهرستان تكاب در مدت 2 ماه و با اعتباري بالغ بر 500 ميليون ريال توسط كارشناسان ميراث فرهنگي مرمت شد.
وي بيان كرد: اين قلعه تاريخي تنها مجموعه بزرگ باقيمانده از خانه اربابي دوره قاجار در مقياس روستايي در جنوب استان آذربايجان غربي بوده كه داراي تزئينات آجر كاري و با رعايت سلسه مراتب فضايي و با استفاده از معماري و مصالح بومي ساخته شده است.
وي اظهار كرد: با توجه به تخريب هاي انساني و جوي و انباشت آوار حاصل از تخريب سقف فضاهاي اين قلعه، به منظور تسريع در عمليات مرمت بيش از 850 متر مكعب آوار، نخاله و خاك هاي اضافه از مجموعه فضاهاي داخلي اين قلعه تاريخي به بيرون مجموعه حمل شده است.
وي ادامه داد: در اين عمليات طاق و نماي آجري بخش هاي غربي و شرقي هشتي ورودي، دروازه اصلي هشتي ورودي، قوس هاي طبقه دوم هشتي و ستون ها و نيم ستون هاي آجري و دروازه فرعي قلعه اربابي دورباش تكاب به طور كامل احيا و مرمت شد.
وي اضافه كرد: اتاق ها و هشتي ورودي قلعه با استفاده از تيرهاي چوبي مسقف و پي ديوارها و بخش هاي آسيب ديده اين قلعه استحكام بخشي و رفع خطر شد.
وي با بيان اينكه در مرمت اين بناي تاريخي از ملات باتارد و شفته آهك استفاده شده است،افزود: اجراي نعل درگاهي درب و پنجره هاي بنا، ساخت و نصب تابلوهاي معرفي و تابلو هاي هشدار دهنده، همگون سازي و بند كشي قسمت هاي آجري مرمت شده از ديگر بخش هاي عمليات مرمت اضطراي و نجات بخشي قلعه اربابي دورباش تكاب است.
رئيس اداره ميراث فرهنگي و گردشگري شهرستان تكاب گفت: مداركي دال بر زمان دقيق ساخت اين قلعه موجود نيست اما اين بناي تاريخي مربوط به رشيدالدوله، يكي از حكمرانان ايل افشار در دوره سلطنت شاهان قاجار است كه در زير بنايي به مساحت سه هزار و 960 متر مربع و با پلاني نامنظم كه از 2 بخش كلي ساخته شده است.
مطلوبي با بيان اينكه اين بناي تاريخي در سال 1394 در فهرست آثار ملي سازمان ميراث فرهنگي ثبت شده، اظهار كرد: شهرستان تكاب داراي 165 اثر و محوطه تاريخي و طبيعي ثبت شده در فهرست آثار ملي است.
وي بيان كرد: هفت قلعه اربابي تاريخي در روستاهاي دورباش، اغولبيك، همپا، نصرت آباد، قراقيه، يلقون آغاج و شهر تكاب وجود دارد.
وي گفت: اين بخش از عمليات مرمت قلعه رشيدالدوله دورباش تكاب مربوط به مرمت اضطراري و نجات بخشي بوده و اجراي طرح هاي مرمت اصلي و بازسازي اين بنا و ساير محوطه هاي تاريخي تكاب به تخصيص اعتبارات كافي نياز دارد.
مجموعه ميراث جهاني تخت سليمان به عنوان چهارمين اثر ثبت شده ملي كشور در فهرست آثار جهاني سازمان يونسكو در شمال شرقي شهرستان تكاب در جنوب آذربايجان غربي واقع شده است و با بناهاي تاريخي و معماري منحصر بفرد و درياچه اسرارآميز آن يكي از مهمترين جاذبه هاي گردشگري كشور به شمار مي رود.
آتشكده آذرگشنسب به عنوان يكي از سه آتشكده مهم دوره ساساني در اين مجموعه واقع شده و در اين دوره باستاني، مركز مذهبي و نيايشگاه ايرانيان بوده است.
شهرستان تكاب با 80 هزار نفر جمعيت در جنوب آذربايجان غربي واقع شده است.
مهمترين اخبار ايرناي كشور، آذربايجان غربي و جنوب استان را به صورت لحظه به لحظه از كانال خبري تلگرام اين رسانه به آدرسirnamahabad@ دريافت كنيد.
7514/3093**خبرنگار: امير خالق نژاد **انتشار دهنده: پيمان پاكزاد