۲۲ مرداد ۱۳۹۶، ۱۲:۱۴
کد خبر: 82629930
T T
۰ نفر
وضعیت ناخوشایند خبرنگاری در زنجان

زنجان – ایرنا – نامطلوب بودن وضعیت خبرنگاری، نبود آموزش به افراد فعال در رسانه ها، حضور افراد ناتوان و بدون اراده در عرصه خبر رسانی، مشكلات اقتصادی و بی توجهی بسیاری از متولیان این حوزه به مشكلات خبرنگاران از جمله چالش های پیش روی حوزه خبر و خبرنگاری بود كه در میزگرد ایرنا مطرح و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به گزارش ایرنا، خبرنگاری و فعالیت رسانه ای مانند هر حوزه دیگری تخصصی است كه بی توجهی به این موضوع منجر به ورود افراد فاقد مهارت و انتشار اخبار كذب، بی محتوا و گاه بی ارزش در رسانه ها می شود و علاوه بر ایجاد مشكلاتی در جامعه، تبعاتی هم برای خود خبرنگار در پی دارد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی مركز زنجان برای بررسی این موضوع اقدام به برگزاری میزگردی با موضوع چالش های پیش روی حوزه خبر و خبرنگاری كرد كه در آن ادریس سالاری مدیركل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری زنجان، محمد معینی از خبرنگاران با سابقه و فعال استان، حسین نجاری رئیس خانه مطبوعات و ابراهیم قاسمی معاون مطبوعات اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی شركت داشتند.
**جزیره ای عمل كردن رسانه ها باعث ناهماهنگی شده است
مدیركل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری زنجان گفت: عملكرد جزیره ای رسانه در استان زنجان سبب شده تا هماهنگی لازم در آنها نبوده و هویت جمعی از مجموعه رسانه ها نداشته باشیم.
ادریس سالاری با تشریح وضعیت خبرنگاران و رسانه های استان زنجان، تصریح كرد: این وضعیت در زنجان مطلوب و مناسب نیست.
وی افزود: وی با بیان اینكه رسانه های زنجان با چالش های مختلفی دست و پنجه نرم می كنند، گفت: بحران اقتصادی باعث بروز مشكلات زیادی برای رسانه های بخش خصوصی شده است.
سالاری تاكید كرد: فقدان منابع مالی منسجم یك رسانه در طول سال، سبب شده تا حمایت مادی از خبرنگاران كم شده و تولید محتوای فاخر نیز كمتر شود.
مدیركل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری زنجان ابراز كرد: آموزش خبرنگاران مشكلات اساسی دارد و به شدت سطح دانش حرفه ای خبرنگاران پایین آمده است.
وی با بیان اینكه بخش زیادی از خبرنگاران درك درستی از واقعه در حال پوشش خبری خود ندارند، تصریح كرد: همین موضوع سبب شده تا برداشت ناقص حتی معكوس از آن رویداد خبری در رسانه ها منعكس شود.
سالاری با اشاره به اهمیت آموزش تخصصی خبرنگاران، گفت: فقدان نهادهای مدنی و تشكل های مردم نهاد فعال در حوزه رسانه و روزنامه نگاری، همچنین نگاه نامطلوب دولت دهم به خانه مطبوعات باعث شده تا خسارات جبران ناپذیری در این حوزه بر پیكره مطبوعات استان وارد آید.
** انتقاد روزنامه نگار از یك مسئول دولتی ترس ندارد
مدیركل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری زنجان با بیان شاخصه های انتقاد از مسئولان دستگاه های اجرایی، گفت: اگر مسئولی پاسخگوی حوزه مدیریتی خود باشد، رسانه كمك حال او خواهد بود و لزومی ندارد كه یك مدیر دولتی از انتقاد روزنامه نگاران واهمه ای داشته باشد.
سالاری با اشاره به ضرورت ایجاد ساختار مشخص مطبوعاتی در استان، گفت: این ساختارها باید به گونه ای باشد كه در فرآیند توسعه استان نقش ایفا كرده و موثر واقع شود.
وی افزود: اگر خواهان حل مشكلات ساختاری در حوزه مطبوعات هستیم، باید مركزی با حضور و مركزیت نخبگان مطبوعاتی استان ایجاد كرده و این مركز را محلی برای آموزش خبرنگاران قرار دهیم.
مدیركل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری زنجان با بیان مولفه های اساسی خبرنگار حرفه ای، تاكید كرد: آموزش مناسب، استعداد فردی و تجربه پایه های اساسی خبرنگار حرفه ای و تشخیص آن از غیر حرفه ای است.
** برخورد با مشكلات فرهنگی باید با شیوه های فرهنگی باشد
سالاری اشاره كرد: برخورد با مشكلات فرهنگی در سطح جامعه باید با شیوه های فرهنگی باشد و با فرهنگ سازی امكان تربیت انسان های توسعه یافته وجود خواهد داشت.
وی افزود: موفقیت در تربیت انسان های توسعه یافته، باعث به وجود آمدن كشوری توسعه یافته خواهد شد.
مدیركل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری زنجان با تشریح ضعف های ساختاری در قانون مطبوعات، گفت: نحوه تعامل و برخورد كشورهای توسعه یافته با مطبوعات، برپایه قوانین به روز است، اما در ایران به سمت محدود كردن رسانه حركت كرده ایم.
وی گفت: قانون مطبوعات در كشور، برپایه دریافت مجوز نشریات بنا نهاده شده و اغلب قوانین برای چند دهه اخیر است.
سالاری تصریح كرد: البته باید اذعان كرد پیشرفت كیفی رسانه ها در سال های اخیر نسبت به گذشته چشمگیر بوده و قابل تقدیر است.
مدیركل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری زنجان با انتقاد از اشراف نداشتن كافی خبرنگاران و رسانه ها به قانون مطبوعات، افزود: دانستن این قانون جزو حقوق هر خبرنگاری است و اطلاع از آن سبب آگاهی از مواجهه با اتفاقات پیش رو در حوزه خبر و مانع بروز رویدادهای پیش بینی نشده در این حوزه می شود.
** اوضاع جامعه خبری و خبرنگاری زنجان خوب نیست
خبرنگار با سابقه زنجان گفت: اوضاع جامعه خبری و خبرنگاری در استان زنجان مناسب نیست و چه بسا بد است و این گزاف محسوب نمی شود.
محمد معینی افزود: خبرنگاران یكی از شایسته ترین اقشاری هستند كه می توانند تقریر حقیقت و تقلیل مرارت بكنند، رنج مردم را كم كنند و حقایق را بگویند.
وی یادآورشد: خبرنگاری در زنجان شاید اشل كوچكی از خبرنگاری در تهران است، همان قدر كه جامعه خبرنگاری در تهران نواقص دارد در شهرستان هایی مثل زنجان دو چندان شده همواره تكثیر می شود و به مراتب پایین تر می رود.
معینی اظهار كرد: رسانه ها را در زنجان می توان بر اساس وابستگی به تامین منبع درآمد به 2 گروه تقسیم رسانه های دارای حامی مالی وسایر مطبوعات تقسیم می شوند.
این خبرنگار با سابقه زنجان گفت: تعداد معدودی از نشریات، صدا و سیما و خبرگزاری ها در گروه دارای حامی مالی قرار می گیرند كه به نوعی بلندگو و روابط عمومی دستگاه های حكومتی هستند و باقی رسانه ها، كه این آسیب هایی برای خود داشته كه كل مسیر حركت رسانه های استان را تحت الشعاع قرار داده است.
وی خاطر نشان كرد: نتیجه این وضعیت، این شده است كه بسیاری از رسانه ها در عمل ارتباطی با متن جامعه ندارند و مقید به این شده اند كه عملكرد منتشر كنند كه یا له یا علیه نهادهای قدرت باشد.
معینی ادامه داد: به همین سبب، وقتی از مردم می پرسند خبرنگار، نخستین موضوعی كه همه جویا می شوند، این است كه آیا شما همه چیز را می نویسید.
این خبرنگار با سابقه زنجان گفت: خبرنگاران ما گرفتار بسیاری از ملاحظات است كه نمی توانند و خیلی جاها نمی خواهند كه زبان مردم باشند و به راه ارتباطی مردم و قدرت تبدیل شوند.
وی اضافه كرد: حتی عكاسی خبری در زنجان بسیار محدود و مظلوم است به همین دلیل، چون عكاسان به دنبال سوژه های دردسر ساز نمی روند، اغلب پشت میز هستند و كمتر حضور میدانی دارند.
معینی تصریح كرد: روزمرگی به شدت جامعه رسانه این استان را تحت تاثیر قرار داده است، خبرنگاران برنامه های خود را بر اساس دعوت نامه ها هماهنگ می كنند.
این خبرنگار با سابقه زنجان گفت: خوب بود آن دسته از رسانه هایی كه نیازی به بودجه خاصی ندارند اخبار پوششی را از خبرگزاری ها دریافت كنند و خود در جمع مردم حاضر شوند و مسائل آنان را انعكاس دهند.
وی ابراز كرد: مردم از خبر فراری نیستند، موضوعی كه به آن دچار هستیم، این است كه مردم از فراوانی اخبار دل زده شده اند، بحث كمبود آموزش و سواد رسانه ای تاثیر گذاشته و این باعث شده كه قابلیت ها و تفاوت هایی كه بعد از حضور شبكه های اجتماعی قوی و تغییر ساختار رسانه های دنیا به وجود آمده، كمتر در رسانه های دنیا مورد توجه قرار بگیرد.
معینی تاكید كرد: با 2 معضل در حوزه رسانه ها مواجه هستیم، یكی سیل اطلاعات و دیگری اطلاعات نادرست است.
این خبرنگار با سابقه زنجان گفت: یا آنقدر اطلاعات به مردم منتقل می شود و از سوی دیگر مردم دل زده می شوند كه این اخبار چه ارتباطی با منافع آنها دارد، به واقع دچار اختلال هستیم، اطلاعات تولید می كنیم اما اطلاعاتی نیست كه مردم را به مطالعه راغب كند.
وی اذعان كرد: هیچ كس روابط عمومی ها را از نظر قانونی و اخلاقی برای هدیه دادن به خبرنگاران نفی نكرده است، اما در روز خبرنگار باید دید كه در كدام جلسه ها تعداد خبرنگاران حضور دارند، در منشور جهانی خبر، دریافت هدیه نهی شده و منفور است.
معینی اضافه كرد: گاه روابط عمومی ها از خبرنگار این گمان را دارند كه ارزش های خبری آنان را حجم و كیفیت هدیه ای كه دریافت می كنند، مشخص می كند.
این خبرنگار با سابقه زنجان گفت: این رویه تا اصلاح نشود، این ارتباط با مردم ایجاد و از اقتضائات دوره جدید در رسانه ها استفاده نشود، به طور كامل جامعه خبرنگاری استان در شبكه روابط عمومی نهادهای قدرت حل خواهد شد و هیچ اثری از خود بر جای نخواهد گذاشت.
**برخی به جای خبر به دنبال منافع شخصی هستند
معینی افزود: دوستانی هستند كه برای پوشش خبر دعوت می شوند چه بسا سوال هم می پرسند اما هیچ خروجی از آنها دیده نمی شود.
وی یادآورشد: چنین افرادی به هیچ وجه خواهان این نیستند كه خبرنگار شوند می خواهند كه كسب و كار خود را داشته باشند و مساله این است كه خبرنگاری برای عده ای وسیله است كه كسب و كار حاشیه خود را دنبال كند.
این خبرنگار با سابقه زنجان گفت: گاه سو گیری ها كاملا شخصی است و هیچ ارتباطی با مردم ندارد و منافع مردم را مطرح نمی كند.
معینی با بیان اینكه وضعیت ناخوشایند معیشت جامعه خبرنگاری معلول است و نه علت، تصریح كرد: جامعه خبرنگاری زنجان دچار گران فروشی و كم فروشی است و عده ای به عمد تقلب در كار دارند.
وی به ظهور و بروز رسانه های مجازی طی چهار سال گذشته اشاره و اظهار كرد: به هیچ وجه نمی توان مردم را بابت اینكه رسانه مرا نمی خوانند، مقصر خواند.
این خبرنگار با سابقه زنجان گفت: كسی كه منتظر رپرتاژ آگهی برای انتشار بوده و تاریخ مشخصی برای انتشار ندارد، عكس نخست نشریه فقط عكس مقامات است، چگونه باید انتظار داشت كه از سوی مردم مورد اقبال قرار گیریم.
معینی بیان كرد: ما هنوز در انتشار برخی اخبار مردمی، گرفتار ملاحظاتی هستیم كه نگران تبعات انتشار آن هستند.
وی خاطر نشان كرد: اگر رسانه ای وحدت رویه ندارد و كار حرفه ای انجام نمی دهد، اینها مشكلاتی است كه جامعه خبر ما باید نشستی داشته باشد و آسیب های آن را بشناسد و اگر ایرادی بود، خانه مطبوعات جدی تر به این مسائل حرفه ای و صنفی وارد شود و پیگیری كند.
** كار رسانه كمتر از كار پزشك نیست
رئیس خانه مطبوعات استان زنجان، گفت: كاری كه رسانه در سطح جامعه انجام می دهد و تاثیری كه روی مردم دارد، كمتر از كار یك پزشك و تاثیر آن روی یك بیمار نیست و نباید نقش رسانه را كم اهمیت دانست.
حسین نجاری ابراز كرد: از اوضاع رسانه های استان زنجان ناراضی هستیم و معتقدیم رسانه باید بلندگوی مردم برای رسیدن صدایشان به گوش مسئولان باشد.
وی با اشاره به لزوم بررسی مسائل روز استان و انتشار آن در ویترین رسانه، گفت: مطالب روزنامه یا خبرگزاری و سایر رسانه ها باید به گونه ای باشد كه مسئولان مرتبط با هر خبر را وادار به تامل نماید.
نجاری با بیان اینكه شبكه های مجازی جایگاه ویژه ای در فرآیند اطلاع رسانی در كشور پیدا كرده است، تصریح كرد: باید ساختارها را طوری برنامه ریزی كرد كه این ظرفیت نقش مكمل رسانه های رسمی در امر اطلاع رسانی را ایفا نماید.
رئیس خانه مطبوعات استان زنجان با اشاره به اینكه كار خبر فقط پوشش اخبار دولت نیست، افزود: خبرنگار حرفه ای باید توانایی رصد مسائل و معضلات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی اجتماع اطراف خود را داشته و برای رفع این آسیب ها و مشكلات فعالیت كند.
** اكثر نشریات و رسانه های زنجان زرد هستند
نجاری با انتقاد از اینكه اكثر نشریات و رسانه های زنجان زرد هستند، گفت: مسئولان نگاه امنیتی به مسائل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی داریم و همین نگاه باعث شده به حوزه خبر و رسانه آسیب جدی وارد گردد.
وی افزود: این نوع نگاه به مسائل و محدود بودن بینش متولیان به حوزه خبر، جرات را از خبرنگار و رسانه وی گرفته و منجر به خود سانسوری در رسانه ها برای در امان ماندن از تبعات بعدی شده است.
رئیس خانه مطبوعات استان زنجان با اشاره به سابقه 400 ساله اروپا در حوزه مطبوعات، گفت: تهران از حدود 180سال قبل و زنجان هم از قریب 90 سال پیش وارد این حوزه شد و این سابقه، نشان دهنده سن كم مطبوعات در این استان است.
وی با اشاره به اینكه ورود به مطبوعات و كار خبری نوعی ورود به میدان مین و قدم زدن در میانه آن است، تصریج كرد: فضای امنیتی امكان حركت و تحرك را از رسانه ها گرفته و به همین سبب رسانه نمی تواند دیوار دفاعی محكمی در مقابله با طغیان ها و ناهنجاری های اجتماعی بكشد.
نجاری افزود: نگاه و جهان بینی مردم ایران به تاریخ نگاهی آفت زده است و باید اصلاح شود، باید همه جنبه های تاریخی را واقع بینانه دید و قضاوت كرد.
رئیس خانه مطبوعات استان زنجان تاكید كرد: مطبوعات با توجه به تخصصشان، می توانند ضعف های خود را پالایش كرده و در صدد رفع آن برآیند.
وی با اشاره به ركن چهارم دموكراسی، گفت: دموكراسی یك مقوله بلند مدت بوده و از فرایندهای توسعه یك جامعه به شمار می آید، اما در حال حاضر جامعه ما آنچنان به مسائل نگاه بلند مدتی ندارد.
**مطبوعات زنجان در مقایسه با سایر استان ها وضعیت بهتری دارد
معاون مطبوعاتی مدیر كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان گفت: از نظر كمیت در مقایسه بین زنجان و سایر استانها، این استان وضعیت بهتری دارد و این موضوع قابل توجه است.
قاسمی افزود: از نظر كیفی باید دید كه تا چه میزان اخبار كیفی تولید می شود و خبر منتشر شده كار كپی برداری شده نیست.
وی یادآور شد: میزان تاثیر و تحولی كه اخبار در جامعه ایجاد می كند حكایت از كیفیت آن دارد.
قاسمی پرداختن و انعكاس مسائل و مشكلات مردم را از مهمترین رسالت های خبرنگاران برشمرد.
معاون مطبوعاتی مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان گفت: محصول كار خبرنگاران باید بتواند گرهی از مشكلات مردم و جامعه را باز كند و سهمی در بهبود اوضاع آن داشته باشد.
وی با بیان اینكه باید نتیجه حضور رسانه را لمس كرد، ادامه داد: باید رسانه ها را در زمینه تولید و تحلیل محتوا و انطباق اخبار تولیدی با اصول تحریر خبر بررسی كرد.
قاسمی خاطر نشان كرد: چندین سال قبل یك كار تحلیل محتوا انجام دادیم، بیشترین نقد مربوط به حوزه رسانه ها به كپی برداری اخبار بر می گشت.
** خبرنگاران اغلب بدون آموزش وارد حوزه خبر می شوند
معاون مطبوعاتی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان گفت: خبرنگاران كه در زنجان وارد میدان می شوند آموزش های كافی را ندیده اند و بابت رفع همین مشكل اداره كل فرصت های آموزشی مختلفی ایجاد كرده است.
قاسمی اضافه كرد: تا كنون 2 دوره آموزشی مقدماتی و تكمیلی برای خبرنگاران برگزار شده است.
وی ابراز كرد: برای امسال هم برنامه های دوره های آموزشی مقدماتی و تكمیلی را پیش بینی كرده ایم و به حتم این دوره ها تاثیر گذار هستند و می خواهیم كه اصحاب رسانه با علاقه در این دوره حضور یابند.
قاسمی بیان كرد: بناست یك دوره درست نویسی و سمینار اخلاق حرفه ای در مطبوعات كه جای خالی آن احساس می شود، برگزار شود.
معاون مطبوعاتی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان گفت: به هر میزان كه تعداد رسانه ها افزایش یابد، فضای رقابتی بیشتری شكل می گیرد.
** خانه مطبوعات برای رسیدگی به مسائل معیشتی خبرنگاران وارد شود
قاسمی افزود: دولت به تنهایی قادر به حل مشكل خبرنگاران نیست و یكی از نهادهایی كه می تواند پیگیر حل مشكل این قشر باشد، خانه مطبوعات محسوب می شود.
وی یادآورشد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تلاش برای حل مشكل بیمه خبرنگاران از طریق پرداخت یارانه است.
معاون مطبوعات اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: از سوی دیگر خود خبرنگاران هم باید به حتم پیگیر حل مشكل بیمه و مسائل معیشتی خود باشند در حالی كه بسیاری از مواقع این مباحث با سهل انگاری آنان مواجه می شود.
3001/3216/6085
خبرنگاران: مینا افشاری- سجاد كریمی** انتشار دهنده: رویا رفیعی