قادر هنرمند روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در حال حاضر 30 درصد از جمعيت عشايري استان اردبيل زودتر از موعد مقرر كوچ كرده اند كه اصولا بايد براساس تقويم زماني 15مهر ماه از ييلاق به قشلاق كوچ كنند.
وي بيان كرد: عمده دليل كوچ زودهنگام عشاير خشكسالي و كمبود بارندگي ، از بين رفتن پوشش گياهي مر اتع دامنه هاي سبلان ، بزقوش و باغرو و هزينه بر بودن تامين نهاده هاي دامي عشاير است كه متاسفانه آسيب جدي به عشاير وارد كرده است.
مديركل امور عشاير استان اردبيل با اشاره به ميزان خسارت وارده به عشاير ناشي از اين معضل گفت: بر اساس برآورد كارشناسان با هماهنگي منابع طبيعي و سازمان جهادكشاورزي ميزان خسارت وارده به عشاير منطقه يك هزار و 300 ميليار د ريال برآورده شده است .
هنرمند افزود: ميزان خسارت وارده به عشاير به مقامات استاني و كشوري ،وزارت جهاد كشاورزي و سازمان مديريت بحران اعلام شده و براي جبران اين ميزان خسارت جلسات متعددي هم صورت گرفته است.
وي اظهار كرد: اين ميزان خسارت ناشي از كاهش توليد گوشت دام و لبنيات و بالارفتن قيمت نهاده هاي دامي از قبيل جو و علوفه بوده است كه تلاش مي شود خسارت وارده شده به جامعه عشاير استان جبران شود .
هنرمند با اشاره به اختصاص 40 ميليارد ريال تسهيلات قرض الحسنه به عشاير اردبيل گفت: يك هزار و 200 نفر از عشاير استان متقاضي درخواست وام بودند و تمام تلاش بر اين است كه سقف اين تسهيلات را به 60 ميليارد ريال برسد تا بتوانيم از اين طريق براي برطرف كردن مشكلات عشاير بيش از پيش قدم برداريم.
مديركل امور عشاير استان اردبيل در خصوص آبرساني به قشلاقات شهرستان پارسآباد گفت: 150 ميليارد ريال اعتبار براي آبرساني به قشلاقات پارس اباد اختصاص يافته كه اميدواريم با اقدامات و برنامهريزيهاي انجام يافته در اين زمينه شاهد تزريق آب شرب سالم به مردم ساكن در اين مناطق باشيم.
هنرمند بيان كرد: اجراي طرح هادي نيز در مناطق قشلاقي عشايرنشين از ديگر اهدافي است كه در حال اجرا است و اميد است با اجراي اين طرح مطالبات و خواستههاي اين قشر زحمتكش برطرف شود.
عشاير استان اردبيل سالانه 12 هزار تن گوشت قرمز ، 43 هزار تن شير ، پنج هزار و 400 تن پنير و يك هزار و 500 تن پشم و 14 هزار متر مربع صنايع دستي از جمله انواع فرش ، گليم و جاجيم توليد مي كنند كه نقش بسزايي در رشد اقتصادي آن دارند.
اين عشاير كه به ايل شاهسون معروف هستند معمولا نيمي از سال را در قشلاق هاي مغان و نيمي ديگر را در ييلاق هاي ارتفاعات و در دامنه هاي سبلان، بزقوش و باغرو سپري مي كنند. ايل شاهسون سومين ايل بزرگ كشور است و جمعيت عشاير استان اردبيل ۶۶ هزار و ۵۰۰ نفر و در قالب ۱۲ هزار و ۸۰۰ خانوار بوده كه به نگهداري 1.5 ميليون راس دام مشغول هستند.
عشاير استان از ۴۵ طايفه مستقل تشكيل شده كه همه ساله در يك هزار و ۵۲۷ اوبا ، ۵۲۷ قشلاق ، ۲۳۷ ييلاق ، هفت زيست بوم و ۵۱ سامانه زندگي مي كنند.
در مقايسه با جمعيت عشايري كشور عشاير شاهسون اردبيل 6.5 درصد از جمعيت عشاير كشور را تشكيل مي دهند و در قياس با جمعيت استان اردبيل 6درصد از جمعيت استان را به خود اختصاص داده اند.
خبرنگار:يعقوب شاددل**انتشار دهنده:عارف شيرزاد
7110/ 1257
اردبيل- ايرنا- مديركل امور عشاير استان اردبيل گفت: عشاير اين استان بدليل از بين رفتن پوشش گياهي مراتع ناشي از خشكسالي و نامناسب بودن پراكنش بارش زودتر از موعد مقرر به قشلاق هاي خود كوچ كردند.