۳۰ مرداد ۱۳۹۶، ۱۱:۱۵
کد خبر: 82638305
T T
۰ نفر
6 اولویت وزارت بهداشت در دولت دوازدهم اعلام شد

تهران - ایرنا - قائم مقام و سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی 6 اولویت وزارت بهداشت را در دولت دوازدهم اعلام كرد و از آغاز اجرای برنامه پزشك خانواده و نظام ارجاع در 10 استان خبر داد.

به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، ایرج حریرچی در نشست خبری هفتگی وزارت بهداشت افزود: اولویت ها و برنامه های وزارت بهداشت در دولت دوازدهم به صورت مفصل به نمایندگان اعلام شد و با استناد به بندهای قوانین و سیاستهای بالادستی مشخص شد كه 94 درصد این برنامه با قوانین بالادستی، سیاستهای كلان سلامت، برنامه ششم و قانون تشكیل وزارت بهداشت منطبق است.
وی گفت: تداوم و اصلاح طرح تحول سلامت، استقرار برنامه پزشك خانواده و نظام ارجاع, اجرای برنامه نوین تحول و نوآوری در آموزش و پژوهش، تامین منابع پایدار و غیر وابسته به درآمد نفت, اصلاح ساختار نظام سلامت با هدف تقویت تولیت نظام سلامت و توجه به عوامل اجتماعی و اقتصادی موثر بر سلامت مثل فقر، اعتیاد ، مسكن و طلاق بر سلامت و جلب همكاری های بین بخشی 6 اولویت وزارت بهداشت در دولت دوازدهم است.
قائم مقام وزیر بهداشت همچنبن گفت: نخستین اولویت وزارت بهداشت تداوم و نهادینه سازی طرح تحول سلامت است كه موجب رضایتمندی مردم از نظام سلامت شد است،البته این طرح علاوه بر تداوم ارتقا نیز خواهد یافت و اگر در مواردی نیز به اصلاح داشته باشد، اصلاحات لازم نیز اعمال می شود.
وی افزود: اولویت دوم استقرار نظام ارجاع و پزشك خانواده است كه كارهای اجرایی آن در 10 استان از جمله استان گلستان شروع شده است و زیرساخت های آن در این استانها در حال آماده شدن است، این طرح در روستاها با محوریت بهورز و پزشك خانواده و در شهرها با محوریت مراقبان سلامت و پزشكان خانواده اجرا می شود.
و توسعه و اجرای نظام ارجاع در قالب نظام جامع و همگانی سلامت كه در قانون برنامه توسعه ششم آمده انجام می شود.
حریرچی گفت: تحول و نوآوری آموزشی و پژوهشی كه تربیتت فارغ التحصیلان مطابق با نیاز مردم و اجرای برنامه های تدوین شده سومین اولویت برنامه های وزارت بهداشت است و تامین منابع پایدار و فارغ از درآمد نفت كه بر مبنای مالیات و عوارض بر كالاهای آسیب رسان به سلامت و مالیات بر ارزش افزوده است، اولویت چهارم وزارت بهداشت است و البته در این مسیر حتما صرفه جویی در هزینه ها یك اصل اساسی است زیرا هیج نظام سلامتی در دنیا وجود ندارد كه بدون ارتقای بهره وری و مدیریت هزینه ها به موفقیت رسیده باشد.
وی افزود: اصلاح ساختار نظام سلامت و تقویت نقش حكمرانی و تولیتی وزارت بهداشت و چابك سازی وزارت بهداشت با واگذاری هر آنچه قابل واگذاری به بخش غیر دولتی باشد، اولویت پنجم وزارت بهداشت در این دوره است.
حریرچی گفت: ششمین اولویت وزارت بهداشت نیز همان طور كه اعلام شد، توجه به مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت، افزایش سواد سلامت مردم و نیز توجه به بهداشت محیط زیست كه با همكاری قوه مقننه، قضاییه و سایر وزارتخانه ها و جلب همكاری مردم و نهادهای دیگر از جمله شهرداری ها انجام می شود.
وی افزود: نظام سلامت با حدود 800 هزار پرسنل در بخش دولتی و غیر دولتی سالانه 8 میلیون بستری در بخش دولتی و دو میلیون بستری در بخش غیر دولتی و 800 میلیون مورد خدمات سرپایی را به مردم ارائه می كند.

**چالش های نظام سلامت
حریرچی گفت: برنامه تدوین شده وزارت بهداشت برای دولت دوازدهم بخش های مختلفی دارد كه شامل مبانی نظری، عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، اهداف برنامه های وزارت بهداشت و نقش حكمرانی و تولیت و چالش هاست كه افزایش شهرنشینی،آلودگی های محیطی، ترافیك، هزینه های دوره سالمندی و سالهای پایانی زندگی از جمله چالش هاست.
وی ادامه داد: پایین بودن سرمایه های اجتماعی و كم بودن میزان اعتماد بین مردم و دولت و مردم با مردم، پایین بودن سطح سواد عمومی، ترك تحصیل دانش آموزان، بیكاری و قراردادهای شغلی نامناسب،خشونت های خیابانی، توسعه نامتوازن كشور و ضعف در كار تیمی و همكاری های بین بخشی نیز از دیگر چالش های پیش رو در نظام سلامت است.
وی در پاسخ به پرسشی درباره تغییرات مدیرتی و معاونان وزارت بهداشت در دوره جدید گفت: به طور طبیعی با اتمام دوره چهار سال اول وزارت دكتر هاشمی و شروع دوره جدید تغییرات مدیریتی و تحولاتی در وزارت بهداشت انجام می شود، هدف از این تغییرات ارتقای خدمات سلامت است.
وی افزود: برخی همكاران خودشان پس از چهارسال كار شبانه روزی در ستاد وزارت بهداشت یا دانشگاه های علوم پزشكی یا برخی محدودیت هایی كه دارند، تمایل به ادامه همكاری ندارند و برخی دیگر نیز با نظر وزیر بهداشت تغییر جایگاه پیدا می كنند و از ظرفیت آنها در جایگاه های دیگری استفاده می شود، اما در مورد اسامی و شایعاتی كه در این زمینه در فضای مجازی وجود دارد، تقریبا می توان گفت كه اكثریت آنها نادرست است.
حریرچی درباره بدهی و تعهدات بیمه ها نیز گفت: حرف ما با سازمان های بیمه گر این است كه هزینه ای كه مراكز بهداشتی- درمانی وزارت بهداشت به بیمه شدگان آنها انجام داده است را مطابق تعرفه های مصوب دولتی كه بسیار هم پایین و در اغلب موارد با قیمت تمام شده فاصله دارد، بپردازند.
وی افزود: تعرفه خدمات درمانی در ایران بسیار پایین است، در سفری كه نمایندگان بانك جهانی به ایران داشتند به آنان اعلام كردیم كه مثل تعرفه جراحی قلب در ایران بین 80 تا 150 دلار است كه اصلا باور نمی كردند تا جایی كه خودشان در بازدید از بیمارستانها در گفت و گو با مردم مشاهده كردند هزینه ای كه حتی در مقایسه با قیمت غذای مصرفی بیماران در بیمارستان نیز بسیار ناچیز است.

**تخصیص 2400 میلیارد تومان به سازمان بیمه سلامت
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: بخشی از بدهی سازمان های بیمه گر مربوط به سازمان بیمه سلامت است كه اخیرا دولت 2400 میلیارد تومان برای جبران این بدهی اختصاص داده است، كل بودجه این سازمان در سال 96 حدود 10 هزار میلیارد تومان است كه نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، البته دولت با تخصیص 80 درصدی به بودجه این سازمان در 6ماه اول سال گذشته به این سازمان كمك كرد.
وی افزود: در مورد سازمان تامین اجتماعی نیز با دستور رئیس جمهوری قرار است كه 9 بیست و هفتم از منابع حاصل از حق بیمه كارگران صرف سلامت بیمه شدگان این سازمان شود و آقای ربیعی، وزیر تعاون،كار و رفاه اجتماعی نیز در دفاعیات خود در مجلس اعلام كرد كه از طرح تحول سلامت حمایت می كند.
قائم مقام وزیر بهداشت در پاسخ به پرسشی درباره دوره طولانی تعهد فارغ التحصیلان رشته های علوم پزشكی گفت: به طور معمول طول دوره تعهد خدمت فارغ التحصیلان پزشكی 4 تا 6 سال است اما برای كسانی به با استفاده از سهمیه ها از جمله سهمیه بومی قبول می شوند و تعهد می كنند چندین برابر این دوره خدمت ارائه كنند،باید از همان ابتدا كه این تعهد را قبول می كنند، فكر كنند نه اینكه بعد از فارغ التحصیلی و پس از اینكه جای فرد دیگری را اشغال كردند، به دنبال كاهش دوره تعهد باشند.
حریرچی در پاسخ به پرسشی درباره محصولات تراریخته نیز گفت: اگر تامین غذای 7 میلیارد نفر با منابع طبیعی و سنتی معمول امكانپذیر بود دنیا به سمت تولید محصولات تراریخته نمی رفت اما چنین امكانی وجود ندارد به عنوان مثال 95 درصد سویای دنیا تراریخته است.
وی ادامه داد: در مورد محصولات تراریخته نمی توان گفت هر آنچه از خارج وارد می شود، مشكل دارد و این اطمینان را به مردم می دهیم، هر كالایی كه از وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو مجوز داشته باشد، كاملا بی خطر و قابل اعتماد است.

* افراد به نام طب سنتی با دست به كارهای خطرناك می زنند
حریرچی در پاسخ به پرسشی درباره طب سنتی نیز گفت: در این حوزه یك طب سنتی مورد تایید وزارت بهداشت داریم كه در دانشكده های طب سنتی تدریس می شود اما در كنار آن عده زیادی هستند كه از عنوان طب سنتی سوء استفاده های شدید می كنند و افرادی با عناوین دینی و مذهبی در این عرصه وارد شده اند و دست به كارهای بسیار خطرناكی می زنند.
وی گفت: اقداماتی كه این افراد انجام می دهند و پول های كلانی از مردم می گیرند، بعضا شكایت هایی نیز در پی داشته است، این اقدمات از دو جنبه خطرناك هستند، یكی خود مداخلات است كه اغلب نامناسب و غیر علمی است و دوم محروم كردن افراد از درمان مدرن و استاندارد است.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: تقلب ها و سوء استفاده هایی كه این افراد انجام می دهند، سلامت مردم را به خطر انداخته است، برای مقابله با این مسئله وزارت بهداشت استانداردها طب سنتی و نظام ارزیابی خدمات طب سنتی و مكمل را تدوین كرده است و بر این اساس هر كس در هر جایی ادعای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی دارد حتما باید از وزارت بهداشت تاییدیه داشته باشد.
وی گفت: البته وزارت بهداشت از توسعه و سرمایه گذاری طب سنتی در صورتی كه منطبق با استانداردها و بر اساس تحقیقات علمی باشد، استقبال می كند.
حریرچی در پاسخ به پرسشی درباره سلامت دهان و دندان و ضعف پوشش بیمه ها در این عرصه نیز گفت: در تمام دنیا در حوزه سلامت دهان و دندان اصل بر پیشگیری است و به همین علت خدمات فیشورسیلنت و فلوراید تراپی و آموزش های مراقبت از دندان در مدارس مورد توجه وزارت بهداشت است.
وی افزود: نمی توان گفت بیمه ها همه هزینه های ترمیم دندان را پوشش دهند تا مردم با خیال راحت بگویند بهداشت دندان مهم نیست، خراب شد،با هزنیه بیمه ایمپلنت می كنیم.
قائم مقام وزیر بهداشت درباره صرفه جویی در وزارت بهداشت و هزینه های طرح تحول سلامت نیز گفت: اعتبار طرح تحول سلامت كمتر از 10 درصد كل اعتبارات نظام سلامت در بخش دولتی و غیر دولتی است با این حال بیشترین صرفه جویی در این طرح اعمال شده است.
وی گفت: هدف اصلی وزارت بهداشت در طرح تحول سلامت این بود كه پرداخت از جیب مردم و هزینه های كمرشكن سلامت را كاهش دهد و این كار را كرد و بر خلاف دولت قبل كه پرداخت از جیب مردم افزایش یافت در این دولت برای اولین بار در سال های 94 و 95 برای اولین بار سهم پرداخت از جیب مردم به زیر 40 درصد كاهش یافت.
حریرچی افزود: حساب های ملی سلامت برای سال های 93 و 94 نیز آماده شده و به زودی منتشر می شود.
خبرنگار: افشین شاعری ** انتشار: مریم برزآبادی
3063** 1418