۱ شهریور ۱۳۹۶، ۱۳:۵۵
کد خبر: 82641089
T T
۰ نفر
رازي شناسي در تحقيقات تاريخ پزشكي ايران، مديون پژوهشگر البرزي است

كرج- ايرنا- البرزپژوه و پژوهشگر البرزي گفت كه رازي شناسي در تحقيقات تاريخ پزشكي ايران، مديون تلاش ها و مطالعات پژوهشگر البرزي است.

دكتر حسين عسكري روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به فرارسيدن روز يكم شهريور ماه، روز پزشك افزود: محمّد بن زكرياي رازي (درگذشت 313ق) حكيم، طبيب و شيميدان نامدار ايراني در اوايل قرن چهارم هجري قمري است.
وي با اشاره به اينكه روز پنجم شهريور نيز در تقويم ايران، روز داروسازي و روز بزرگداشت زكرياي رازي نامگذاري شده، اظهار داشت: رازي آثار قابل توجّهي درباره پزشكي، شيمي و فلسفه نوشته است.
وي ادامه داد: رازي كاشف الكل و جوهر گوگرد (اسيد سولفوريك) است و درباره كيهان‌شناسي، منطق و رياضيات هم نظراتي علمي داشت.
عسكري گفت: دكتر محمود نجم آبادي (متولّد 1282 - درگذشت 1379ش) پزشك، مترجم، روزنامه نگار و نخستين پژوهشگري است كه فصل رازي شناسي را در تحقيقات تاريخ پزشكي ايران گشوده است.
وي با بيان اينكه او نوه شيخ هادي نجم آبادي روحاني نوانديش دوره قاجار است، افزود: دكتر نجم آبادي پس از تحصيلات پزشكي در دانشگاه تهران و دريافت مدرك دكتري در اين رشته، از دانشگاه پاريس دكتري داروسازي گرفت و پس از پايان تحصيل در دانشگاه پاريس، كار خود را در انستيتو پاستور آغاز كرد و از سال 1337 در دانشگاه تهران به تدريس پرداخت.

**نجم آبادي، پدر تاريخ پزشكي ايران
عسكري ادامه داد: او را پدر تاريخ پزشكي ايران مي دانند، نگارش كتاب تاريخ طب ايران و گشودن فصل رازي شناسي در تحقيقات تاريخ پزشكي از دستاوردهاي دكتر نجم آبادي است.
وي گفت: اين پزشك كوشا براي يافتن و معرفي رساله هاي مختلف محمّد بن زكرياي رازي كتابخانه ها و مراكز علمي گوشه و كنار جهان را بررسي كرد كه نتايج پژوهش هاي او به صورت كتاب و مقاله در مجامع علمي بين المللي عرضه شده است.
اين البرزپژوه با بيان اينكه نجم آبادي به زبان هاي آلماني، فرانسوي و عربي تسلّط داشت، اضافه كرد:
دكتر نجم آبادي در طول سال ها فعاليت علمي و پژوهشي و سي سال تدريس در دانشگاه، عضويت در مجامع گوناگون علمي مختلف را بر عهده داشت.
وي بيان داشت: عضويت در موسسه پاستور و دفع آفات حيواني؛ رياست بخش تحقيقات تاريخي دانشكده بهداشت و انستيتو تحقيقات بهداشتي دانشگاه تهران؛ عضويت چهل ساله در انجمن بين المللي تاريخ پزشكي و نايب رييس چهارساله اين انجمن؛ عضويت در انجمن تاريخ طب آمريكا و ايتاليا؛ نماينده ايران در كنگره بهداشتي مصر؛ عضو پيوسته فرهنگستان علوم پزشكي جمهوري اسلامي ايران از جمله مجامعي است كه نجم آبادي در آن عضويت داشت.
عسكري گفت: همچنين اين پزشك موفق به دريافت نشان علمي شواليه از كشور فرانسه شد و انجمن تاريخ علوم و طب را در سال 1341 تاسيس كرد و تدريس درس 'تاريخ بهداشت اسلامي' را به مدت 15 سال در دانشكده الهيات دانشگاه تهران برعهده داشت.
وي افزود: او رييس بيمارستان نجات و لقمان حكيم تهران بوده و صاحب امتياز و مدير ماهنامه جهان پزشكي از سال 1326 تا 1342 بود و انتشار مجله 'دواسازي عصر حاضر' در سال 1309 را عهده دار بود.
پژوهشگر البرزي بيان داشت: از دكتر نجم آبادي بيش از 45 كتاب و رساله و 500 مقاله به زبان هاي فارسي و فرانسه منتشر شده كه برخي از آنان شامل شرح حال و مقام طبّي محمّد بن زكرياي رازي پزشك نامي ايران؛ اصول بهداشت؛ بلاي عظيم نسل بشر- سفليس و سوزاك؛ تاريخ طب ايران (از آغاز تا اسلام)؛ تعاليم پزشكي صدساله فرانسويان در ايران و راهنماي پزشكان است.
وي گفت: مختصري از طب اسلامي بخصوص خدمات ايرانيان و اثر آن بر روي طب اروپا؛ فهرست كتاب هاي چاپي فارسي طبي و فنون وابسته به طب؛ برگردان كتاب آيين پزشكي (پندنامه اهوازي) نوشته علي بن عباس اهوازي؛ تصحيح و چاپ رساله جوديه نوشته ابن سينا (نسخه دست نويس اين كتاب را به كتابخانه بزرگ آيت الله مرعشي نجفي هديه كرده است)؛ مقدمه بر طب اسلامي؛ برگردان كتاب الجدري و الحصبه (آبله و سرخك) نوشته ابوبكر محمّد زكرياي رازي؛ دوران ترجمه كتاب هاي طبي در تمدن اسلامي؛ از ري تا مونپليه؛ تصحيح و حواشي بر مولّفات و مصنفات ابوبكر محمّد بن زكرياي رازي؛ يك نابغه ايراني (رازي طبيب ايراني) از ديگر آثار اين پزشك البرزي است.
6156/ خبرنگار: نوشين طهماسبي**انتشاردهنده: