به گزارش خبرنگار علمی ایرنا ، دكتر رضا ملك زاده روز شنبه در كنفرانس خبری سیمای سلامت ایران و جایگاه آن در میان كشورهای منطقه خاورمیانه اظهار كرد : در 37 سال گذشته توفیقات زیادی در زمینه كنترل بیماری های عفونی در ایران حاصل شده و امید به زندگی در بدو تولد از 51 سال به 76 سال افزایش یافته است.
وی افزود : 50 درصد جمعیت ایران سن بالای 30 سال دارند و پیش بینی می شود طی 20 سال آینده جمعیت كشور پیرتر شود كه به این ترتیب سیمای سلامت كشور تغییر خواهد كرد.
ملك زاده با اشاره به برخی بیماری های غیرواگیر مانند بیماری های كلیوی، كبدی، قلبی عروقی ، مغزی و روانی افزود : شیوع این بیماری ها بالا است به عنوان نمونه 10 درصد ایرانی ها دیابت دارند و 25 درصد جمعیت كشور در وضعیت پیش دیابت ( قند بالای 105) هستند كه تا 15 سال آینده به دیابت مبتلا می شوند.
وی توضیح داد: بر این اساس پس از طی 20 سال آینده جمعیت ایران مسن تر خواهد شد و حدود 30 درصد این جمعیت مبتلا به دیابت خواهند بود كه هزینه های متعددی را از نظر مالی و عوارض و عواقب بیماری ها بر بیماران، خانواده های آنان و نظام سلامت جامعه تحمیل می كند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت علل بروز بیماری های مزمن غیرواگیر را افزایش شهرنشینی (از 30 درصد به 70 درصد رسیده است)، صنعتی شدن زندگی و كم تحركی ناشی از آن، فقر و بی عدالتی در اقشاری از جامعه عنوان كرد و افزود: 95 درصد ایرانی ها تحرك بدنی كافی ندارند، 30 درصد ایرانی ها چاق هستند، 40 درصد اضافه وزن دارند و 10 درصد مبتلا به دیابت هستند.
** لزوم اصلاح صنعت غذایی كشور
ملك زاده با تاكید بر اصلاح صنعت غذایی كشور گفت: درحال حاضر میزان نمك مصرفی ایرانی ها 2 و نیم برابر میزان مجاز است كه بخش عمده از آن به تولید موادغذایی مانند نان مربوط است كه از اختیار مردم خارج است و باید صنعت غذایی كشور اصلاح شود.
وی افزود: حدود 75 درصد كالری مصرفی ایرانی ها نیز از قندها تامین می شود و مصرف انواع شیرینی ها در كشور ما بسیار بالا است به طوری كه گاهی دیده می شود در مقابل برخی قنادی ها مردم صف می بندند؛ مجموعه این رفتارها یك بیماری اجتماعی است كه چالشی مهم در 15 سال آینده در كشور خواهد بود.
ملك زاده با تاكید بر لزوم اصلاح این رفتارها و عادات اجتماعی، گفت: دركنار اصلاح صنعت غذایی كشور باید سبك زندگی افراد جامعه نیز تغییر یابد و امكانات ورزشی مانند دوچرخه سواری در سطح شهرها افزایش یابد.
** پیشگیری تنها راه خروج از چالش بیماری های غیرواگیر
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: پیشگیری تنها راه خروج از چالش بیماری های غیرواگیر است كه لازم است سیاستگذاران در این زمینه ورود كنند و مانند بسیاری از كشورهای دنیا اقداماتی در این زمینه مانند افزایش مالیات و عوارض بر تولید انواع نوشابه ها و كاهش میزان نمك مصرفی در تولیدات صنعتی را در دستوركار قرار دهند.
ملك زاده افزود: ابتلا به بیماری های غیرواگیر علاوه بر تحمیل هزینه های درمانی، سبب ناتوانی و افسردگی در بیماران و خانواده های آنان شده و سبب می شود بخش عمده ای از درآمد حاصل از تولید ناخالص ملی صرف هزینه های حوزه سلامت شود.
وی با تاكید بر لزوم عزم ملی در كنترل شیوع بیماری های غیرواگیر به ویژه در سطح رسانه ها، سیاستگذاران، سمن ها و مردم، اظهار كرد: اینكه تا 15 سال آینده یك سوم ایرانی به دیابت مبتلا خواهد بود، مساله بسیار با اهمیتی است كه لازم است رسانه ملی در این زمینه برنامه های مدونی را تدوین و اجرا كند.
** اجرا برنامه 'ایراپن' برای پیشگیری از بیماری های غیرواگیر
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت به اجرای برنامه ایراپن از سوی وزارت بهداشت در كشور اشاره كرد و گفت: این یك برنامه پیشگیری كننده از بیماری های غیرواگیر است كه طی آن افراد 30 ساله از نظر ابتلا به سكته های قلبی و مغزی و همچنین سرطان ها خطرسنجی می شوند.
ملك زاده توضیح داد: این طرح به صورت پایلوت در چهار استان كشور انجام شده و در آینده در سایر استان ها نیز اجرا خواهد شد؛ برای پیش بینی احتمال ابتلای افراد 30 ساله به سكته های قلبی و مغزی معیارهایی مانند قد، وزن، میزان چربی و دور كمر آنها اندازه گیری می شود و برای پیش بینی احتمال ابتلا به انواع سرطان ها میزان خون مخفی در مدفوع مورد بررسی قرار می گیرد.
** اجرای كوهورت گلستان برای
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت یكی دیگر از اقدامات وزارت بهداشت در این زمینه انجام مطالعه گلستان است كه روی هشت هزار نفر انجام می شود و طی آن به نیمی از این تعداد داروی تركیبی شامل آسپرین، داروی ضدفشار خون و پایین آورنده چربی داده می شود و به نیمی دیگر شیوه های صحیح زندگی از طریق راهنمایی های پیامكی آموزش داده می شود و نتایج پیشگیری كننده آن مورد بررسی قرار می گیرد.
** شیوع بیماری های روانی در ایران
دكتر شهرزاد بازرگان حجازی استاد كالج مدیسن دانشگاه لس آنجلس آمریكا نیز در این نشست به شیوع بیماری های روانی در ایران اشاره كرد و گفت:
اختلالات روانی در زنان در ایران و جهان بالاتر از مردان است و شایع ترین سن شیوع آن بین 35 تا 39 سالگی است.
وی افزود: بیماری های روانی می تواند یك ریزفاكتور در زمینه ابتلا به بیماری های غیرواگیر باشد؛ به عنون مثال افراد افسرده تحرك كمتری دارند و همین مساله می تواند زمینه ساز ابتلا به بیماری های غیرواگیر مزمن باشد.
علمی 1834**1440
خبرنگار : ناهید شفیعی** انتشار: گلشن
تهران ایرنا- معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با هشدار نسبت به شیوع 80 درصدی بیماری های غیرواگیر در ایران ، خواستار عزم جدی مسئولان و رسانه ها برای كنترل این بیماری ها شد.