دماي بالاي 50 درجه فصل تابستان در خوزستان باعث مي شود كه مردم براي فرار از گرما به كنار رودخانه ها براي شنا و آب تني پناه برند.
شناي مردم در رودخانه بدون آموزش و بدون استفاده از وسايل ايمني باعث شده كه آمار بالايي از مرگ و مير در خوزستان به دليل غرق شدگي ثبت شود.
بسياري از كودكان، نوجوانان، و جوانان در خوزستان براي سپري كردن اوقات فراغت خود و براي گريز از گرما در رودخانه هاي اين استان شنا مي كنند و در بسياري از موارد به دليل نداشتن آموزش لازم و نبود وسايل ايمني نجات غريق لازم در ساحل رودخانه ها، جان خود را از دست مي دهند و همين موضوع باعث شده كه خوزستان جايگاه دوم كشور در آمار غرق شدگي را داشته باشد.
تابستان امسال يك فاجعه غرق شدگي در خوزستان رخ داد كه در آن اعضاي يك تور گردشگري در منطقه چال كندي دزفول در رودخانه دز گرفتار شدند كه اين حادثه باعث غرق و جان باختن 6نفر از اعضاي اين تور شد.
جمعيت هلال احمر و سازمان آتش نشاني 2 دستگاهي هستند كه عمليات امداد و نجات غرق شدگان در رودخانه ها را برعهده دارند كه البته سازمان آتش نشاني در هنگام شب غواصي براي نجات حادثه ديدگان در رودخانه ها ندارد.
جايگاه آموزش در بحث شنا به مردم و معرفي شرايط مختلف رودخانه ها و استقرار وسايل نجات غريق در سواحل رودخانه ها در خوزستان خالي است.
به گفته كارشناسان يكي از عواملي كه مي تواند آمار غرق شدگي را در خوزستان كاهش دهد توزيع مناسب استخر در سطح شهرها و كاهش هزينه استفاده از استخرها است تا مردم به جاي شنا در رودخانه از استخر استفاده كنند.
در دسترس بودن وسايل كمك رساني در زمان حادثه غرق شدگي و ايمن سازي سواحل به وسايل نجات غريق و استفاده از ناجيان در سواحل رودخانه ها نيز مي تواند در كاهش آمار غرق شدگي تاثير گذار باشد.
نبود امكانات تفريحي و آگاه نبودن و بي احتياطي مردم و رفتن به مناطق ممنوعه شنا و نبود تابلوي هشدار در مناطق پرخطر رودخانه ها و توجه نداشتن مردم به هشدارهايي كه در مناطق پر خطر رودخانه ها نصب شده ، از ديگر عوامل بالا بودن آمار غرق شدگي در خوزستان است.
بر اساس آمار هيأت شناي اهواز 140 استخر در خوزستان وجود دارد كه به جز استخرهاي شركت فولاد، مناطق نفتخيز و سازمان آب و برق همه استخرها عمومي هستند.
در بيشتر شهرهاي خوزستان استخر وجود ندارد و آموزش شنا از دوران كودكي در اولويت برنامه هاي سيستم آموزشي و خانواده نيست.
هزينه بالاي استفاده از استخر نيز باعث مي شود كه بسياري از مردم امكان استفاده از اين تفريح را نداشته باشند و براي سپري كردن اوقات فراغت خود شنا كردن در رودخانه ها را انتخاب كنند.
كانال هاي آب از ديگر مكان هايي است كه مردم در خوزستان براي شنا در فصل تابستان استفاده مي كنند؛ در سطح برخي شهرستان هاي خوزستان كانال هاي آبياري كه بيشتر مورد استفاده كشاورزي است وجود دارد كه برخي براي شنا استفاده مي كنند و شنا كردن در آنها بارها حادثه آفرين شده است.
** آگاهي مردم از شنا در مناطق حادثه خيز از راه هاي كاهش آمار غرق شدگي
مديرعامل جمعيت هلال احمر خوزستان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا بيان كرد: بايد حساسيت لازم در خصوص خطرات و پيامدهاي شنا در مكان هاي ناامن رودخانه هاي خوزستان در ميان مردم ايجاد شود تا آمار غرق شدگان در خوزستان كاهش يابد.
محمد خدادادي گفت: اگر آگاهي لازم درباره شنا كردن در مناطق ناامن و پرخطر بوجود آيد كمتر شاهد حوادث غرق شدگي خواهيم بود.
وي افزود: همچنين ايمن سازي ساحل رودخانهها مثل سواحل دريا و نيز احداث پايگاه هاي امداد و نجات در كنار رودخانه هاي شلوغ، و توسعه و تجهيز پايگاه هاي امداد و نجات موجود در خوزستان از جمله راه هاي كاهش آمار بالاي غرق شدگي در استان است.
خدادادي با بيان اينكه آموزش افرادي كه در حاشيه رودخانهها زندگي مي كنند براي كمك به افراد غرق شده بسيار مفيد و كارساز است اظهار كرد:ساخت استخر در شهرستان هاي بدون استخر با كمك بخش خصوصي مي تواند به حل اين معضل كمك شاياني كند.
وي احداث مركز آموزش تخصصي جستجو و نجات در آب هاي خروشان را از ديگر راه حل هاي كاهش آمار غرق شدگي در خوزستان نام برد.
وي ادامه داد: زيرساخت هاي امداد و نجات خوزستان به منظور پاسخگويي به فوريت هاي امدادي كافي نيست و با وجود اقدامات موثر انجام شده درسال هاي اخير، تقويت زيرساخت هاي امدادي خوزستان از ضروريات به شمار مي رود.
مديرعامل جمعيت هلال احمر خوزستان همچنين با اشاره به ايجاد مركز آموزشي جستجو و نجات در شهرستان دزفول بيان كرد: دزفول از جمله شهرستان هايي است كه آمار بالايي در غرق شدگي دارد به همين منظور مجوز اين مركز كه نخستين مركز آموزش تخصصي در زمينه جستجو و نجات در سيلاب و آب هاي خروشان كشور است، با پيگيري جمعيت هلال احمر دزفول از سوي معاون آموزشي پژوهشي، فناوري و سرپرست موسسه آموزش عالي علمي كاربردي جمعيت هلال احمر صادر شد.
خدادادي گفت: با احداث اين مركز علاوه بر افزايش ظرفيت مركز تخصصي آموزش جستجو و نجات از سيلاب ها و آبهاي خروشان، امكان آموزش هاي كوهستاني و ديگر آموزش ها نيز براي اعضاي جمعيت هلال احمر كشور فراهم خواهد شد.
وي ادامه داد: علاوه بر دزفول ساخت مركز آموزش نجات غريق در خرمشهر نيز در دستور كار است.
وي با اشاره به اينكه پارسال 135 مورد غرق شدگي در خوزستان به ثبت رسيد افزود: خوزستان رتبه دوم ميزان غرق شدگي را در كشور دارد.
وي گفت: احداث پايگاه هاي امداد و نجات ساحلي، افزايش تجهيزات، آموزش آحاد جامعه، نصب تابلو شنا ممنوع در مناطق پر خطر، حصار كشي كانال ها در كاهش خطر غرق شدن موثر است.
خدادادي بيان كرد: جمعيت هلال احمر در رابطه با بحران افزايش آمار غرق شدگان متولي امر نيست ولي به صورت معين و همكار در صورت درخواست وارد عمل ميشود.
** شنا كردن در مناطق ناامن از دلايل افزايش آمار غرق شدگي
معاون امداد و نجات جمعيت هلال احمر خوزستان نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا بيان كرد: در چهار ماه نخست امسال 26 مورد عمليات نجات غرق شدگان از سوي جمعيت هلال احمر خوزستان انجام گرفت كه 59 نفر دچار غرق شدگي شدند و از اين تعداد 16 نفر فوت كردند اين در حالي است كه در مدت مشابه پارسال 12 مورد عمليات انجام گرفت و از 13 نفر كه دچار غرق شدگي شدند يك نفر فوت كرد.
صادق سلامت گفت: مهمترين عاملي كه مي تواند در كاهش آمار غرق شدگي تاثير گذار باشد آموزش است و بايد از مركز آموزش تخصصي جستجو و نجات در سيلاب و آب هاي خروشان براي تربيت نيروي امدادي آماده و متخصص استفاده كرد.
وي ادامه داد: رودخانهها، نهرها، كانالها و شاه كانال هايي در مسيرهاي مختلف در سطح خوزستان وجود دارد كه شنا كردن در نقاط ناامن اين آب ها از مهم ترين عوامل آمار غرق شدگي در استان است.
وي گفت: يكي از مناطقي كه در خوزستان آمار بالايي از غرق شدگان را دارد منطقه'علي كله ' دزفول است كه با وجود تابلوهاي هشدار و پيام هايي كه در طول ساحل براي جلوگيري از شنا وجود دارد، همچنان آمار غرق شدگان بالاست.
وي با بيان اينكه بايد فرهنگ سازي براي شنا نكردن در رودخانه هاي پرخطر انجام شود افزود:
براي شنا نكردن مردم در رودخانه ها و مناطق پرخطر ، بايد راهكارهايي انديشيده شود؛ برخي افراد در فصل تابستان پس از حضور در ساحل رودخانه ها، اقدام به شنا كردن مي كنند بدون آنكه توجهي به اخطارها و هشدارهاي امنيتي داشته باشند.
** خوزستان دومين قتلگاه شنا در رودخانه
بر اساس آماري كه از سوي سازمان پزشكي قانوني كشور اعلام شده است خوزستان دومين استان در ميزان غرق شدگي را در سطح كشور دارد.
بنا به اعلام سازمان پزشكي قانوني در 15 سال گذشته سه هزار و 93 تن در خوزستان در رودخانه ها غرق شده اند.
بر اساس اين آمار در برخي سال ها از جمله در سال 1382 آمار غرق شدگي در كشور و خوزستان آمار غرق شدگي بسيار افزايش يافته است.
بر اساس آماري كه از سوي اداره كل پزشكي قانوني خوزستان اعلام شده پارسال 135 نفر در خوزستان بر اثر غرق شدگي جان خود را ازدست دادند و در چهار ماه نخست امسال نيز بيش از 30 نفر هنگام شنا در رودخانه ها غرق شده اند.
** نبود استخر دانش آموزي در خوزستان
آمار كودكان و نوجواناني كه براي گذاراندن اوقات فراغت خود در رودخانه هاي خوزستان شنا مي كنند و غرق مي شوند كم نيست؛ به عنوان مثال در تير امسال 2كودك 13 ساله در يك روز در رودخانه كارون در اهواز غرق شدند.
مدير كل آموزش و پرورش خوزستان گفت: فضاي ورزشي آبي (استخر) براي قشر دانش آموز در خوزستان وجود ندارد تا در گرماي تابستان براي گذراندن اوقات فراغت خود از اين فضا استفاده كنند لذا به ناچار شنا كردن در رودخانه را انتخاب مي كنند.
محمد تقي زاده افزود: امسال 245 پايگاه براي برگزاري 50 برنامه اوقات فراغت براي دانش آموزان در سطح خوزستان تدارك ديده شده و سعي شده در مناطق محروم كلاس ها و برنامه هاي اوقات فراغت به صورت رايگان برگزار شود.
وي گفت: متاسفانه همه دانش آموزان از برنامه هاي اوقات فراغت استفاده نمي كنند و در برخي موارد خانواده ها مانع استفاده فرزندان خود از اين برنامه ها مي شوند؛ بايد استفاده از برنامه هاي اوقات فراغت در بين دانش آموزان فرهنگ سازي شود.
مديركل آموزش و پرورش خوزستان بيان كرد: در مناطق محروم وجود فضاهاي ورزشي و فرهنگي براي اوقات فراغت دانش آموزان بسيار لازم است تا براي گذراندن اوقات فراغت خود در تابستان شنا كردن در رودخانه را انتخاب نكنند.
** متولي جلوگيري از غرق شدگي كيست؟
عوامل مختلفي براي جلوگيري آمار بالاي غرق شدن در خوزستان دخالت دارد كه از آن جمله مي توان فراهم سازي فضاهاي ورزشي با هزينه كم به ويژه در مناطق محروم و در كنار مناطقي كه به رودخانه نزديك است، آگاهي مردم از نقاط پرخطر رودخانه ها، ايمن سازي سواحل رودخانه، ايجاد برنامه هاي اوقات فراغت براي كودكان و نوجوانان، استقرار ناجي در رودخانه ها و ... اشاره كرد كه فراهم كردن اين شرايط نياز به يك متولي دارد.
سالانه تعداد زيادي كه بيشتر از قشر جوان و نوجوان هستند در رودخانه هاي خوزستان جان خود را از دست مي دهند و تاكنون هيچ برنامه و راهكار مشخصي براي جلوگيري از اين مرگ و مير در خوزستان تهيه نشده است.
7158/ 6037
گزارشگر: زينب فرحاني ** انتشار دهنده: عبدالحميد راجي
اهواز - ايرنا - خوزستان رده دوم تعداد غرق شدگي در كشور را دارد و ساليانه تعداد زيادي از افراد جان خود را هنگام شنا كردن در رودخانه هاي اين استان از دست مي دهند.