به گزارش گروه علمی ایرنا، دربدن هركدام از ماها در طرفین ستون فقرات و در موازات اصلی مهره 1 تا 3 كمری یك جفت عضو لوبیایی شكل و قهوهای رنگ وجود داره كه به آن كلیه گفته می شود؛ وزن هر كلیه در بالغین ۱۵۰ گرم و اندازه مشت بسته فرد است.
سنگ كلیه قطعه ای از مواد جامد است كه در داخل كلیه ها تشكیل می شود. سنگ های بزرگ ممكن است در حالب ، مثانه، یا پیشابراه گیر كنند. همین عامل می تواند سبب انسداد و جلوگیری از خروج ادرار شود.رژیم غذایی پرنمك ایرانی سبب افزایش احتمال سنگ سازی در افراد و شیوع بیشتر كلیه سنگ ساز در كشور شده است. همچنین غلظت منیزیوم پایین آب آشامیدنی در كشورما از دیگر عوامل بروز سنگ كلیه است؛ منیزیوم یكی از عوامل جلوگیری كننده از سنگ سازی كلیه ها است.
دكترعباس بصیری روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: در برخی از مواد غذایی به خصوص فست فودها نمك زیادی استفاده می شود و به همین دلیل خوردن این نوع مواد غذایی احتمال سنگ سازی كلیه ها را بیشتر می كند.
وی اظهار كرد: علاوه بر تغذیه نامناسب، وراثت، سابقه خانوادگی و نژادی و موقعیت جغرافیایی از جمله عواملی هستند كه در بروز سنگ كلیه نقش مهم دارند.
بصیری، نوع شغل و هورمون وابسته به جنس را از جمله عوامل شیوع این بیماری اعلام كرد و گفت: كسانی كه برحسب نوع شغل، بیشتر نشسته كارهای خود را انجام می دهند، بیشتر در معرض سنگ كلیه هستند.
رئیس انجمن اورولوژی اظهار كرد: هرمقدار هوا گرم تر باشد، میزان تبخیر افزایش یافته و غلظت ادارار بیشتر می شود و در نتیجه احتمال سنگ سازی كلیه ها افزایش می یابد.
بصیری تاكید كرد كه آلودگی هوا نقشی در بروز سنگ كلیه ندارد و چنین چیزی تاكنون به اثبات نرسیده است.
وی با اشاره به اینكه آب دارای املاح فراوان عامل خیلی موثری در ابتلا به سنگ كلیه نیست، اظهار كرد: میزان مصرف آب در روز به میزان كافی مهمتر از نوع جنس آن است.
بصیری به مردم توصیه كرد كه مایعات فراوان برای جلوگیری از سنگ كلیه مصرف كنند، این اقدام مانع از سنگ سازی در كلیه آنان می شود.
رئیس انجمن اورولوژی كشور ادامه داد كه ایران در منطقه سنگ ساز كلیه قرار دارد و آمار نسبتا بالای دنیا در زمینه تعداد مبتلایان به این بیماری دارد.
دكتر سید امیرحسین ضیایی استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی پیشتر گفته بود، تشكیل سنگ های ادراری در برخی از استان ها شیوع بیشتری دارد،گفت: تشكیل سنگ كلیه دراستان های كرمانشاه و كردستان شیوع بالاتری دارد.
** سنگ كلیه در مردان ایرانی شایع تر است
دكتر بصیری با اشاره به اینكه سنگ كلیه یكی از بیماری های شایع در كشور است، گفت: این بیماری در مردان شایع تر است و شیوع آن نسبت به زنان به 2 تا 3 برابر می رسد.
رییس انجمن اورولوژی ایران افزود: بین 5 تا 8 درصد ایرانی ها یا سنگ كلیه داردند یا سابقه این بیماری را داشته اند.
وی با اشاره به اینكه تعداد مبتلایان به بیماری سنگ ساز كلیه در كشور در حال افزایش است، اظهار كرد: در هر سال به ازاری هر 100هزار نفر 35 نفر به این جمعیت اضافه می شود.
بصیری با اشاره به اینكه این بیماری توزیع جغرافیایی دارد و در مناطقی از كشور این بیماری بیشتر مشاهده می شود، ادامه داد: براساس مطالعه ای كه انجام شده، شیوع سنگ كلیه در استان های غربی و شمال غرب مانند ایلام و آذربایجان شیوع بیشتری دارد.
راه پیشگیری از سنگ سازی كلیه ها مصرف زیاد مایعات، كاهش میزان مصرف نمك و عدم كاهش میزان مصرف لبنیات است.
برخلاف تصور عموم مبنی بر اینكه به دلیل داشتن سنگ های كلسیمی باید میزان مصرف كلسیم كاهش یابد، نباید مصرف لبنیات كاهش یابد زیرا بر اساس تحقیق صورت گرفته در ایران، بیشترین علت سنگ سازی كلیه ها، اگزالات زیاد در بدن است و علت آن زیاد بودن این ماده در گیاهان ایرانی است؛ بنابراین برای درمان یا پیشگیری از ایجاد كلیه های سنگ ساز نباید مصرف شیر و كلسیم را محدود كرد.
توصیه برای كاهش میزان كلسیم بیماران دارای كلیه های سنگ ساز، بیشتر برای جوامع غربی است زیرا مصرف گوشت در این جوامع بسیار زیاد است و به همین دلیل كلسیم ادرار آنها بالا است؛ از این رو باید میزان مصرف كلسیم را محدود كنند. اما ایرانی ها نباید میزان كلسیم مصرفی خود را محدود كنند زیرا با محدود كردن آن نه تنها سنگ كلیه كاهش نمی یابد، بلكه میزان آن افزایش یافته و شكستگی های استخوانی نیز در افراد ایجاد می شود.
بنابراین به بیماران دارای كلیه سنگ ساز توصیه می شود كه مصرف آب را افزایش و میزان مصرف نمك را كاهش دهند و مصرف لبنیات و موادغذایی حاوی كلسیم را كاهش ندهند.
علمی ** 1201 ** 1440
خبرنگار: عبدالكریم جبارپور** انتشار: گلشن
تهران-ایرنا- رئیس انجمن اورولوژی ایران با بیان اینكه مصرف نمك یكی از عوامل مهم سنگ سازی كلیه ها است، گفت: كسانی كه برحسب نوع شغل، بیشتر نشسته كارهای خود را انجام می دهند، بیشتر در معرض ابتلا به سنگ كلیه هستند.