نگاهی اجمالی به عوامل این تفاوت می تواند، وضعیت امروز نیروهای مسلح عراق و توان و قدرت آنها را در مقابله با تروریسم و سایر تهدیدات احتمالی داخلی و خارجی بهتر نشان دهد.
پیروزی در تلعفر با چنان سرعتی اتفاق افتاد كه حتی خوشبینانه ترین ناظران هم انتظار آن را نداشتند، چرا كه تلعفر به عنوان یكی از مراكز مهم و راهبردی گروه های تروریستی به شمار می رفت، موقعیت جغرافیایی، تركیب جمعیتی و وجود دخالت های خارجی، شرایط منحصر به فردی را برای تروریست ها فراهم كرده بود.
شرایط جغرافیایی این منطقه به تروریست ها امكان جابجایی آزادانه از فراسوی مرز با سوریه و دریافت كمك های لجستیكی و همچنین طراحی مناسب جهت مقابله با نیروهای عراقی را به خوبی فراهم می كرد.
بر این اساس بود كه آزادسازی 6 روزه این شهر، موجب تعجب و اعجاب بسیاری از ناظران سیاسی- نظامی شد. اما علل این موفقیت زودهنگام و دستیابی به یك پیروزی راهبردی با هزینه و تلفات كم كدام است؟
در اینجا به طور گذرا به برخی عوامل این امر اشاره می شود:
نیروهای مسلح عراق و الحشد الشعبی از ماهها پیش، مقدمات حمله به این شهر را كلید زدند و این شهر را تقریبا به طور كامل و از زوایای مختلف به محاصره گرفتند و راه های مواصلاتی و تداركاتی تروریست ها را بسیار محدود كردند. این امر سبب كاهش شدید توان و قدرت نظامی و مقاومتی این نیروها شد.
تضعیف روحیه جنگجویان داعش در اثر این محاصره و بروز اختلافات و پاك سازی های مختلف درون جبهه ای داعش و اعدام دهها تن از اعضاء متمرد یا فراری، كوچك تر و كم جمعیت تر بودن شهر و نبود معابر باریك و كوچك (بر خلاف موصل)، زمینه مناسب تری را برای نیروهای عراقی و تجهیزات نظامی در پیشروی های سریعتر در شهر فراهم كرد.
در كنار این عوامل، تمجید عبدالامیر رشید یارالله، فرمانده عملیات 'قادمون یا تلعفر' (تلعفر ما می آییم) از عملكرد الحشد الشعبی در عملیات آزادسازی این شهر، زاویه ای دیگر از واقعیت این نبرد و علت سرعت پیروزی در آن را نشان می دهد.
یارالله حضور نیروهای الحشد الشعبی سبب 'پیشرفت چشمگیر' در این عملیات دانست و فرماندهی قوی و انسجام وانضباط خوب نیروی الحشد سبب تقویت شدید روحیه سایر رزمندگان نیز شد.
گفتنی است درحالی كه درعملیات تلعفر نیمی از40 هزار نیروی عملیاتی در میدان را طیف های مختلف نیروهای الحشد تشكیل می دادند، تعداد و نقش نیروهای الحشد در عملیات موصل بسیار كم نسبت تر گزارش شده است.
خاروم**380** 1064
گزارش از: محمدكاظم جعفری
تهران - ایرنا - مراحل مختلف جنگ علیه داعش در موصل و آزادسازی این شهر 9 ماه به طول انجامید در حالی كه شهر تلعفر 6 روزه از چنگ داعش در آمد.