۷ شهریور ۱۳۹۶، ۹:۵۹
کد خبر: 82647636
T T
۰ نفر

طب سنتي يا طب كوچه بازاري؟

۷ شهریور ۱۳۹۶، ۹:۵۹
کد خبر: 82647636
طب سنتي يا طب كوچه بازاري؟

تهران- ايرنا- روزنامه آرمان در گزارشي نوشت: برخي از مدعيان طب سنتي با توجه به فوايد و مزاياي آن درباره درمان بيماري‌ها بزرگنمايي مي‌كنند كه همين مساله عوارض شديدي براي بيمار به همراه دارد.

در ادامه در گزيده اي از اين گزارش مي خوانيم: در چند سال اخير توجه بيشتري به طب سنتي معطوف شده است. برخي كلينيك‌ها، مراكز درماني، مراكز تزريقاتي و... اقداماتي همچون حجامت، بادكش، زالو درماني و... را انجام مي‌دهند. برخي از مدعيان طب سنتي با توجه به فوايد و مزاياي آن درباره درمان بيماري‌ها بزرگنمايي مي‌كنند كه همين مساله عوارض شديدي براي بيمار به همراه دارد. براي مثال حتي برخي نسخه‌هاي تجويز شده از سوي اين سودجويان بسيار گران‌تر از طب مدرن است. به همين دليل بايد اذعان كرد كه برخي مدعيان طب سنتي و سودجويان، بيشترين آسيب را به طب سنتي مي‌زنند.

چندي پيش ايرج حريرچي، قائم مقام وزير بهداشت در اين زمينه تاكيد كرد: «معتقديم كه طب سنتي بايد در حوزه پيشگيري و اصلاح سبك زندگي، نقش موثرتري داشته باشد، اما طي چند دهه اخير از عملكرد طب سنتي در اين حوزه‌ها، راضي نيستيم.»

به گفته كارشناسان طب سنتي بيماري‌هايي همچون سردرد، دردهاي عضلاني، ديابت نوع دو، چربي خون بالا و بيماري‌هاي پوستي، بيماري‌هاي هورموني و عفوني را مي‌توان با روش حجامت درمان كرد، اما تاكنون خواص زالو كشف نشده است و پيش‌بيني مي‌شود، بيش از صد ماده موثر با خواص درماني متفاوت در بزاق زالو وجود دارد.

**سلامتي با زالوي 5هزار توماني
اينجا بازار تهران است يا بهتر بگويم شهر فرنگي از آنچه شما خواسته‌ايد. كنار خيابان مرد جواني در شيشه بزرگي زالوها را ريخته و درباره مزاياي زالو درماني مسائلي همچون «درمان سرطان با زالو درماني» و «سلامتي در دستان ماست» را تبليغ مي‌كند. هر زالو پنج‌هزار تومان قيمت دارد.

در اين ميان يك فرد آفتاب سوخته از راه رسيده و از زانو دردش گلايه مي‌كند. فرد فروشنده زالو هم به او پيشنهاد زالو درماني مي‌دهد. فرد هم در كوچه كناري پاچه شلوار خود را بالازده و زالودرماني مي‌كند. در آخر هم زالوهاي رشد كرده با نمك و زردچوبه از پاي فرد جدا شده و به داخل نايلوني پر از نمك انداخته مي‌شود، اما همچنان پاي مرد خونريزي دارد. فرد فروشنده زالو تجويزهاي پزشكي‌اش همچنان ادامه دارد.

در آخر هم فرد را به سمت خودرو هدايت كرده و مي‌گويد: چند ساعت استراحت كن. اين در حالي است كه فرد رنگ به رويش نيست و ديگر توان حرف زدن ندارد. فروشنده در پاسخ به اين سوال كه از كجا مي‌توان فهميد اين زالوها ناقل بيماري نيستند، به «آرمان» مي‌گويد: زالو بعد از اينكه از بدن فرد جدا مي‌شود، در نمك قرار گرفته و مي‌ميرد؛ زالو موجود يك‌بار مصرف است!

اين فرد مي‌افزايد: زالودرماني عملا كاري ندارد، حيوان خود نقاط در معرض آسيب را شناسايي مي‌كند. به گفته او افراد جاي استفاده از قرص‌ها و درمان‌هاي شيميايي مي‌توانند با پنج‌هزار تومان يك زالو خريده خود را درمان كنند.

با مشاهده اين صحنه گفته‌هاي چندي پيش مدير كل طب سنتي و مشاور وزير بهداشت در ذهنم تكرار مي‌شود كه گفت: «وزارت بهداشت با مراكز متخلف ارائه خدمات طب سنتي برخورد مي‌كند، اما قوانين بازدارنده نيستند و متخلفان با پرداخت جريمه اندك، گاه با صد‌هزار تومان آزاد شده و مجدد فعاليت خود را از سر مي‌گيرند.»

محمود خدادوست افزود: «مجموعه اين تخلف‌ها باعث شده كه سلامت جامعه، دستمايه سودجوياني شود كه از استقبال گسترده مردم نسبت به طب سنتي، سوء استفاده مي‌كنند و با تجويز درمان‌هاي عجيب و قلابي، بيماران ناآگاه را سركيسه مي‌كنند.»

**زالودرماني براي درمان غده نيست
شهين براي درمان غده‌ در ناحيه گردنش به عطاري مراجعه كرد. با اينكه بر اساس آزمايشات و سونوگرافي‌هاي متعدد غده مذكور ليپوم تشخيص داده شده بود، اما درمان از طريق طب سنتي را بر عمل جراحي ترجيح داد. پزشك طب سنتي هم زالودرماني را پيشنهاد كرد.

او مي‌گويد: در ناحيه گردن 15 زالو براي درمان غده تجويز شد، اما بعد از اتمام عمل خونريزي موضع قطع نشد و كارم به بيمارستان كشيد. او مي‌افزايد: براي پزشك معالج مساله را شرح دادم و او زالو درماني را براي درمان غده از لحاظ علمي رد كرد. درضمن همچنان غده گردنم وجود دارد.

**پيش به سوي طب سنتي
امروزه اغلب كشورهاي دنيا به سمت استفاده از فراورده‌هاي طبيعي و سنتي حركت كرده‌اند و به اين شكل فراورده‌هاي طبيعي و سنتي به تدريج جاي فراورده‌هاي شيميايي را مي‌گيرند. همچنين در قانون برنامه پنجم توسعه به دولت تكليف شده كه بستر لازم براي استفاده از طب و فراورده‌هاي سنتي و طبيعي را ايجاد كند. بر اساس گفته‌هاي كارشناسان امر دامنه تخلف‌ها وقتي فروكش مي‌كند كه به متخصصان واقعي طب سنتي، بيشتر بها داده شود و آنها در سيستم بهداشتي و درماني كشور، نقش جدي داشته باشند.

**فعاليت شيادان در طب سنتي مشكل‌ساز است
يك متخصص گيا‌هان دارويي و طب سنتي درباره وضعيت طب سنتي در كشور به «آرمان» مي‌گويد: در اغلب زالو درماني‌هايي كه بدون نظارت وزارت بهداشت انجام مي‌شود، از زالوهاي مرداب استفاده مي‌شود، در حالي كه براي درمان بايد از زالوهاي پرورشي استفاده كرد.

سما اكبري نامقي مي‌افزايد: هر زالو تا سه ماه بعد از استفاده براي زالو درماني غيرقابل استفاده است. در اين شرايط افرادي كه زالو را از مراكز غير مرتبط خريداري مي‌كنند، بايد از چگونگي استفاده شدن زالو با خبر باشند. براي مثال در برخي موارد در مراكز غيرحرفه‌اي زالو را بعد از استفاده از بين نمي‌برند، بلكه به دفعات از آن استفاده مي‌كنند. اين اقدام نشان‌دهنده نبود نظارت مناسب از سوي مسئولان امر است. در اين شرايط بايد وزارت بهداشت با اتخاذ تصميمات مناسب بتواند به ساماندهي اين امور بپردازد.

اين مدرس دانشگاه مي‌افزايد:‌ انداختن زالو روي نقاط مختلف بدن نيازمند تخصص پزشكي است، در حالي كه در بسياري از مراكز غير تخصصي شاهد بي‌توجهي به نكات درماني در زالو درماني هستيم. براي مثال در برخي مواقع شاهد انداختن زالو در اطراف چشم هستيم. اين امر مي‌تواند با تبعات منفي فراوان همراه باشد.

اكبري نامقي مي‌افزايد: بزاق دهان زالو درمان‌كننده بسياري از بيماري‌هاست، اما درمان بايد به شكل بهداشتي و مناسب انجام شود.

او با بيان اينكه استفاده از زالو بدون توجه به فاصله زماني سه ماه بعد از آخرين زالودرماني مي‌تواند بيماري‌هاي متعددي براي فرد به دنبال داشته باشد، تاكيد مي‌كند: در واقع هر بيماري كه از طريق خون منتقل مي‌شود از طريق زالو درماني هم قابل انتقال است. براي مثال در زالو درماني امكان انتقال بيماري‌هاي مختلف از جمله ايدز، هپاتيت، انواع عفونت‌ها، اگزماهاي پوستي و... وجود دارد. در اين شرايط افراد داوطلب به زالو درماني بايد به مراكز داراي مجوزهاي بهداشتي مراجعه كنند.

به گفته او در كشور نظارت‌ها بر چگونگي انجام طب سنتي افزايش يافته و با اطلاع‌رساني به ماموران و ناظران وزارت بهداشت مي‌توان نسبت به جمع آوري افراد سودجو در اين زمينه اميدوار بود.

به گفته او با بررسي اغلب افراد فعال در زمينه طب سنتي مي‌توان اذعان داشت كه اين افراد با گذراندن دوره‌هاي معمولي در اين زمينه فعاليت مي‌كنند. اين گونه افراد فقط دوره‌هايي همچون انجام بادكش، حجامت و زالودرمان را گذرانده‌اند.

به گفته او هم اكنون جامعه ما با چگونگي به كارگيري طب سنتي در دوره جديد مواجه شده است. بايد فرق بين پزشك و عطار با گذشت زمان و كسب تجربه از سوي مردم مشخص شود. فقط در اين وضعيت همگان به اين باور مي‌رسند كه عطار حق تجويز دارو را ندارد.

به گفته او طب سنتي را به هيچ‌عنوان نبايد بي‌اهميت يا كم اهميت تلقي كرد. براي مثال چندي پيش با مراجعه به يكي از مراكز درمان طب سنتي شاهد زالو درماني براي يك پيرمرد بودم. فرد درمانگر، در زالو درماني براي او 25 زالو انداخت. آن فرد مسن بعد از اتمام زالو درماني نمي‌توانست راه برود. از سوي ديگر درمانگر مي‌گفت كه اين وضعيت طبيعي است و منجر به سبكي و چالاكي مي‌شود. اين مدرس دانشگاه تاكيد مي‌كند: اين مقوله نيازمند نظارت‌هاي دقيق از سوي مسئولان امر است. در ضمن علاقه مردم نسبت به استفاده از گياهان دارويي زمينه را براي فعاليت افراد شياد و كلاهبردار باز كرده است.

*منبع: روزنامه آرمان، 1396.6.7
**گروه اطلاع رساني**9370**2002** انتشار دهنده: فاطمه قنادقرصي
۰ نفر