فضاهای سرشار از شادی و هیجان اماكنی هستند كه نه تنها كودكان و جوانان حتی بزرگسالان نیز زمانی را برای تخلیه انرژی های منفی، فراموشی مشكلات، دغدغه ها و داشتن لحظاتی به دور از هر نگرانی و ناملایمات در آنها می گذرانند.
اما وقتی این سرخوشی و شادی با اتفاق ناگوار و حوادثی كه ناشی از استهلاك و فرسودگی، بی دقتی كاربر یا مسئول فنی و عدم تطابق با استانداردهای لازم و مانند آن است عجین شود، به ناخوشی و خاطره ای تلخ تبدیل می گردد.
هم اكنون 69 شهربازی كوچك و بزرگ در استان خراسان رضوی و چهار مجموعه و پارك آبی و 329 زمین بازی كودكان در مشهد است كه ایمنی و استاندارد در آنها بسیار اهمیت دارد.
فرسودگی وسایل بازی و ایمن و استاندارد نبودن آنها از دغدغه هایی است كه همواره موجب غلبه ترس بر جذابیت در این اماكن می شود.
آخرین واقعه در این اماكن چند شب قبل در یكی از مجموعه های آبی اطراف مشهد رخ داد كه 35 نفر در آن به دلیل مسمومیت با كلر راهی بیمارستان شدند.
همچنین در سال 94 یك ماه بعد از افتتاح این مجموعه به دلیل قطع برق و نبود ژنراتور برای تامین برق اضطراری تعدادی از زنان و كودكان در بخش بانوان آن دچار مصدومیت شدند.
آمار حوادث و تعداد كشته ها و مصدومان در این فضاها كه تا چند سال قبل قابل توجه بود این روزها كاهش یافته اما همچنان شاهد بروز حوادثی در این حوزه هستیم.
ارتقای ایمنی، استاندارد و نظارت در این حوزه ها با توجه به ظرفیت های خوب مشهد در این زمینه كه علاوه بر 3.5 میلیون جمعیت خود سالانه پذیرای 27 میلیون زائر و مسافر است از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
امروزه علاوه بر شهروندان مشهد، زائران و مسافران داخلی و بخش قابل توجهی از مسافران كشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، از فضاهای مزبور استفاده می كنند كه بروز حوادث در آنها انعكاس گسترده ای دارد.
* 69 شهربازی و پارك آبی در خراسان رضوی
معاون ارزیابی و انطباق اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی خراسان رضوی به عنوان متولی این حوزه به خبرنگار ایرنا گفت: 69 مجموعه تفریحی در این استان شناسایی شده كه شامل شهربازی، پارك های آبی و مانند آن است.
حامد محمدی افزود: تجهیزات بسیار برای بازی در این استان به ویژه در مشهد در فضاهای تفریحی مزبور وجود دارد كه زیرپوشش استاندارد اجباری است در عین آنكه هر یك از این مجموعه ها مشمول پروانه های استاندارد تشویقی نیز قرار می گیرند.
وی اظهار كرد: گزارش های مربوط به آسیب ها و صدمات عمده در این فضاهای تفریحی طی سال های اخیر پنج یا 6 مورد بوده و حوادث بسیاری نیز اتفاق افتاده كه شكایتی از آن انجام نشده است.
وی گفت: تا سالهای 90 و 91 هیچیك از تجهیزات فضاهای مزبور، تاییدیه استاندارد نداشته و ایرادهای فنی بسیار داشتند كه مجاب كردن مدیران آنها برای اصلاح و رفع نقص به دلیل هزینه زیاد به راحتی ممكن نبود.
محمدی افزود: طی چند سال اخیر كه این استانداردها اجباری شد با برخوردهای قانونی، این كار روال منطقی خود را یافته و انجام می شود.
وی اظهار كرد: در این راستا در اداره كل استاندارد و تحقیقات صنعتی هم بخشی ویژه برای نظارت و بازرسی این تجهیزات و مجموعه ها ایجاد شده و كارشناس مستقل در این حوزه فعال است.
وی گفت: هم اكنون 2 مجموعه بزرگ شهربازی با عنوان پارك ملت و كوهستان پارك در مشهد هستند كه 'كوهستان پارك شادی' تعطیل است و گفته می شود تجهیزات آن فرسوده بوده و استانداردهای لازم را ندارد.
* تعطیلی كوهستان پارك مشهد ربطی به نداشتن استاندارد تجهیزات آن ندارد
محمدی افزود: بخشی از تجهیزات كوهستان پارك مشهد كه استاندارد لازم را نداشت، پلمپ شده اما این به معنای تعطیلی كل مجموعه كوهستان پارك نیست زیرا همه آنها قابل بازسازی و بهسازی است و تعطیلی این مجموعه ربطی به این موضوع ندارد.
وی اظهار كرد: اگر وسیله ای در مجموعه های تفریحی از شرایط استاندارد خارج شود، پلمپ شده و بعد از اصلاح و رفع مشكل، فك پلمپ می گردد و این امر نمی تواند دلیلی برای تعطیلی كل مجموعه باشد.
وی با بیان اینكه دلیل تعطیلی كوهستان پارك شادی مشهد تنها استاندارد نبودن تجهیزات آن نیست، گفت: در برخی تجهیزات این مجموعه، اداره كل استاندارد و تحقیقات صنعتی وظیفه قانونی خود را در قبال مردم انجام داده است اما اینكه چرا تاكنون رفع نقص نشده، باید مدیران مجموعه پاسخگو باشند.
* استاندارد بودن چهار پارك آبی مشهد، ظرفیت تفریحی ارزشمند این شهر است
محمدی افزود: از چهار پارك آبی مشهد سه مورد دارای پروانه استاندارد تشویقی است.
وی اظهار كرد: در عین آنكه تمام وسایل بازی این مجموعه ها تك تك دارای استاندارد اجباری هستند كل مجموعه شهربازی و پارك های آبی هم در صورت دارا بودن شرایط لازم، استاندارد تشویقی دریافت می كنند.
وی ادامه داد: هم اكنون 123 وسیله بازی و تفریحی در چهار پارك آبی مزبور وجود دارد كه همه آنها دارای استانداردها و ایمنی لازم هستند.
وی گفت: یك مجموعه تفریحی می تواند بدون استاندارد تشویقی فعالیت كند اما تك تك وسایل فعال آن باید دارای گواهینامه ایمنی و استاندارد اجباری باشد.
محمدی افزود:اعتبار گواهینامه های ایمنی یك ساله است ضمن آنكه وسایل بازی مجموعه های تفریحی هر سه ماه توسط شركت های بازرسی مورد تایید سازمان ملی استاندارد، بررسی می شوند.
وی اظهار كرد: آموزش های لازم به افرادی در این مجموعه ها به عنوان ناظر فنی داده شده كه در كنار نظارت ها و بازرسی های ما، ناظرین فنی هم در این مجموعه های تفریحی بر شرایط تجهیزات آن نظارت دایم دارند.
*پلمپ 72 وسیله ناایمن و غیراستاندارد در مجموعه های تفریحی استان
محمدی افزود: از ابتدای امسال تاكنون 72 وسیله بازی در مجموعه های تفریحی این استان به دلیل عدم انطباق با شرایط استاندارد مهر و موم شده كه این تعداد در سال گذشته بیش از 300 وسیله بازی بود.
وی اظهار كرد: بسیاری از این تجهیزات اصلاح شده و وارد چرخه فعالیت شده اند.
* 33 حادثه در شهربازی و پارك های آبی مشهد
معاون آموزش، نظارت و پیشگیری سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری مشهد هم در این زمینه گفت: بر اساس آمار آتش نشانی از ابتدای سال گذشته تاكنون 33 حادثه در پارك های آبی، شهربازی و فضا های بازی كودكان در این شهر رخ داده است.
آتشپاد دوم غلامحسین حاجی زاده افزود: این حوادث منجر به فوت نشد و یك نفر مصدوم داشت كه طبق بررسی ها، گیركردن اعضای بدن در دستگاه ها، نشت گازهای قابل اشتعال و كشیدن بار اضافی از شبكه برق، بروز برق گرفتگی و مانند آن از علل ایجاد این حوادث بودند.
وی اظهار كرد: تاكنون فقط شهربازی روباز پارك ملت این شهر تاییدیه ایمنی از این سازمان دریافت كرده است.
وی با بیان اینكه فضاهای بازی كودكان در بوستان های شهر تحت نظارت شهرداری مشهد است، گفت: علاوه بر آنها پنج شهربازی سرپوشیده نیز در فضاهای تجاری مشهد شناسایی و بازدید شده اند كه 2 مورد از این تعداد تاییدیه ایمنی آتش نشانی دریافت كرده و سه شهربازی دیگر در حال اخذ تاییدیه ایمنی هستند.
حاجی زاده افزود: از چهار مجموعه آبی موجود نیز یك مجموعه تاییدیه ایمنی آتش نشانی را دریافت كرده است.
وی اظهار كرد: نظارت از این مجموعه ها هر سال انجام می شود و داشتن تاییدیه ایمنی برای آنها ضروری است.
* 329 زمین بازی كودكان در مشهد در اولویت ساماندهی و ایمن سازی
معاون خدمات شهری شهرداری مشهد هم با اشاره به وجود 329 زمین بازی كودكان در این شهر، ایمن سازی آنها را از اولویت های شهرداری دانست.
خلیل الله كاظمی گفت: سالانه حدود سه میلیارد ریال برای تعمیرات وسایل و دستگاه های بازی در فضاهای بازی و بوستان های شهر هزینه می شود.
وی افزود: امسال حدود 6 میلیارد ریال برای ایمن سازی بوستان ها در نظر گرفته شده است.
وی اظهار كرد: یكی از اولویت های نخست برای افزایش ایمنی، تجهیز زمین های بازی به كف پوش است كه تا كنون 74 درصد و معادل 235 زمین بازی در مشهد مجهز به كف پوش پلی اتیلن شده است.
كاظمی گفت: وسایل بازی فلزی در 230 زمین بازی كودكان در بوستان های شهر هم با وسایل بازی از جنس پلی اتیلن معاوضه شده است.
وی افزود: در زمین های بازی تازه تاسیس نیز از وسایل بازی فلزی استفاده نمی شود و زمین آنها به كف پوش مناسب مجهز است.
وی اظهار كرد: برای افزایش ایمنی بوستان ها مطالعات لازم برای تامین روشنایی آنها با سیستم برق DC و جایگزینی آن به جای برق AC كه احتمال برق گرفتگی دارد، انجام شده است.
وی ادامه داد: در این زمینه از پارسال برای تامین روشنایی تمام بوستان های تازه تاسیس از سیستم برق DC استفاده می شود.
كاظمی گفت: تا كنون تابلو های برق 89 بوستان نیز تبدیل شده و 92 درصد بوستان ها مجهز به سیستم ارتینگ شده است و در 89 درصد آبنماها و بوستان هایی كه بازپیرایی می شود از برق DC استفاده می گردد.
وی افزود: طی یكی دو سال گذشته حوادثی در بوستان ها و فضاهای بازی شهر روی داده كه از جمله آنها برق گرفتگی یك كارگر در بوستان لاله ناشی از سهل انگاری پیمانكار بوده است.
وی اظهار كرد: یك حادثه هم در سال 94 در همین بوستان روی داد كه ناشی از اتصال سیستم برق اضطراری بود كه برای برگزاری برنامه ای در بوستان و به صورت ناصحیح كشیده شده بود و منجر به فوت یك نفر گردید.
وی ادامه داد: پیمانكاران بوستان ها باید آنها را طبق آخرین مباحث ایمنی و حفاظت تحویل دهند اما به دلیل آسیب هایی كه در اثر استفاده نادرست از وسایل بازی یا سرقت از بوستان ها ایجاد می شود، هر سال اعتباری برای بهبود شرایط بوستان ها اختصاص می یابد.
كاظمی گفت: آموزش پیمانكاران هم از دیگر اولویت ها برای ارتقای ایمنی فضاهای بازی است ضمن آنكه درخواست ما از شهروندان آن است كه هم در استفاده از وسایل بازی كودكان دقت كنند و هم از دست زدن به تابلو ها، كابل های برق و آبنماها خودداری نمایند.
1906 / 6053 خبرنگار: فاطمه یوسفی ** انتشار دهنده: محمد حسین علی مقدم
مشهد- ایرنا- شهربازی، مجموعه های آبی و اماكن تفریحی مملو از هیجان، نشاط، هیاهو و سرخوشی های انرژی بخش كودكان و نوجوانان و حتی والدین آنهاست كه در برخی از آنها ایمنی و استاندارد نیز به بازی گرفته شده است.