شاهپور علایی مقدم روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در بجنورد با ذكر اینكه پشتیبانی و ارائه خدمات به كوچندگان، اسكان و ساماندهی عشایر از وظایف این سازمان است اظهار كرد: در كانون های اسكان عشایر خدماتی از قبیل بهداشت و درمان، بهسازی محل اسكان، آموزش، ارتقای مهارت و سطح سواد و خدمات پشتیبانی اعم از آب، برق و حتی در برخی از مكان ها گازرسانی ارائه می شود.
وی افزود: اسكان عشایر داوطلبانه انجام می شود به دلیل اینكه این قشر به دنبال مراتع برای چرای دام خود هستند و در این راستا، 34 میلیون هكتار مرتع در كشوردر اختیار آنهاست.
علایی مقدم اضافه كرد: زمانی كه سایت كانون عشایری طراحی می شود، هزینه ای از خانوار عشایری دریافت نمی شود واراضی شناسایی شده در این زمینه اراضی ملی و دولتی هستند.
قائم مقام و معاون توسعه و عمران سازمان امور عشایر ایران گفت: این سایت ها از محل اعتبارات دولتی و برخی مواقع تسهیلاتی برای ساخت مسكن و شغل هایی كه در محل دارند طراحی می شود.
**ایجاد تنوع بخشی در شغل جامعه عشایری در كشور
علایی مقدم با بیان اینكه درسیاست اقتصاد مقاومتی تمام استان ها در چهار محور فعالیت می كنند اظهاركرد: یكی از این چهار محور زنجیره تولید گوشت قرمزاست كه از محل پرواربندی و عرضه به بازار تكمیل شده و در این زمینه تسهیلاتی از محل صندوق توسعه ملی و ماده 10 و 12 ارائه می شود.
وی افزود: 25 درصد از تولید گوشت قرمز مورد نیاز در سطح كشور از محل فعالیت های عشایری است كه به جمعیت جامعه عشایری هر یك نفرعشایر، گوشت 16 نفر ایرانی را تامین می كند.
علایی مقدم از دیگر مصوبات ستاد اقتصاد مقاومتی به طرح ساماندهی تشكل ها و تعاونی های عشایری اشاره كرد و گفت: تشكل ها و تعاونی ها بازوی اجرایی سیاست سازمان امورعشایر هستند.
وی اضافه كرد: اكنون 2 اتحادیه مركزی،21 اتحادیه استانی، 204 شركت تعاونی در شهرستان ها و 300 صندوق خرد زنان عشایر در كشور وجود دارد كه در زمینه ساماندهی و پشتبانی از آنها اقدامات خوبی انجام شده است.
قائم مقام و معاون توسعه و عمران سازمان امورعشایرایران از دیگر مصوبات این ستاد به توسعه زراعت و باغبانی دراراضی شیب دار اشاره وعنوان كرد: اكنون 64 هزار هكتار باغ و 790 هزار هكتار زمین زراعی در سطح كشور برای افزایش درآمد در اختیار جامعه عشایری است.
وی توسعه كشت گیاهان دارویی، جمع آوری این گیاهان و عرضه آن به بازار را از دیگر مصوبات ستاد اقتصاد مقاومتی عنوان كرد و گفت: در اجرای این چهار سیاست به طور میانگین كشوری، بیش از 100 درصد موفق بوده ایم.
علایی مقدم اظهاركرد: اخیرا هفت برنامه نیز به عنوان برنامه كلی عشایر تدوین كردیم كه زنجیره تولید و عرضه گوشت قرمز، تولید و فرآوری عرضه لبنیات، توسعه گردشگری و بوم گردی در سامانه عشایری، صنایع تبدیلی و فرآوری مصوبات عشایر و صنایع دستی، توسعه باغات و گلخانه ها و ایجاد شركت خدمات پشتیبان عشایرشامل می شود.
وی با تاكید براینكه اجرایی كردن این برنامه ها در حال پیگیری است گفت: برای اجرای كامل آنها 20 هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است و در صورت تخصیص كامل این تسهیلات 50 هزار شغل جدید ایجاد می شود.
علایی مقدم خاطرنشان كرد: در سال جاری 2 هزار و 500 میلیارد ریال نیز از محل ماده 10و 12 با بهره 4درصد و بازپرداخت پنج ساله و مبلغ 2هزار میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی برای فعالیت های اقتصادی و تولیدی زود بازده به جمعیت عشایر در تمام استان ها اختصاص یافته است.
وی همچنین گفت: در سال 93، شورای عالی عشایر كه به مدت 10 سال نشست ها تشكیل نشده بود، به ریاست معاون اول رئیس جمهور تشكیل شد و اجرای دو مصوبه، ارتقای سطح دانش، مهارت و ارتقای فرهنگ، مذهب و بهبود وضعیت بهداشت عشایر تصویب شد.
علایی مقدم با بیان اینكه این دو مصوبه مجدد در سال گذشته مصوب و ابلاغ شده است افزود: استانداران و فرمانداران به ترتیب در استان و شهرستان ها با دبیری اداره كل امورعشایراین دو مصوبه را اجرایی كنند تا تحول عظیمی را در جامعه عشایری كشور شاهد باشیم.
**بیشترین خسارت خشكسالی به جامعه عشایری وارد شده است
قائم مقام و معاون توسعه و عمران سازمان امورعشایرایران با اشاره به خشكسالی در سال های اخیر بیان كرد: این كشور جزو مناطق خشك است و با توجه به میانگین بارش ها، بیشترین صدمه و خسارت خشكسالی به جامعه عشایری وارده شده چون منبع تامین علوفه برای دام عشایرمراتع است.
وی اظهاركرد: امسال برای كاهش اثرات خشكسالی و كمبود علوفه در مراتع كشور، تامین جیره غذایی دیگرمانند كنسانتره دامی و توزیع جو مدت داربرای جمعیت عشایر انجام شد كه هزینه آن در طول شش ماه از آنها اخذ می شود.
علایی مقدم ادامه داد: دراین راستا ارائه تسهیلات 2 هزارو 500 میلیارد ریالی با بهره 4 درصد و بازپرداخت پنج ساله از محل ماده 10 و 12 در مدیت بحران كشور مصوب شد تا عشایر بتوانند اثرات خشكسالی را كاهش دهند.
وی عنوان كرد: درمراتع سطح كشور میزان رشد علوفه بین 15 تا 20 درصد نسبت به سال های گذشته كاهش یافته است.
علایی مقدم گفت: در طول سال های اخیر به رغم خشكسالی های پی در پی سازمان امورعشایر در بخش های مختلف در زمینه آبرسانی كارهای بسیار بزرگ انجام داده است.
وی افزود: به رغم كمبودهایی كه در بخش آبرسانی سیار به جمعیت عشایروجود داشت اما اجازه ندادیم كه در مساله آب شرب و بهداشت آنها مشكل ایجاد شود.
علایی مقدم از مسئولان كشوری و استانی در خواست كرد كه در زمینه پروژه تامین انتقال آب و هزینه آبرسانی سیار توجه ویژه ای داشته باشند.
وی اظهاركرد: در بسیاری از استان ها بابت آبرسانی سیار ادارت به تشكل ها و تعاونی ها بدهكارهستند كه می طلبد سازمان برنامه و بودجه در كشور و استان ها در ثبیت و تخصیص بودجه جامعه عشایر را به صورت ویژه توجه كند.
**ایجاد میدان عرضه دام توسط بخش خصوصی دراستانها
بجنورد –ایرنا- قائم مقام و معاون توسعه و عمران سازمان امور عشایر گفت: یكی از سیاست های ما این است كه درتمام استان ها میدان عرضه دام توسط بخش خصوصی و تشكل های عشایری ایجاد كنیم.
شاهپور علایی مقدم اظهاركرد: جامعه عشایری در سال گذشته درعرضه دام زنده به بازار نقش خوبی داشته و 9.5 میلیون راس دام را به كشورعرضه كرده كه دستاورد بسیار بزرگی است.
**تاكنون گزارشی درباره فروش بره های نارس از استان ها گزارش نشده است
وی درباره فروش بره های نارس در كشور گفت: دراین راستا تاكنون گزارشی از استان ها ارائه نشده و درطول برنامه پرواربندی با تكنیك های اصلاح نژاد و تغذیه در بخش عشایری این مساله حل شده است.
علایی مقدم اضافه كرد: در برخی از استان ها در شور ضریب تبدیل مواد غذایی به میزان افزایش گوشت به طور تقریبی 550 گرم نسبت به ازای هر كیلو، افزایش وزن شده كه دستاورد بسیار خوبی است.
وی با ذكر اینكه افزایش درصد بره گیری در دام های كشورافزایش پیدا كرده است اظهاركرد: هدف این است كه این مهم به 100 درصد برسد كه اكنون میانگین جامعه عشایری در این زمینه حدود 75 درصد است.
علایی مقدم گفت: درشرایط پرواربندی سازمان امورعشایر از جیره كمكی در زنجیره تولید گوشت استفاده می كند كه سبب افزایش میانگین وزن روزانه، نسبت به كنسانتره ای كه مصرف می كنند، می شود.
براساس آمار سرشماری 1387، یك میلیون و 270 هزارنفرعشایر در قالب 213 هزار خانوار و با حدود 23 میلیون راس دام سبك و سنگین در سطح كشورزندگی می كنند.
دستگاه های اجرایی، سازمان ها، نهادها و شركت های دولتی و عمومی و همچنین مردم می توانند دیدگاه ها یا برنامه های خبری خود را از طریق شماره تلفن 32226666 و 32231776 و یا به 09159768804 تلگرام به ایرنا اطلاع دهند یا نمابر كنند.
قائم مقام و معاون توسعه و عمران سازمان امورعشایرایران به منظور بازدید از مناطق ییلاقی عشایر استان خراسان شمالی به شهرستان های بجنورد، اسفراین و شیروان سفر كرد.
*نشانی اخبار ایرنای خراسان شمالی در كانال تلگرامی به نشانی https://t.me/irnabojnurd در دسترس همگان است.
ع/ 6042 انتشاردهنده: سیدحسین قدسی
بجنورد- ایرنا- قائم مقام و معاون توسعه و عمران سازمان امور عشایر ایران با بیان اینكه سیاست این سازمان بر اسكان عشایر نیست، گفت: تاكنون 20درصد از 213 هزار خانوار در كانون های عشایری به طور داوطلبانه اسكان یافته اند.