به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، محمود رضا برازش روز شنبه در نشست خبری هفدهمین دوره جشنواره ملی صنعت چاپ ایران كه همزمان با 11 شهریور (روز صنعت چاپ) در خانه كتاب برگزار شد، با بیان اینكه اكنون در حال دریافت آثار برتر چاپی از سراسر كشور هستیم، اظهار كرد: داوری آثاری دریافت شده هفته آینده انجام و جشن پایانی جشنواره 25 شهریور ماه در تالار وحدت برگزار می شود.
وی تطبیق تحولات صنعت چاپ با قوانین را از مهمترین فعالیت های اداره چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برشمرد و به تفاهمنامه ای كه میان این وزارتخانه با وزارت صنعت معدن و تجارت در حوزه چاپ منعقد شد، اشاره كرد.
برازش افزود: این تفاهمنامه یك روند تاریخی، علمی و تكنولوژیك دارد و تغییرات در این حوزه به امضای آن منجر شد، هرچند پیگیریها و هماهنگیهای دو وزارتخانه منجر به امضای این تفاهمنامه شده است.
مدیر كل چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تغییرات تكنولوژیك در حوزه صنعت چاپ ادامه داد: حدود نیم قرن گذشته بنای چاپ فقط بر كتاب و نشریات بود بنابراین قوانین و مقررات آن توسط قانونگذار در وزارت ارشاد دیده شد كه هدف آن بیشتر كنترل و نظارت بر محتوای آثار چاپ شده بود در حالیكه تغییرات علمی و تكنولوژیكی منجر به یك انقلاب در اطلاعرسانی شد.
به گفته وی، با ظهور تلویزیون، فضای مجازی و رسانههای دیگر نقش نشریات و مجلات در اطلاعرسانی كمرنگتر از گذشته شد هرچند صنعت چاپ نیز تنوع زیادی در زندگی روزمره مردم پیدا كرد و از شیوه چاپ روی كاغذ فراتر رفت و به چاپ روی هولوگرام، چاپ بستهبندی، كارتهای اعتباری و چاپ بر روی بسترهای گوناگون رسید.
برازش اضافه كرد: بر اساس آمارها، گردش مالی در حوزه صنعت چاپ نشان از این دارد كه كتاب پنج درصد و نشریات از روزنامه تا سالنامه 10 درصد از حجم كار در حوزه صنعت چاپ را تشكیل میدهد و 85 درصد نیز شامل بخشهای دیگر صنعت چاپ است از این رو می توان گفت، صنعت چاپ در بخش صنعتی و خدماتی در حال گسترش است.
** نیاز بخش صنعت به چاپ افزایش یافته است
برازش با بیان اینكه نیاز بخش صنعت به چاپ طی چند دهه گذشته افزایش یافته، گفت: بر اساس تفاهمنامه یاد شده، امور مربوط به بخشهای سخت افزاری و تجهیزات صنعت چاپ به وزارت صنعت، معدن و تجارت منتقل شد اما بخشهای نظارت بر محتوا در حوزه فعالیتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باقی ماند.
وی افزود: وزارت ارشاد منابع كافی و لازم برای حمایت از صنعت چاپ را در اختیار ندارد و همان میزانی هم كه دارد، در حوزه كتاب و نشریات هزینه میكند.
برازش گفت: این تفاهمنامه به تایید معاون اول رییس جمهوری رسیده و اكنون بندهای مختلف آن در كمیسیون فرهنگی دولت در دست بررسی است، یكی از بندهای آن هم از تصویب هیات وزیران گذشته كه بر اساس آن، واردات ماشین آلات چاپی از این پس نیازی به اخذ تاییدیه از وزارت ارشاد ندارد.
مدیركل اداره چاپ وزارت ارشاد ادامه داد: سامانه جامع چاپ در تمام استانهای كشور عملیاتی شده و اكنون كارشناسان در ادارات كل ارشاد استانها در مورد مسایل محتوایی و همچنین تصاویر روی محصولات چاپی، نظرات قانونی خود را اعلام و اعمال میكنند.
وی با اشاره به برخی چالشها در زمینه اجرای تفاهمنامه مربوطه ادامه داد: در بند ۱۶ ماده دو این تفاهمنامه دو كلمه «تاسیس» از كلمه تركیبی «تاسیس و نظارت» و همچنین «چاپخانهها» از كلمه تركیبی «چاپخانهها و محصولات چاپی» باید حذف شود تا توافقنامه آسان اجرایی شود هرچند این حذف نیز نیازمند اصلاح در قانون است.
برازش درباره مشكلات فعالان حوزه صنعت چاپ در موضوع اخذ مالیات بر ارزش افزوده هم توضیح داد: در این باره دو بحث مطرح است، یكی اینكه واحدهای چاپی به طور كامل از معافیتهای مالیاتی برخوردار شوند و دوم اینكه مالیاتی كه دریافت میشود، منطقی و مطابق با سود و زیان واحد چاپی باشد البته در وزارت ارشاد در هر دو مورد پیگیر مساله هستیم .
** دوره های تخصصی كسب و كار در برخی دانشگاه ها
مدیركل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین گفت: این اداره با چهار دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه اصفهان و دانشگاه تبریز برای گذراندن دورههای تخصصی كسب و كار برای فعالان حوزه صنعت چاپ توافق هایی كرده و اكنون 8۰ نفر از افرای كه دارای مجوز فعالیت در حوزه صنعت چاپ هستند و توسط صنفشان به ما معرفی شدهاند، با پرداخت نیمی از هزینههای این دورهها توسط ارشاد، در این دانشگاهها دورهها را سپری می كننند.
به گفته وی، این مسئله میتواند به تقویت بنیه علمی صنعت چاپ كشور كمك كند.
برازش ادامه داد: امسال هم كه امور هفدهمین دوره جشنواره صنعت چاپ را آغاز كردیم، شاهد حضور نمایندگانی از وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین اتاق اصناف در جلسات شورای سیاستگذاری جشنواره بودیم، اعتقاد به كاهش تصدیگری دولت و افزایش واسپاریها به بخش خصوصی و صنف هستیم، اما این مسئله به این بستگی دارد كه بخشهای مختلف صنف در صنعت چاپ هم انسجام بیشتری پیدا كنند.
** كاهش چشمگیر واردات چاپی
دبیر هفدهمین جشنواره ملی صنعت چاپ ایران نیز در این نشست گفت: طی سالهای گذشته شاهد پیشرفت خوبی در فعالیت های چاپی بوده ایم و واردات محصولات چاپی كه در خارج از كشور انجام و به داخل وارد می شد، كاهش چشمگیری داشته است.
محمد حسن فكری اظهار امیدواری كرد قدردانی از پیشكسوتان چاپ و فعالان این عرصه باعث شود روزی شاهد كمترین ورود آثار چاپی در كشور باشیم.
فراهنگ ** 1880 ** خبرنگار: پروین اروجی * انتشار: امید غیاثوند
مدیركل چاپ و نشر وزارت ارشاد:
حوزه چاپ در بخش صنعتی و خدماتی رو به گسترش است/برگزاری اختتامیه جشنواره صنعت چاپ ایران در 25 شهریور ماه
۱۱ شهریور ۱۳۹۶، ۱۳:۰۹
کد خبر:
82652239
تهران - ایرنا - مدیركل چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینكه اختتامیه هفدهمین دوره جشنواره ملی صنعت چاپ ایران 25 شهریور ماه در تهران برگزار می شود، گفت: حوزه چاپ در بخش صنعتی و خدماتی رو به گسترش است.