۱۱ شهریور ۱۳۹۶، ۱۴:۱۵
کد خبر: 82652362
T T
۰ نفر

بازماندن از تحصیل، سقوط سرمایه ها در ورطه آسیب ها

۱۱ شهریور ۱۳۹۶، ۱۴:۱۵
کد خبر: 82652362
بازماندن از تحصیل، سقوط سرمایه ها در ورطه آسیب ها

همدان - ایرنا - آمار كودكان بازمانده از تحصیل به دلایل مختلف از جمله فقر اقتصادی و اجتماعی خانواده ها می تواند تلنگری برای جوامع باشد تا سرمایه های ارزشمند خود را از سقوط در ورطه انواع آسیب های اجتماعی بازدارند.

به گزارش ایرنا كودكانی كه در طول سالیان طلایی آموزش پذیری به دلایل مختلف از جمله شرایط نامناسب اقتصادی و اجتماعی خانواده ها و یا توزیع نابرابر امكانات آموزشی در جامعه از كسب علم و دانش باز می مانند، ناخواسته قربانی مشكلات ناشی از بیسوادی شده و بر لبه پرتگاه زندگی قرار می گیرند.
كودكانی كه به جای حضور در كلاس های درس، در حال فروش فال، شاخه گل، پاك كردن شیشه ماشین و یا جمع آوری زباله هستند و یا به ازدواج های زودهنگام تن داده اند هر لحظه در معرض انواع آسیب ها از جمله اعتیاد و بزهكاری اجتماعی قرار دارند.
بازماندن از تحصیل نه فقط یك معضل شخصی كه زخمی عمیق بر پیكره جامعه است و تنها راه حل پیشگیری از این معضل اجتماعی همكاری دستگاه ها و كمك گرفتن از خیرین و سازمان های مردم نهاد است.
در این خصوص خط قرمز آموزش و پرورش بر این است كه به هیچ عنوان نباید دانش‌آموزی از ادامه تحصیل باز بماند و در این راستا اقدامات موثری انجام شده است.
معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش استان همدان در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا گفت: كودكان بازمانده از تحصیل به افرادی اطلاق می شود كه به سن تحصیل رسیده اند اما به دلایلی از قبیل بدسرپرست بودن كودك، مشكلات اقتصادی و بیكاری والدین و یا ازدواج زودهنگام كودكان، تا به حال به مدرسه نرفته اند.
حسین بهرامی نوید افزود: همچنین به دانش آموزانی نیزكه چندین سال درس خوانده اند و به دلایلی مدرسه را رها كرده اند عنوان دانش آموزان ترك تحصیل اطلاق می شود كه این دانش آموزان نیز در طرح انسداد مبادی بی سوادی پیگیری می شوند.
وی در خصوص نحوه شناسایی كودكان بازمانده از تحصیل گفت: هرساله طبق تفاهم نامه ای كه با اداره كل ثبت احوال منعقد شده است لیست دانش آموزان در سن تحصیل به آموزش و پرورش اعلام می شود و این لیست با اسامی دانش آموزان ثبت نام شده در سامانه سناد مطابقت داده می شود تا دانش آموزان لازم التعلیمی كه ثبت نام نكرده اند شناسایی و وضعیت آنها پیگیری شود.
بهرامی نوید اظهار كرد: 50 تا 60 درصد دانش آموزانی كه اسامی آنها از این طریق به عنوان بازمانده از تحصیل اعلام می شود در بررسی های بعدی و رفع خطاهای احتمالی از لیست بازمانده از تحصیل ها خارج می شوند و پس از پایش ها و راستی آزمایی این اسامی در آذرماه و اطمینان از اینكه دانش آموز ثبت نام نكرده است پیگیری ها آغاز می شود.
وی بیان كرد: ارگان هایی نظیر فرمانداری ها، بهزیستی، كمیته امداد امام خمینی(ره) ، امور زندان ها، صدا و سیما و خانه های بهداشت یاریگر آموزش و پرورش در انسداد بی سوادی و شناسایی كودكان بازمانده از تحصیل هستند و پس از شناسایی مراحل جذب و نگهداشت دانش آموزان نیز ادامه دارد.
بهرامی نوید با بیان اینكه نرخ پوشش تحصیلی دانش آموزان ابتدایی استان 98.6 است گفت: استان همدان در این زمینه از میانگین كشوری بالاتر است.
وی با اعلام آخرین نتایج بررسی مرحله اول در خصوص افراد بازمانده از تحصیل در سال تحصیلی 95-96 گفت: تعداد افراد لازم التعلیم بازمانده از تحصیل معرفی شده به استان در مرحله اول یك هزار و 484 نفر شامل 932 دختر و 552 پسر بود كه تاكنون یك هزارو 450 تن از كودكان لازم التعلیم بازمانده از تحصیل این استان شامل 919 دختر و 531 پسر شناسایی شده اند و 34 تن شامل 13 دختر و 21 پسر هنوز شناسایی نشده اند.
بهرامی نوید ادامه داد: با بررسی های اولیه مشخص شد كه از یك هزار و 450 كودك شناسایی شده، 595 نفر از مقطع ابتدایی فارغ التحصیلان شده اند و بررسی ادامه تحصیل دادن این دانش آموزان در مقطع متوسطه از حیطه كاری ما خارج است.
وی افزود:همچنین مشخص شد 587 نفر از بازمانده از تحصیلان شناسایی شده مشغول به تحصیل در دوره ابتدایی هستند و از مابقی دانش آموزان بازمانده از تحصیل 19 كودك استثنایی هستند، 110 كودك مهاجرت یا انتقال محل زندگی داشته اند، 10 كودك بیماری صعب العلاج دارند، 10 كودك نیز به دلیل اشتغال، 34 كودك به دلیل ازدواج و 24 كودك به دلیل فوت از تحصیل بازمانده اند همچنین چهار تن از این كودكان جزو اتباع خارجی هستند، 28 نفر بدسرپرست و 29 نفر نیز به دلایل متفرقه از تحصیل بازمانده اند.
معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش استان همدان اظهار كرد: این نتایج پس از بررسی مرحله اول در خصوص بازماندگان از تحصیل در سال تحصیلی 95-96 حاصل شده و در آبان ماه و آذرماه سالجاری این آمارها راستی آزمایی می شوند و نتایج قطعی مشخص می شود.
وی با بیان اینكه استان همدان در شناسایی و جذب این كودكان نسبت به سال تحصیلی گذشته رشد داشته است تصریح كرد: وضعیت تحصیل دانش آموزان عشایری در دولت یازدهم ساماندهی شد و قرار است در جمع بندی جدید ستونی به وضعیت دانش آموزان عشایر استان اختصاص یابد.
مدیركل آموزش و پرورش استان همدان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: در سال 92 و هم زمان با شروع به كار دولت یازدهم شمار دانش آموزان عشایر همدان 277 نفر بود كه با افزایش چشمگیر پوشش تحصیلی در این بخش هم اكنون شمار دانش آموزان عشایر در این استان به حدود 800 نفر افزایش یافته است.
مصطفی خزاعی در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا افزود: مدارس عشایری این استان در سال 92 شامل سه آموزشگاه عشایری ثابت و سیار بود كه این رقم با رشد 75 درصدی هم اكنون به 12 آموزشگاه ارتقا یافته است.
وی اجرای طرح و برنامه های دفتر آموزش و پرورش عشایر در قالب جذب، پوشش و نگهداشت دانش آموزان، مشاوران سیار، آموزش 2 زبانه، پیش دبستانی عشایری و ارتقای بهداشت مدارس را از اهم فعالیت های این حوزه به منظور كیفیت بخشی آموزشی دانش آموزان عشایری عنوان كرد.
مصطفی خزاعی اظهاركرد: جذب همه كودكان لازم التعلیم بازمانده از تحصیل یكی از اهداف ضروری آموزش و پرورش است و هدف از این برنامه ایجاد فرصت های آموزشی برای همه كودكان در مدارس است.
وی ادامه داد: طرح سنجش رایگان بدو ورود پایه اول از سال 95 تاكنون به صورت سیار در مناطق عشایری اجرا شده است .
مدیركل آموزش و پرورش استان همدان اضافه كرد: با همكاری سازمان مدیریت و برنامه ریزی و بسیج سازندگی با اختصاص اعتباری بالغ بر 400 میلیون ریال تجهیزات مورد نیاز كلاس های عشایری سیار خریداری شده كه در سال تحصیلی 97-96 در اختیار مدارس قرار خواهد گرفت.
خزاعی رویكرد جدید آموزش و پرورش استان در حوزه عشایر را توسعه كلاس های عشایری دوره متوسطه عنوان كرد و گفت: دریافت مجوز بكارگیری معلم عشایری از طریق دانشگاه فرهنگیان در دستور كار امسال آموزش و پرورش عشایری بوده و تاكید براین است كه معلمان عشایر از افراد بومی عشایر انتخاب شوند.
وی اضافه كرد: با توجه به پراكندگی عشایر در استان در سال های 96-95 و 97-96 كتب درسی دوره ابتدایی به صورت تجمیعی و رایگان تهیه می شود.
خزاعی تصریح كرد: در سال 96-95 تعداد یك معلم وظیفه و در سال 97-96 چهار معلم وظیفه در حوزه آموزش و پرورش عشایر به كار گرفته می شوند كه 2 نفر آنان از بین عشایر هستند.
مدیر كل آموزش و پرورش استان همدان گفت: در راستای انسداد بی سوادی در سال 95 حدود 300 نفر از كودكان عشایری بازمانده از تحصیل جذب و نام نویسی شدند.
خزاعی افزود: پیگیری، شناسایی و جذب این دانش آموزان علاوه بر عشایر استان همدان در میان عشایر استان های لرستان، خوزستان و ایلام نیز در حال انجام است.
وی ادامه داد: استان همدان در 2 سال گذشته برای 2 سال متوالی توانست از لحاظ جذب سوادآموز رتبه های مطلوبی كسب كند و رتبه دوم كشوری را در سال 95 كسب كرد و توانست تمام سهمیه خود را زیر پوشش قرار دهد.
طبق سرشماری سال 1387 جمعیت عشایر استان با سه هزار و 500 خانوار در 72 سامانه مستقر در شهرستان های ملایر، نهاوند، بهار و تویسركان و همدان مستقر هستند.
حدود 285 هزار دانش آموز در 2 هزار و 800 آموزشگاه استان همدان با بیش از 12 هزار كلاس درس تحصیل می كنند كه از این تعداد 151 هزار دانش آموز استان در مقطع ابتدایی مشغول به تحصیل هستند.
حدود 30 هزار نفر از این دانش آموزان در دوره اول ابتدایی تحصیل می كنند و حدود 121 هزار دانش آموز در سایر دوره های مقطع ابتدایی تحصیل می كنند.
1181/1354
گزارش :الهام تدین**انتشاردهنده : پروانه امانی
۰ نفر