در اين يادداشت آمده است: نمي دانم اين چه اسرار و اصراري است كه چاه را نكنده منار روي دستشان مانده و دنبال چاه مي گردند.
عادت عجيبي شده است بعضي مسئولان وقتي دور هم نشسته اند و از هر دري سخن مي گويند فكر بكري به سرشان مي زند و يكسره و بي مطالعه برملا و رسانه اي اش مي كنند.
به نظر مي رسد نوعي خودنمايي و تبليغات براي خودشان باشد چه عملي بشود و چه نشود به هرحال حرفش را مي زنند و سر و صداي تبليغاتي اش را هم به راه مي اندازند بدون آنكه به مسايل كارشناسي، تشريفات اداري، تامين اعتبارات و احيانا موافقت سازمان ها را در نظرگرفته باشند.
به همين دليل است كه متاسفانه با نويدهايي كه داده مي شود و بعضا از نظر تشريفاتي هم كلنگي به زمين زده مي شود و بعد كلنگ در همانجا روي زمين مي ماند و پروژه هم بلاتكليف و بدون نتيجه.
يكي از پروژه هاي عظيمي كه حتي مي توانست در رديف صنايع مادر قرار گيرد و موجب تحول شگرفي در غرب كشور باشد، پروژه پالايشگاه آناهيتا است كه بيش از يك دهه از تصويب آن گذشته و محل احداث آن هم مشخص شده و با زدن كلنگ در محل پروژه تابلوي بلند بالايي هم بالاي زمين نصب گرديد.
در اصل، به دليل قدمت پالايشگاه فعلي كرمانشاه كه قريب يك صد سال از احداث آن مي گذرد و پس از پالايشگاه آبادان دومين پالايشگاه ايران محسوب مي شود.
با توجه به گسترش شهر كرمانشاه از زمان احداث پالايشگاه تاكنون كه اين واحد در ميانه شهر قرار گرفته و معمولا بايد چنين صنايعي در حاشيه و محدوده بيرون شهر قرار بگيرد، دولت به جاي آنكه در تدارك اصلاح زير ساختارها و تجهيزات فرسوده و تقريبا نيمه كاره افتاده پالايشگاه كرمانشاه باشد.
از طرفي با توجه به نياز گسترده تر مواد نفتي و لزوم احداث پالايشگاهي با توان توليدات بيشتر، بحث پالايشگاه جديدي در كرمانشاه مطرح و به تصويب هم رسيد و اعتبار مورد نياز آن هم مشخص و تصويب شد .
اما در مصوبه مذكور چگونگي تامين آن از سهم دولت و يا منابع داخلي وزارت نفت معلوم نگرديد كه به اين ترتيب بلاتكليفي محل اعتباري موجب شد تا هزينه مورد نياز آن به سرمايه گذاري بخش خصوصي واگذار گردد.
اگر چه در فاصله تصويب پروژه تا زمان تصميم گيري براي تامين اعتبار فرصت از دست رفته اي شد و نبايد اين فترت را براي پروژه اي كه تاثيرگذاري اقتصادي بالايي را در غرب كشور مي داشت متحمل مي شديم ولي وقتي برنامه ريزي هاي اوليه درست نيست، اين پيامدها را هم بايد پيش بيني مي كرديم.
به هرحال پس از گذشت چند سال بلاتكليفي، سخن پراكني هاي بعضي نمايندگان استان در مجلس شوراي اسلامي خبر از آن داد كه مقرر گرديده سرمايه گذاران خصوصي اعتبارات مورد نياز را تامين كنند.
اگر چه اين موضوع بطور كلي پس از مدت ها فترت و سكوت در مورد تامين هزينه اجرايي شدن پروژه آناهيتا بدنبال حرف و نقل هاي قبلي كه تقريبا بر همين سياق و تكرار وعده و وعيدهاي مشابه بود اما تصور مي شد حال كه پاي سرمايه گذاران بخش خصوصي به ميان آمده شايد روزنه اميدي پس از مدتها به فراموشي سپردن پروژه به مردم داده شد.
باز هم در يك بازه زماني و فرصت تقريبا نسبتا طولاني معلوم نشد كه كدام بخش خصوصي و سرمايه گذاران قصد ورود به اين پروژه را دارند كه يكي 2 نفر از نمايندگان استان در مجلس شوراي اسلامي اعلام داشتند كه شركت سرمايه گذاري تامين اجتماعي «شستا» كانون بازنشستگي كشوري و كانون بازنشستگان صنعت نفت هر كدام با سهم مساوي 33/3 درصد در انجام اين پروژه مشاركت خواهند كرد.
باز هم بارقه اميدي را به مردم هديه دادند، اما شايد يكي دو بار در اين موضوع و بحث گفتگو با عوامل سه گانه سرمايه گذاري از سوي نمايندگان مجلس شوراي اسلامي رسانه اي شد كه فقط سر و صدا و گزارش هاي تبليغاتي بود چرا كه با گذشت زمان ديگري از نشست و گفتگو با سه بخش سرمايه گذار و مشخص شدن حساب براي واريز بهاي سهام، دوباره با سكوت ابهام برانگيزي روبرو شديم اما گفته مي شد كه سهامداران برخلاف تعهد خود سهم تعهد شده خود را به حساب واريزنكرده اند «بسته شدن پنجره نيمه باز اميد»
اما از نظر اجرايي در كرمانشاه سازمان و تشكيلاتي به نام مديريت پالايشگاه آناهيتا تشكيل و مسووليت آن هم به مدير منصوب شده واگذار گرديد.
ولي باز هم كار در همين مقطع قفل شد و باز هم فراموشي تعيين تكليف پروژه پالايشگاه آناهيتا تا… اينكه سيد عماد حسيني رئيس هيات مديره شركت سرمايه گذاري نفت و گاز و پتروشيمي تامين «تاپيكو» در روزهاي پايان تير ماه 1396 دست به اعلام خبر جديدي زد.
وي با بيان اينكه پروژه ساخت پالايشگاه آناهيتا آغاز شده است گفت: براي ساخت اين پالايشگاه به دنبال جذب سرمايه هستيم و در اين راستا با چند شركت خارجي نيز مذاكره شده كه هنوز به نتيجه قطعي نرسيده ايم.«نقل خبر: باختر شماره 2470- شنبه 31 تير ماه 96»
باز هم اين خبر كه اين بار از قول يك مقام مسئول نفتي اعلام مي شد و تقريبا مي توان به درستي آن تا حدودي اطمينان داشت – البته نه صددرصد- ابهاماتي وجود دارد كه مي توان اين خبر را هم به خبرهاي منتشر شده قبلي كه از سوي نمايندگان استان در مجلس شوراي اسلامي مطرح مي شد. پيوند داد چرا كه آنها هم بدنبال سرمايه گذار بخش خصوصي بودند و همانگونه كه در متن اين نوشتار اشاره شد، سرمايه گذاران هم مشخص و ميزان درصد سهام آنها هم تعيين گرديد ولي از حرف بيرون نيامد و پولي هم به حساب شركت واريز نكردند در حالي كه در قانون شركت ها سهامداران ميزان تعيين و تعهد شده سهام را بايد به حساب واريز مي كردند كه چنين نشد.
اما چرايي و چگونگي اينكه سرمايه گذاران مشخص و متعهد شده چرا بي خبر كنار رفتند و هيچ دليل و برهاني براي عدم حضورشان در اين مشاركت مطرح نكردند جاي پرسش و ابهام دارد.
از طرفي اينكه اين مقام مسئول نفتي، براي سرمايه گذاري دست به دامن سرمايه گذاران خارجي شده است باز هم پرسش ابهام برانگيز ديگري است.
اين در حالي است كه از اقدام هاي احتمالي وزارت نفت براي جلب سرمايه گذار داخلي سخني به ميان نيامده چرا ناچار شديم پاي سرمايه گذار خارجي را به اين پروژه بكشيم و باز هم اينكه چرا مذاكره با چند شركت سرمايه گذاري خارجي به نتيجه نرسيده است؟
آيا شرايط واگذاري بخشي از تامين سرمايه اين پروژه به گونه اي است كه رغبت سرمايه گذاري را در سرمايه گذاران خارجي برانگيخته نمي كند؟!
باز هم سيد عماد حسيني تاكيد مي كند بر اينكه وضعيت ساخت پالايشگاه آناهيتا در حال تعيين تكليف است و ساخت اين پالايشگاه به صورت مشاركتي صورت خواهد گرفت، زيرا اين پروژه عظيم است و «تاپيكو» به تنهايي براي ساخت آن اقدام نخواهد كرد و چند شركت سرمايه گذار براي مشاركت وارد مذاكره شده اند.
البته به گفته رئيس هيات مديره شركت سرمايه گذاري نفت و گاز و پتروشيمي تامين «تاپيكو» در واقع اولويت درساخت پالايشگاه آناهيتا مشاركت است البته اين پروژه آغاز شده و مذاكره براي جذب سرمايه گذار به صورت موازي در حال انجام است.
در اين راستا با چند شركت خارجي نيز مذاكره هايي صورت گرفته كه هنوز به نتيجه خاصي نرسيده ايم و بعد از اينكه نتيجه مذاكرات مشخص شد نام شركتها اعلام مي گردد.
باز هم بلاتكليفي و نمك پاشيدن به زخم كهنه آناهيتا به جاي درمان! «هدف اول مشاركت است آن هم مشاركت موازي!»«فعلا از مذاكرات به جايي نرسيده ايم و هنوز شركت هاي خارجي سرمايه گذار مشخص نشده است، اگر مشخص شد نام شركت ها را اعلام مي كنيم»
**در اينجا باز سوال ابهام برانگيزي مطرح مي شود
اگر هيچ فرد يا شركت سرمايه گذاري چه داخلي و چه خارجي، حاضر به مشاركت در انجام اين پروژه نشد باز پروژه را مي خوابانيم تا سوژه جديدي براي معرفي چندين و چند باره ولي بي نتيجه اش پيدا كنيم!
بر اساس گزارش اعلام شده آناهيتا يك پالايشگاه 150 هزار بشكه اي در منطقه است كه ساخت آن كاملا توسط بخش خصوصي انجام مي شود و تقريبا 1.5 تا 2 ميليارد دلار برآورد اوليه براي ساخت آن است.
اما اين مقام مسئول در ابتداي مصاحبه رسانه اي خود كه به آن هم اشاره گرديد مي گويد: «پروژه ساخت پالايشگاه آناهيتا آغاز شده است..»
اما در پايان اين مصاحبه مي گويد:«ساخت اين پالايشگاه در مرحله مذاكره براي تامين منابع مالي است» كدام را بايد باور كرد اينكه «پروژه ساخت پالايشگاه آناهيتا آغاز شده است» يا…
«ساخت اين پالايشگاه در مرحله مذاكره براي تامين منابع مالي است؟»
لازم است اشاره كنيم كه پالايشگاه آناهيتا اگر احداث بشود بدون نفت كوره خواهد بود و توليدات آن حداقل محصولات سنگين و حداكثر محصولات سبك توليد خواهد شد.
چه لزومي دارد هرازگاهي از پالايشگاه آناهيتا كه هنوز بلاتكليف است و سرانجام آن معلوم نيست حرف بزنيم، اجازه بدهيد هم چون گذشته، آرام به خواب فراموشي برود.
3209/8066 دريافت كننده: عباداله آذرگون** انتشاردهنده: علي مولوي
كرمانشاه- ايرنا- روزنامه باختر چاپ كرمانشاه در شماره 2 هزار و 502 سيزدهم شهريور ماه 96 مطلبي را با عنوان 'نمك روي زخم آناهيتا نپاشيد' به قلم منوچهر نجمايي منتشر كرده است.