مازندران از نظر سرانه شهري سينما رتبه اول كشوري را دارد و اين بدان معناست كه اين استان داراي بيشترين شهرهاي سينما دار در كشور است در حالي كه اين استان 22 شهرستان و حدود 56 نقطه شهري دارد.
مديران و آماردهندگان اينجا سعي كرده اند نيمه پر ليوان را ببينند در حالي كه نيمه خالي محروميت 9 شهرستان و يا بيش از 40 نقطه شهري اين استان از وجود سينما حتي با حداقل امكانات ملموس تر است ، ديده نمي شود.
سينماهاي مازندران تقريبا همگي متولدين دهه 40 هستند و سايه فرتوتي بر قامتشان امروز فرياد مي زند ، اما باز هم با اندك نايي ادامه حيات مي دهند.
گرد فراموشي و بي محبتي بر فيزيك و روح و سخت افزار و نرم افزار و حتي صندلي هاي مخاطبين امري است كه در نخستين نگاه به جاي فيلم آدمي را جذب مي كند.
سايه رخوت بر چهره سينماهاي اين استان داستاني امروزي و ديروزي نيست ، اما در عصر جديد كه سينما هنر هفتم است و با انواع اقسام و افزايش توليدات سينمايي در كشور مواجهيم ، شايد اين رخوت در سايه بي محبتي كمي توجيه ناپذير باشد.
مردم هم رغبتي به رفتن به سينما ندارند و اين درد جذب مخاطب هم از سوي برخي كارگزاران با راه حل هاي پيش پاافتاده اي چون ارائه بليط هاي نيم بها به دانش آموزان درمان نمي شود، بايد به فكر راه حل اساسي بود ، راه حلي كه خانواده را باز به اين كانون فرهنگي بكشاند.
**سينما از ريشه خراب است
يكي از مخاطبين 20 ساله سينما كه خود كارمند يكي از سينماهاي ساري است ، معتقد است: سينما در ايران بويژه در مازندران از ريشه خراب است.
وي كه مي گويد ترجيح مي دهد نامش در گزارش ذكر نشود ، افزود : افول سينماها را فقط به نبود مخاطب مرتبط مي دانند ، در حالي كه اين به صورت مستقيم نتيجه بي تدبيري مديران بخصوص در زمينه فيزيك سينماها و استانداردسازي لازم براي آن است.
او ادامه داد : نمونه بسيار ساده و پيش پاافتاده ، سيستم گرمايشي و سرمايشي سالن هاست ، تعبيه اسپليت براي سالن هايي سينمايي در هواي شرجي مازندران كه قرار است چند صد تماشاچي را چند ساعت در فضاي بسته نگهدارد ، پاسخگو نيست .
اين فعال حوزه سنما با اشاره به ايرادات سخت افزار و نرم افزاري در سينماهاي اين استان ، گفت : براحتي مي شود از ابتدا به اين مساله ساده حتي انديشيد و به جاي اين تعداد اسپليت يك هواساز تهيه كرد ، اما در مورد سينما نيز چون مابقي زمينه ها از ابتدا كار كارشناسي صورت نمي گيرد.
** مسكن براي مريض
وي گفت : سينما نياز به رشد دارد، روزگاري سينماي كشور صامت بود ، ولي خلاقيت به آن صدا داد و سينما رونق گرفت ، بنا بر اين رونق نياز به خلاقيت و نوآوري دارد ، اما سينماهاي ما از همه جهات درجا زده اند.
او افزود : به عنوان مثال سينما سپهر ساري يك سينماي ممتاز محسوب مي شود ، ولي در عمل هيچ امتيازي ندارد و شهرهاي توريستي اين استان هيچكدام سينمايي در خور ندارند.
اين كارمند سينما گفت : اين مشكلات در كنار فضاي فيلم هاي اكران شده، آموزش نديدن پرسنل و رفتار بد برخي از پرسنل سينما با جواناني كه به دنبال تفريح و شادي به سينما آمده اند ، كم كم پاي مخاطب را از سينماهاي ما بريد.
وي افزود : تجربه فروش فيلم هاي شاد نشان مي دهد دليل ديگر عدم استقبال مردم از سينما نبود سينماي شاد است، بايد فيلم هاي شاد توليد و اكران شوند، مردم شاد نيستند و در سينما هم شادي را در فضاي فيلم ها نمي يابند بنابراين به سينما بي ميل مي شوند.
** حذف مخلفات رواني ، اولين پيامد افول حضور در سينما
با هم رفتن اعضاي خانواده به سينما و تماشاي دسته جمعي فيلم چيزي كه اين روزها كمتر شاهد آن هستيم يك اثر اجتماعي بي بديل و غيرقابل انكار داشت ؛ حضور چندساعته در كنارهم ، ارتباط با مردم، بحث و تبادل نظر پيرامون حتي پيش پاافتاده ترين ديده ها و شنيده ها در اين سفر چند ساعته فرهنگي و گفت و گو در مورد فيلم از جمله اين اثرات بود.
علاوه بر اين ، اعضاي خانواده هر يك در جايگاه خود از ژانر مربوط به آن جايگاه در فيلم اثرات مثبت و نكات آموزنده را دريافت مي كردند، مادر از نقش مادر، پدر از نقش پدر و فرزند از نقش فرزند.
تلفيقي از فيلم و فضا شامل تصوير، صوت، صندلي، پاكيزگي و تجهيز محيط و احترام ميزان رضايت مردم از حضور در سينما را تعيين مي كند، مردم علاقه مند به سينما هستند ولي امكانات محدود است.
طي چندسال گذشته با راه اندازي مجتمع هاي سينمايي و هنر و تجربه ظرفيت صندلي هاي سينما در اين استان افزايش يافت و به گفته مسئولان قدمي در جهت بهبود اوضاع برداشته شد.
سرپرست معاونت هنري و سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي مازندران گفت: هفت سالن سينمايي در شهرستان هاي اين استان از آغاز فعاليت دولت يازدهم تاكنون احياء و فعال شده و در حال حاضر مردم ساري، تنكابن، رامسر، بابل، قائمشهر، آمل، بهشهر، بابلسر، چالوس، نوشهر، جويبار و نور هم صاحب سينما هستند.
محمد محمدي افزود: براي فراهم آوردن امكانات و فضاهاي سينمايي در ديگر شهرستان هاي مازندران هم بهينه سازي و استفاده از سالن هاي فرهنگي و هنري در دستور كار قرار گرفت كه براي اين منظور موسسه سينما شهر وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي ترميم و بازسازي اين سالن ها اقداماتي را در سه سال و نيم اخير انجام داد.
وي تاكيد كرد: بعضي از شهرستان ها كه در دولت يازدهم با ترميم و بازسازي سالن ها صاحب سينما شدند، تا سال ها پس از پيروزي انقلاب اسلامي سينما داشتند و در گذر زمان بنا به دلايلي از اين امكانات فرهنگي و هنري محروم شدند.
محمدي راه اندازي سينما سيار و هنر و تجربه در برخي نقاط شهري مازندران را نيز اقدامي در جهت جبران محروميت اين مناطق از وجود سينما و كاركردهاي آن عنوان كرد.
**رشد سه برابري تماشاچيان سينما نسبت به سال 92
محمدي گفت : فروش فيلم در سال گذشته بيش از 38 ميليارد ريال بوده است كه نسبت به سال 92 رشد پنج برابري داشته و ميزان تماشاچيان در سال گذشته حدود 861 هزار نفر بوده كه نسبت به سال 92 افزايش سه برابري را نشان مي دهد .
وي افزود : در سه ماه نخست امسال نيز بيش از 51 هزار نفر از فيلم هاي اكران شده سينماهاي استان ديدن كردند كه درآمد حاصل از اين فروش بيش از 10 ميليارد و 500 ميليون ريال بوده است.
به گفته محمدي ، در حال حاضر آمل، بابل، بابلسر، بهشهر، تنكابن، رامسر، ساري، نوشهر و چالوس داراي سالن هاي سينما، قائمشهر، نور و جويبار داراي مجتمع هاي فرهنگي سينمايي، محمودآباد سينماي سيار و بابل داراي سينماي هنر و تجربه است.
سرپرست معاونت هنري و سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي مازندران گفت : در اين استان به ازاي هر 647 نفر يك سالن سينما وجود دارد.
به اين ترتيب مازندران 9 سينما ، سه مجتمع و يك سينماي هنر و تجربه با ظرفيت پنج هزار و 414 صندلي و 18 سينماي مخروبه و غيرفعال دارد كه به گفته مسئولان امر با متولي گري بخش خصوصي مي توان اميد به احياي آنها و ترميم و تجهيز سينماهاي فعلي داشت.
جمعيت استان مازندران براساس آخرين سرشماري نفوس و مسكن در سال گذشته سه ميليون و 280 هزار و 582 نفر اعلام شد. اين استان داراي 22 شهرستان و حدود 60 نقطه شهري است.
در كشور به ازاي هر 200 هزار نفر يك سالن سينما وجود دارد كه با اين اوصاف استان مازندران بدون محاسبه جمعيت شناور حدود پنج ميليون نفري، بايد حداقل 16 سينما داشته باشد در حالي كه با محاسبه مجتمع هاي چند منظوره و پرده هاي سينماي هنر و تجربه اين تعداد به 13 مي رسد و بدون در نظر گرفتن اينها اين استان حدود 9 سينما دارد.
اين در حالي است كه مازندران به واسطه جاذبه هاي گردشگري دومين نقطه كشور بعد از تهران بوده كه سينما به آن راه يافت و روزگاري در هر شهر اين استان چندين سينما فعال بودند.
خبرنگار : فاطمه رحمتي ** انتشار دهنده : حسن فلاحتي
3009/1654
ساري-ايرنا- عدم حركتي جدي در مسير رونق سينماهاي مازندران امري است كه سالها رسانه ها و كارشناسان از آن حرف زده اند اما به قول همان كارشناسان براي بيماري چندين ساله اين پيكره، دارويي تامين نشده و تنها با تجويز مسكن هايي چون راه اندازي مجتمع هاي چندمنظوره و يا سينماي هنر و تجربه صداي درد خفه مي شود.