به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس دیلی، یكی از مزایای این روش نسبت به ابزار مشابه، قابلیت مكانیابی دقیق دارو در بدن است؛ چیزی كه تا امروز قابل تشخیص نبود.
دكتر آزیتا امامی به عنوان یكی از محققان این پروژه و همكاران وی امیدوارند در آینده نزدیك از ابزارهایی در مقیاس میكرو برای نظارت بر عملكرد بدن، تشخیص و درمان بیماریها بهره بگیرند، تاكنون یكی از چالشهای اصلی این كار تشخیص مكان و ردگیری ابزارهای مذكور در بدن بوده است.
موقعیت این میكروابزارهای مجهز به تراشه سیلیكونی موسوم به ATOMS با استفاده از فناوری مغناطیسی مورد استفاده در فناوری تصویربرداری MRI در بدن بیمار شناسایی میشود. این تراشه دربرگیرنده مجموعهای از حسگرها، نوسانگرها و فناوری ارتباط بی سیم است كه امكان شبیه سازی ویژگی های تشدید مغناطیسی اتمها را فراهم میكند.
ویژگی كلیدی فناوری MRI این است كه یك میدان مغناطیسی موجب نوسان اتمها در دو فركانس مختلف میشود و در نتیجه میتوان به سادگی موقعیت آنها را شناسایی كرد.
محققان تلاش كردند این اصل ساده را در یك مدار یكپارچه فشرده پیادهسازی كنند. در نتیجه میكروابزارهای مجهز به ATOMS نیز بسته به این كه در كجای میدان مغناطیسی قرار داشته باشند، با دو فركانس مختلف نوسان میكنند و موقعیت آنها قابل ردگیری است.
این میكروابزارها قادرند عواملی مانند دمای بدن، PH، فشار و قند خون را اندازهگیری كرده و اطلاعات به دست آمده را در اختیار پزشكان قرار دهند یا بر اساس آن داروهای موردنیاز بیمار را در بدن او آزاد كنند.
نمونه اولیه تراشه كه 1.4 میلیمتر مربع مساحت دارد با موفقیت در بدن یك موش آزمایش شده است.
در حال حاضر این میكروابزارها مراحل اولیه طراحی و ساخت را سپری میكنند؛ اما محققان معتقدند در آینده نزدیك وظیفه نظارت بر عملكرد مغز، خون و اندامهای داخلی بدن بیماران را بر عهده میگیرند.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Nature Biomedical Engineering منتشر شده است.
علمی (6)**9259
مترجم: سپیده علی كاشانی* انتشار: زهره محتشمی پور
تهران– ایرنا– محققان موسسه فناوری كالیفرنیا موفق به ساخت نمونه اولیه یك تراشه شدهاند كه در آیندهای نزدیك قادر به ردیابی قرصهای هوشمند، برای تشخیص و درمان است.