شاهپوررضا كاظمي روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، افزود: سال 1388 نخستين بار به همت اداره كل ميراث فرهنگي استان و شهرستان، نماينده فرمانداري خرم دره و هياتي متشكل از باستان شناسان ايراني به سرپرستي دكتر حميدرضا ولي پور كاوش در محوطه اي باستاني در اين منطقه آغاز شد كه اين كاوشها از ابهامات و رازهاي سكونت انسان طي 8 هزار سال پيش در اين منطقه باستاني پرده برداشت و تقابلها، شباهت ها و تفاوت هاي فرهنگي ميان اين منطقه با 2 بخش شمال غرب كشور و مركز فلات ايران را مورد مقايسه قرار داد.
وي اظهار كرد: 'تپه خالصه '، محوطه اي باستاني متعلق به دوره نوسنگي و مس و سنگ است، يكي از مهمترين اهميتهاي كاوش در اين تپه، انجام نخستين مطالعات علمي باستان شناسي در حوزه خرمدره در استان زنجان است كه پيش از اين نيز خرمدره به منظور تهيه نقشه باستان شناسي، مورد مطالعات بررسي و شناسايي قرار گرفته بود اما تاكنون هيچ يك از محوطه هاي باستاني اين شهرستان به ويژه در دوره نوسنگي و مس و سنگ مورد مطالعه قرار نگرفته بود.
معاون فرماندار خرمدره تصريح كرد: مطالعه دوره نوسنگي و مس و سنگ خرمدره اين امكان را مهيا ميكند تا مقايسه اي ميان تبادلات، شباهت ها و حتي تفاوت هاي فرهنگي ميان اين حوزه فرهنگي با 2 حوزه دشت قزوين و شمال غرب كشور صورت گيرد، آنچه كه اهميت انجام اين مطالعات را دو چندان ميكند، وجود كريدور فرهنگي، حدفاصل ميان مياندوآب، خرم دره و زنجان است كه از گذشته تا امروز رابط ميان 2 منطقه فرهنگي شمال غرب كشور با مركز فلات ايران بوده است.
وي ابراز كرد: اين يك كريدور طبيعي فرهنگي است كه از گذشته تا امروز رابط فرهنگي 2 نقطه مهم كشور، يعني شمال غرب و مركز فلات ايران بوده و از اين بابت اهميت زيادي داشته و آنچه در اين مطالعات ميتواند نقش مهمي داشته باشد، فهم اين موضوع است كه اين كريدور فرهنگي به كدام يك از اين مناطق فرهنگي، نزديكي بيشتري داشته و به كدام منطقه فرهنگي شمال غرب كشور و مركز فلات ايران تعلق دارد.
كاظمي ياد آور شد: پس از انجام لايه نگاري و كاوش هاي باستان شناسي بخشي از ساختارهاي اقتصادي، اجتماعي دوره نوسنگي و مس و سنگ منطقه آشكار ميشود، 'تپه خالصه' خرمدره، تپه اي كم ارتفاع است و احتمالا لايه هاي باستاني نهفته در آن زير رسوبات مدفون شده اند و احتمالا ما در اين محوطه باستاني با روستاهاي اوليه و يا استقرارگاههاي فصلي و حتي دائم متعلق به 7 و 8 هزار سال قبل مواجه ميشويم.
وي بيان كرد: شواهد سطحي از قبيل سفال هاي بدست آمده و پراكنده در سطح محوطه نشان مي دهد كه احتمالا اين تپه باستاني تنها 2 دوره نوسنگي و مس سنگ طي كرده و پس از آن متروك شده است اما اين موضوع پس از ايجاد ديواره لايه نگاري آشكار ميشود سفال هاي نخودي و منقوش با خميره متخلخل در سطح محوطه پيدا شده است كه بي شباهت به سفال ها و نمونه هاي بدست آمده در قزوين و محوطه هايي چون تپه زاغه نيست.
معاون فرماندار خرمدره تاكيد كرد: تپه خالصه در يك كيلومتري جنوب خرمدره واقع شده و اطراف اين محوطه باستاني را باغ هاي انگور دربرگرفته است و رودخانه كبير از فاصله اي كمتر از يك كيلومتري آن عبور ميكند از آنجايي كه باغات پرشماري دورتادور اين محوطه باستاني را محصور كردهاند، آنچه اكنون قابل استفاده مانده محوطه اي به وسعت دو هكتار است، اما باستانشناسان حدس ميزنند پس از انجام مطالعات گمانه زني وسعت اين محوطه در مسير باغات افزايش يابد.
وي افزود: لازم به يادآوري است در واپسين لحظه هاي كاوش، 2 اسكلت نوزاد مربوط به هشت هزار سال پيش كه به گونه ي خمره اي تدفين شده بودند در محل يافت شده است.
به گزارش ايرنا، خُرَّم درّه شهرستاني است در استان زنجان، اين شهرستان در مسير جاده ابريشم و اتوبان قزوين - زنجان قرار دارد و داراي ايستگاه راه آهن است. شهرستان خرمدره در 49 درجه و 25 دقيقه تا 48 درجه و 55 دقيقه طول شرقي نصفالنهار مبدأ و 36 درجه و 25 دقيقه تا 36 درجه و 10دقيقه شمالي خط استوا قرار گرفته است. وسعت شهرستان 5/394 كيلومتر مربع و جمعيت شهر خرم دره طبق آمار سال90 بالغ بر 53هزار نفر است.
7324/6085
خبرنگار: اكرم بيات ** انتشار دهنده: رويا رفيعي
تپه باستاني هشت هزار ساله 'خالصه' شناسنامه هويتي شهرستان خرم دره
۲۸ شهریور ۱۳۹۶، ۱۱:۰۶
کد خبر:
82669687
زنجان - ايرنا - معاون فرماندار خرمدره گفت: خالصه يكي از تپه هاي قديمي اين شهر است كه ساليان متمادي اهالي از قدمت و آوازه آن نقل قول ها كرده اند از اين رو براي اثبات اين شنيده ها بنا شد در اين تپه باستاني كه يكي از 90 تپه موجود و شناسايي شده درشهرستان خرم دره است، كاوش صورت گيرد.