در ادامه اين گزارش مي خوانيم: بنابر آمارهاي جهاني هر 3 ثانيه يك نفر در جهان به بيماري مخوف آلزايمر مبتلا ميشود. اين آمار تكاندهنده است و با چنين روندي چه بسا در سالهاي آينده هريك از ما يا يكي از اطرافيانمان دوران سالمندياش را با اين بيماري سپري كند. كافي است كمي با خود روراست باشيم تا بفهميم كه اين آمار چقدر نگرانكننده است. تصور زندگي بدون حافظه و خاطره و ناتواني در انجام سادهترين امور روزمره، بسيار تلخ و ناراحتكننده است؛ پس بايد راهي يافت تا از ابتلا به آلزايمر درامان ماند يا در صورت ابتلا –دست كم- مانع پيشروي آن شد.
غلامرضا حاجتي در تعريف آلزايمر به «ايران» ميگويد: بيماري آلزايمر شايعترين بيماري حوزه اختلالات حافظه و زوال عقل است كه همه بخشهاي حافظه و شناخت را درگير ميكند. اين بيماري با اختلال در حافظه و فعاليتهاي روزانه نمايان ميشود.
رئيس هيأت مديره انجمن آلزايمر ايران با اشاره به علائم اين بيماري ميافزايد: اين بيماري پيشرونده، با علائمي مانند اختلال در حافظه كوتاه مدت آغاز شده است و بتدريج با از بين رفتن سلولهاي مغزي و اختلال در عملكرد مغز، به زندگي فرد مبتلا خاتمه ميدهد. در حقيقت در نخستين مراحل، بيمار علائم خلقي و كمي افسردگي از خود نشان ميدهد اما در گام بعدي شناخت و حافظه وي دچار اختلال ميشود. بتدريج با پيشرفت بيماري فعاليتهاي روزانه بيمار دچار مشكل ميشود و پس از آن علائم رواني و رفتاري مانند اختلال در خواب، بيقراري و سرگشتگي خودنمايي ميكند. در مرحله بعدي اختلالهاي حركتي مرتبط با اين بيماري مانند اختلال در تكلم، بلع و... بيمار را گرفتار ميكند و در نهايت عوارض غيرمستقيم بيماري مانند عفونت ريه و عفونت ادراري و... به زندگي بيمار خاتمه ميدهد.
وي در ادامه خاطرنشان ميكند: هرچند اين بيماري بيشتر در سنين 60 سالگي به بعد خود را نشان ميدهد اما روند پيشرفت آن در افراد مختلف متفاوت است. بررسيها نشان ميدهد طول مدت اين بيماري از 2 تا 20 سال را دربرمي گيرد اما به طور متوسط اين بيماري طي 8 سال به مراحل انتهايي خود ميرسد. اين تفاوت در طول مدت بيماري، به شيوه زندگي در دوران نوجواني، جواني و ميانسالي باز ميگردد.
** راهي براي تعويق بيماري
دكتر حاجتي، متخصص مغز و اعصاب معتقد است ورزش مغز و جسم، دركنار فعاليتهاي فيزيكي و تغذيه مناسب سن ابتلا به بيماري را افزايش ميدهد و روند پيشرفت آلزايمر را كند ميكند درحالي كه ابتلا به چربي و فشار خون و استفاده از مواد مخدر و برخي داروها ميتواند سن ابتلا به آن را پايين بياورد.
او تأكيد ميكند: منظور از ورزش مغز، افزايش ذخاير حافظه و شناختي مغز است. كساني كه در سنين پايين با آموختن زبان جديد يا موسيقي، حفظ شعر، حل تستهاي هوش و جدولهاي هندسي و اعداد، ذخاير و حافظه شناختي مغز خود را افزايش ميدهند از ابتلا به اين بيماري در امان هستند يا در صورت ابتلا، روند پيشرفت بيماري در آنها كندتر خواهد بود.
البته نبايد از نقش ورزش جسمي و تغذيه نيز غافل شد. انجام ورزش جسمي منظم حداقل 3 جلسه يك ساعته در هفته و همچنين مصرف يك بشقاب ميوه و سبزي به صورت روزانه و استفاده نكردن از مواد افزودني و فست فودها در كنترل اين بيماري بسيار مؤثر است.
حاجتي درخصوص آلزايمر زودرس ميگويد: ابتلا به آلزايمر زودرس نادر است و معمولاً كاهش حافظه در سنين جواني به دليل اضطراب و افسردگي روي ميدهد. البته از دست دادن خفيف حافظه در افراد بالاي 60 سال نيز شايع است و هر حواس پرتي يا كاهش تمركزي نشانه ابتلا به آلزايمر نيست.
رئيس هيأت مديره انجمن آلزايمر ايران با اشاره به اينكه 90 درصد مبتلايان به آلزايمر به پزشك مراجعه نميكنند، توصيه ميكند: از آنجا كه تشخيص زود هنگام، فرصت زندگي معني دار و باكيفيت را براي سالمندان مهيا ميكند، توصيه ميكنم پس از سن 65 سالگي به متخصصان مغز و اعصاب و اعصاب و روان يا متخصصان طب سالمندي كه در زمينه دمانس مهارت دارند مراجعه كنند و تستهاي غربالگري را انجام دهند.
*منبع: روزنامه ايران؛ 1396،7،3
**گروه اطلاع رساني**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي
تهران- ايرنا- روزنامه ايران در نگاهي به بيماري آلزايمر و راههايي براي تعويق آن در گفت وگو با غلامرضا حاجتي رييس هيأت مديره انجمن آلزايمر ايران نوشت: بنابر تقويم سازمان بهداشت جهاني در روزهايي به سر ميبريم كه به بيماري آلزايمر و مبتلايان به اين بيماري اختصاص داده شده است.