به گزارش گروه پژوهش و تحليل خبري ايرنا، تروريسم ريشه بسياري از درگيري هايي است كه جهان كنوني را دچار ناامني و رخدادهاي خونبار ساخته و بر چهره جامعه جهاني چنگ كشيده است. حوادث تروريستي پس از زمينه سازي جنگ هاي عراق و افغانستان منجر به درگيري هاي عراق و سوريه شد و حتي شهروندان بسياري از كشورهاي اروپايي را به كام مرگ فرستاد.
آنچه مشخص است اينكه جولان ترورييست ها در آسيا و به ويژه منطقه خاورميانه نمايانتر از ساير نقاط جهان بوده است. برخي كشورهاي منطقه سال ها است كه به صحنه تحركات گروه هاي تروريستي مبدل شده اند؛ گروه هايي كه دامنه نفوذ و فعاليت آن در آسياي مركزي نيز گسترش يافته و تا شرق آسيا امتداد يافته است.
افزون بر آن، مداخلات خارجي و حمايت هاي مالي، تسليحاتي و سياسي برخي بازيگران منطقه اي و جهاني از گروه هاي تروريستي به پيچيده تر شدن اين كلاف سردرگم انجاميده است.
** ابتكار ايران در زمينه همكاري هاي آسيايي براي مبارزه با تروريسم
هر ساله مقامات 34 كشور عضو «مجمع گفت وگوي همكاري آسيا» (Asia Cooperation Dialogue) از جمله ايران، روسيه، چين، هند، ژاپن، كره جنوبي، پاكستان، تركيه، عربستان، اندونزي، مالزي و ... با اهداف گوناگوني در اين اجلاس حضور مي يابند.
آخرين نشست اين مجمع در واپسين روز تابستان امسال با حضور وزيران امور خارجه در نيويورك برگزار شد و «محمدجواد ظريف» وزير امور خارجه كشورمان كه رياست نشست را بر عهده داشت، در مورد ظرفيت هاي آسيا در زمينه هاي مختلف جهاني سخن گفت.
پيش از نشست نيويورك در اجلاسي كه پارسال در تايلند برگزار شد، مقامات حاضر به حوزه هايي چون انرژي، فعاليت موسسه استاندارد آسيايي، توسعه منابع انساني، فقرزدايي، صنايع كوچك و متوسط، آموزش محيط زيست، كشاورزي علاقه نشان دادند.
همچنين در زمينه هاي فناوري اطلاعات، محيط زيست، حمل و نقل، آموزش مجازي، زيرساخت هاي حقوقي، امنيت جاده اي، بيوتكنولوژي، بلاياي طبيعي، تجارت الكترونيك، گردشگري، مسائل فرهنگي و مالي نيز گفت وگوهايي صورت گرفت. ولي امسال بيش از هر موضوعي، ضرورت بحث و ارايه راهكار براي پايان دادن به افراطي گري در اين قاره احساس مي شد.
براي مقابله با تروريسم به عنوان يك پديده ناگوار در سطح منطقه، بدون شك اراده قوي و همكاري بين بازيگران آن منطقه لازم و ضروري به نظر مي رسد به ويژه موضوع تروريسم و افراط گرايي كه با ذهن و عقايد افراد مرتبط است و مقابله با آن دشوار و زمانبر خواهد بود؛ موضوعي كه در مجمع گفت وگوي همكاري آسيا توجه خاصي به آن صورت گرفت.
مجمع گفت وگوي همكاري آسيا در قالب نشست هاي مختلف در سطوح گوناگون، فرصتي را براي بررسي مسائل كشورهاي اين قاره فراهم مي سازد كه اجلاس اخير آن در حاشيه نشست مجمع عمومي سازمان ملل كليد خورد. اهميت اين اجلاس براي ايران به اندازه اي است كه حجت الاسلام «حسن روحاني» رييس جمهوري، «محمدجواد ظريف» وزير امور خارجه و ديگر وزراي مربوطه در آن حضور مي يابند.
با هدف اولويت يافتن مسائل فرهنگي و گردشگري به ابتكار ايران، مردادماه پارسال نشستي بين مقامات كشورهاي عضو در تبريز برگزار شد كه برگزاري اين اجلاس در سال 2018 (پاييز 1397) مي تواند با ابتكار ديگري به ويژه در حوزه مقابله با افراط گرايي همراه باشد؛ موضوعي كه مقامات ايران در هر نشست منطقه اي و فرامنطقه اي مطرح مي كنند تا شايد راهكاري موثر براي پايان يابي به اين معضل بيابند.
** ضرورت عملگرايي كشورهاي آسيايي در جهت ايجاد ثبات و امنيت
گسترده شدن دامنه خشونت و جنگ افروزي ها در سال هاي گذشته باعث شده كه حجت الاسلام حسن روحاني هر ساله در نشست مجمع عمومي سازمان ملل بر اهميت اقدام مشترك جهاني براي ريشه كن كردن تروريسم تاكيد كند؛ همانند سخناني كه وي چند روز پيش از تريبون مجمع عمومي ايراد كرد. تلاش هاي روحاني در سال نخست رياست جمهوري زمينه را براي تصويب قطعنامه «جهان عليه خشونت و افراط گرايي» در مجمع عمومي سازمان ملل فراهم ساخت.
در آن زمان واژه ستيزه جو و افراط گرا در آسيا به گروه تروريستي داعش نسبت داده مي شد اما در ماه هاي گذشته اين قاره با تشديد رفتارهاي افراطي در ميانمار رو به رو بوده به طوري كه دامنه خشونت ها به كشته شدن هزاران مسلمان روهينگيايي و آوارگي صدها هزار نفر ديگر منجر شده است. اين موضوع مهم در سخنان رييس جمهوري در مجمع عمومي انعكاس يافت و به نشست مجمع گفت وگوي همكاري آسيا نيز كشيده شد.
در نشست اخير اي.سي.دي كه به رياست ظريف برگزار شد، وزير امور خارجه كشورمان به بحران مسلمان كشي در ميانمار اشاره و تاكيد كرد كه افزايش همكاري ها به نجات جوامع از تهديد به پاكسازي نژادي بي رحمانه كمك خواهد كرد. وي همچنين اظهار كرد كه «موضوع حفظ و ارتقاي همسويي و صلح ميان گروههاي مذهبي و قومي در ميان جوامع مختلف بايد در دستور كار مجمع گفتمان همكاري هايي آسيايي قرار گيرد.»
از خردادماه سال 1383 كه ايران به عضويت اي.سي.دي درآمده تاكنون، مقامات كشورمان تلاش كرده اند تا از اين رهگذر به همكاري بيشتر منطقه اي ياري رسانند. در فضاي كنوني نيز لزوم همگامي اعضا براي دستيابي به صلح پايدار احساس مي شود.
هدف از برگزاري نشست هاي مجمع گفت وگوي همكاري آسيا، ايجاد بستري براي گفت وگو در جهت نيل به همكاري هاي اقتصادي، سياسي، اجتماعي و فرهنگي بوده است چرا بر اساس اساس مذاكره و مفاهمه، نقاط اشتراك و افتراق آشكار شده و بهتر مي توان به درك متقابل دست يافت؛ رخدادي كه در گام نخست به گسترش روابط دوجانبه و در مرحله بعد به همكاري هاي گسترده تر اعضا منجر خواهد شد.
حال اين پرسش به ذهن مي رسد كه به رغم گذشت نزديك به 15 سال از عمر مجمع گفت وگوي همكاري آسيا و وجود تنوع قومي- زباني و ديني در اين قاره پهناور چگونه مي توان صلح و ثبات دست يافت و اينكه آيا صرف تكيه به گفت وگو براي ريشه كن كردن افكار پرخاشگرانه و تندروانه كافي است يا اعضاي مجمع گفت وگوي همكاري آسيا بايد به دنبال راهي عملي در جهت مقابله با اين پديده شوم برآيند؟
پژوهشم**1969**9279**خبرنگار: حسن شكوهي نسب **انتشار: سيدمحمد موسي كاظمي
ايرنا پژوهش، كانالي براي انعكاس تازه ترين تحليل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشي ايران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شويد.
تهران- ايرنا- خشونت و افراطي گري با درنورديدن بسياري از مرزها، جهان را درگير ناامني و رخدادهاي خونبار ساخته است. در اين ميان، آسيا به ويژه غرب اين قاره در سال هاي اخير از مهمترين كانون هاي فعاليت گروه هاي تروريستي بوده و از همين رو، اهميت همكاري كشورهاي آسيايي در جهت مقابله با تروريسم بيش از پيش به چشم مي آيد.