۱۱ مهر ۱۳۹۶، ۹:۲۷
کد خبر: 82683300
T T
۰ نفر
«نامه اي به فرزندم»، اثري سرشار از درس هاي اخلاقي

تهران - ايرنا - اين روزها كمتر دست به قلم مي بريم و نامه مي نويسيم، سنت نامه نويسي همچنان در سراسر دنيا وجود داد و هنوز هم اين حس پابرجاست وقتي كه پستچي در منزل مي آيد، مشتاقانه مي خواهيم بدانيم چه كسي براي ما نامه نوشته است.

به گزارش خبرنگار فرهنگي ايرنا، نوشتن نامه تا چند سال گذشته جزو سنت هايي بود كه افراد در هر نقطه شهر يا كشور با آن از حال و احوال يكديگر مطلع مي شدند، رسمي كه طي سالها انسان به آن عادت كرده بود، اما با بروز و ظهور فن آوري هاي نوين، در زندگي انسان تغييراتي حاصل شد كه از آن جمله كمرنگ شدن نگارش نامه است.
اكنون با پيشرفت تكنولوژي فاصله ها بسيار كم شده تا جايي كه افراد هر زمان اراده كنند از يكسوي دنيا با دوستان و بستگان خود در سويي ديگر به راحتي ارتباط برقرار مي كنند.
در اين ميان نامه نگاري ها نيز محدود شده و ارتباطات بيشتر از طريق فضاي مجازي و شبكه هاي اجتماعي ميسر است؛ افراد در گذشته تا مي خواستند مي نوشتند و محدوديتي براي صحبت با كسي در نامه نداشتند ضمن اينكه اين نامه كاغذي تا مدتها به عنوان يادگاري نگهداري مي شد.
يكي از مزاياي نامه نوشتن، ماندگاري متني بود كه نوشته مي شد، گاه محتواي اين نامه ها عاشقانه و گاه پندآموز بود، گاه در اين نامه هاي به مسايلي اشاره مي شد كه مي توانست براي نسل آينده درس و آموزش به همراه داشته باشد و باعث كسب تجربه براي آنها شود.
از جمله اين نامه هاي ماندگار مي توان به نامه امام حسين (ع) به مردم بصره، نامه ملك الشعراي بهار به همسرش و نامه دكتر علي شريعتي به پسرش اشاره كرد.
هر چه بود و هست نامه خواهد ماند زيرا انسان هيچ زمان از نوشتن آن دست بر نمي دارد.
اخيرا يك پژوهشگر با هدف كم شدن فاصله ميان نسل ها اقدام به جمع آوري نامه هاي بزرگان به فرزندان خود يا فرزندان ايران زمين كرده تا مبادا فضاي مجازي انسان را از چهره هاي پيشكسوت و افراد صاحب نام اين مرزو بوم دور كرده و جايگزين آنها شود؛ نامه هايي كه سراسر آموزه هاي اخلاقي، دغدغه هاي هويتي، عشق به وطن و انسان ها و توصيه هاي انساني است.
رضا زماني نامه هاي ياد شده را به روش تحقيق كتابخانه‌اي، ميداني و مصاحبه گردآوري و در قالب كتابي با عنوان «نامه اي به فرزندم» خرداد سالجاري منتشر كرده است.
وي با بيان اينكه نامه نوشتن همواره بخشي از ضمير دروني ما و نيز تمدن و فرهنگ كهن ايران در قالب اخوانيات و ترسلات بوده، اظهار اميدواري كرد كه با اين اثر گامي مهم در راستاي كم كردن گسست نسلي از طريق در اختيار قرار دادن انديشه، دغدغه‌، نصايح و سيره عملي و علمي بزرگان سرزمين ايران به جوانان آينده ساز آن برداشته شود.
زماني توضيح مي دهد: مجموعه نامه هايي كه از قرن دوم به بعد از پدران به پسران و ديگر افراد خانواده و بالعكس تبادل مي شد را اخوانيات مي گويند، و منشآت يا ترسلات عنوان عام تري است كه مجموعه نامه هاي خصوصي و ديواني (دولتي) را شامل مي شود.
به باور اين پژوهشگر، اهميت و توجه به هويت ملي و فرهنگي يك ملت تضمين كننده آينده بهتر جوانان آن خواهد بود زيرا گذشت زمان هميشه فرهنگ و تمدن يك ملت از جمله ايران را دستخوش تغييراتي كرده؛ تغييراتي كه گاه آن را به سمت رشد و بالندگي و گاه به سوي ويراني و نابودي هدايت كرده است.
زماني نوشتن نامه به فرزند را كه معمولا حاوي نكات كليدي و نصيحت هاي ماندگار است كاري ارزشمند مي داند و به خبرنگار ايرنا مي گويد: كتاب ياد شده در دو فصل نگاشته شده و در بردارنده 63 نامه از بزرگان تاريخ نظير امام علي(ع) به فرزندش امام حسن(ع) و مولانا جلال الدين محمد بلخي به پسرانش بهاءالدين محمد ولد و علاءالدين چلبي است.
وي با بيان اينكه نامه حضرت علي(ع) به فرزندش بسيار ارزشمند و انسان ساز براي فردي است كه آن را مطالعه مي كند، مي افزايد: فصل اول كتاب حاوي 13 نامه از مفاخر تاريخي و فصل دوم 50 نامه‌ از مشاهير معاصر در عرصه هاي فرهنگ و جامعه، زبان و ادب فارسي، هنر و علوم و فنون به فرزندان آنهاست، از جمله اين افراد مي توان به عبدالله انوار، توران ميرهادي، محمد كاظم موسوي بجنوردي، داريوش اسدزاده، محمود فرشچيان، علي شريعتي، علي اكبر دهخدا، نوش آفرين انصاري و مجيد سميعي اشاره كرد؛ كتابي كه فتح الله مجتبايي نويسنده، مترجم و عضو پيوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسي و هوشنگ مرادي كرماني نويسنده و فيلمنامه نويس مقدمه اي بر اين كتاب با ارزش نوشته اند.
اين پژوهشگر كه نگارش جلد دوم اين كتاب را آغاز كرده ادامه مي دهد: از آنجا كه برخي از مفاخر و مشاهير ايران در سن بالا هستند و ممكن است فرصت كمي براي مصاحبه يا دريافت نامه خطاب به فرزندانشان و يا جوانان كشورمان وجود داشته باشد، جلد دوم به اين پيشكسوتان و اعضاي فرهنگستان هاي زبان و ادب فارسي، علوم پزشكي و هنر و دايره المعارف بزرگ اسلامي اختصاص داده شد.
وي با بيان اينكه كار گردآوري نامه ها و مصاحبه هايي كه قرار است در جلد دوم كتاب منتشر شود، پيشرفت خوبي داشته، ادامه مي دهد: تلاش داريم تا اين كتاب براي عرضه در سي و يكمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران آماده شود.
زماني اضافه مي كند: عليرضا مرندي، باقر لنكراني، ناصر سيم فروش، مهدي محقق،حسن بلخاري، نصر الله پورجوادي، علي اصغر دادبه، سيد مصطفي محقق داماد ،رضا داوري اردكاني، مهدي گلشني، فريدون عزيزي، سيد محمد بهشتي شيرازي، جمشيد مشايخي، مجيد انتظامي، علي اكبر ولايتي و مرضيه وحيد دستجردي از جمله چهره هايي هستند كه تاكنون نامه ها و مصاحبه هاي آنها در جلد دوم كتاب گردآوري شده است.
نويسنده كتاب «نامه اي به فرزندم» با بيان اينكه قرار است مقدمه جلد دوم كتاب را محمدرضا نصيري دبير فرهنگستان زبان و ادب فارسي بنويسد، توضيح مي دهد: قرار است حدودا آثار يكصد چهره فاخر و ماندگار معاصر ايران در جلد دوم منتشر شود البته با برخي از چهره هاي ماندگار كه به دلايلي موفق نشده اند، نامه اي به فرزند و يا جوانان ديار خود بنويسند، گفت وگو شده و سپس اين گفت وگو به صورت نامه تنظيم مي شود.
به گفته زماني، كتاب داراي پي نوشت و توضيحاتي درباره چگونگي اخذ نامه از مفاخر و مشاهير و انجام مصاحبه با آنهاست و در حال حاضر 53 نامه آن آماده شده است.
وي اضافه مي كند: انجمن آثار و مفاخر فرهنگي و شبكه چهار سيما نيز به تازگي حاميان معنوي اين كتاب در كنار يونسكو و دائره المعارف بزرگ اسلامي شده اند.

** ابتكاري جالب و حاوي درس هاي اخلاقي
رييس دايره المعارف بزرگ اسلامي هم درباره كتاب «نامه اي به فرزندم» به ايرنا مي گويد: اين كتاب ابتكاري جالب و شامل درس هاي اخلاقي فراواني است كه پدران در قالب نامه به فرزندان خود يا فرزندان ايران زمين ارائه كرده اند.
سيد محمد كاظم بجنوردي با بيان اينكه اين كتاب به دليل جذابيت زياد داراي خوانندگان زياد است، مي افزايد: بايد براي بالا بردن دانايي مردم بخصوص جوانان برنامه ريزي و از امكانات مختلف استفاده كرد تا آنها بتوانند خردورزي را با تعامل و ارتباط و نه صرفا از طريق دانش آموختن كسب كنند.
جلد اول «نامه اي به فرزندم» در 504 صفحه، يكهزار و 200 نسخه و در قطع رحلي نفيس به قيمت 980 هزار ريال منتشر شده است.
در پشت جلد اين كتاب آمده است: فرزندان و جوانان برومند و آينده ساز ديار ايران زمين در اين كتاب به نوشته هاي گرانبهايي در قالب نامه، سروده و مصاحبه از جانب مفاخر، مشاهير و چهره هاي ماندگار تاريخي و معاصر كشور عزيزمان خطاب به فرزندان و نسل جوان معاصر و آينده برخورد كرده كه به روشني عشق، علاقه، دغدغه، آرزوها و افكار آنها را آشكار مي كند، بزرگاني چون محمد علي اسلامي ندوشن، پرويز بهرام، علي اكبر صالحي، صادق آيينه وند، مصطفي رحماندوست و مصطفي چمران.
فراهنگ ** 1880 ** خبرنگار: پروين اروجي * انتشار: اميد غياثوند