۱۳ مهر ۱۳۹۶، ۱۱:۴۹
کد خبر: 82685969
T T
۰ نفر

مراقب اختلال تاثير پذيري فصلي باشيد

۱۳ مهر ۱۳۹۶، ۱۱:۴۹
کد خبر: 82685969
مراقب اختلال تاثير پذيري فصلي باشيد

اصفهان - ايرنا - افسردگي فصلي كه اختلال تاثيرپذيري فصلي (SAD) هم ناميده مي‌شود، حالتي است كه هر ساله در يك زمان مشخص رخ مي‌دهد و بطور معمول در پاييز يا زمستان آغاز مي‌شود و در بهار يا اوايل تابستان پايان مي‌يابد.

به گزارش ايرنا، علت دقيق اين اختلال بطور كامل مشخص نيست اما تاثيرعرض جغرافيايي بر (SAD) حاكي از اين است كه اختلال فوق بواسطه تغييرات قابليت در دسترس بودن نور خورشيد ايجاد مي‌شود.
يك فرضيه اين است كه با كاهش نور خورشيد ساعت بيولوژيك كه خلق و خو، خواب و هورمون‌ها را تنظيم مي‌كند، در زمستان به نوعي عقب مي‌ماند و كندتر مي‌گذرد.
بيدار شدن از خواب در تاريكي براي رفتن به محل كار و بازگشت دوباره به خانه در هواي تاريك مي‌تواند نشاط و شادابي را از انسان سلب كند، اما در برخي افراد اين تغيير روحيه شديد‌تر است.
كساني كه از اين اختلال رنج مي‌برند بسياري از علائم شايع افسردگي مانند غمگيني، اضطراب، بي قراري، انزواگرايي، بي‌علاقگي به فعاليت‌هاي روزانه و ناتواني در تمركز را دارا هستند.
اين افراد اغلب نشانه‌هايي همچون خستگي مفرط و كمبود انرژي، نياز شديد به خواب، به مواد قندي و نشاسته اي، افزايش اشتها و پرخوري و در نهايت اضافه وزن را تجربه مي‌كنند.
روان‌شناسان معتقدند از آنجا كه نور خورشيد در فصل‌هاي مختلف به روي فعاليت جانداران مي‌تواند تاثيرات متفاوتي داشته باشد (مانند خواب زمستاني و دوره‌هاي باروري)، افسردگي فصلي (SAD) هم ممكن است ناشي از تغييرات طول روز و شدت نور در فصول مختلف باشد.
يك كارشناس ارشد روانشناسي در اين زمينه گفت: افسردگي در فصل پاييز و زمستان مربوط به ترشح هورمون ملاتونين از غده 'پينه آل' در مغز است كه هورمون وابسته به خواب نيز نام دارد و در تاريكي و هنگام خواب شبانه بيشترين ميزان ترشح را دارد.
زهره كثيري افزود: بر اين اساس در فصل پاييز و زمستان كه طول روز كوتاه و طول شب بلند مي‌شود، ميزان ترشح اين هورمون در بدن افزايش مي‌يابد و در فرد ايجاد علائم افسردگي مي‌كند.
وي به كساني كه دچار علائم افسردگي هستند پيشنهاد كرد كه به پزشك مراجعه كنند زيرا گاهي مشكلات جسمي باعث افسردگي مي‌شود، اما گاهي هم نشانه‌هاي افسردگي فصلي بخشي از يك مشكل رواني پيچيده‌تر است.
اين روانشناس همچنين به ‌راه هاي پيشگيري از اين ابتلا به اين اختلال اشاره كرد و گفت: براي پيشگيري از اين اختلال‌هاي رواني مي‌توان صبح‌ها زودتر از خواب بلند شد و به پياده‌روي رفت.
وي همچنين توصيه كرد: هنگامي كه هوا ابري است زماني را در خارج از خانه بگذرانيد، انجام فعاليت‌هاي ورزشي به ويژه پياده‌روي در هواي آزاد و روشنايي روز نيز مي‌تواند سهم بسزايي در كاهش افسردگي داشته باشد و هرگز خود را در اتاق تاريك و بسته حبس نكنيد.
كثيري به تاثير رژيم غذايي مناسب در پيشگيري از اين اختلال نيز اشاره كرد و گفت: از رژيم غذايي حاوي مقادير كافي ويتامين‌ها و مواد معدني بايد استفاده كرد و از گرفتن رژيم‌هاي كاهش وزن غيرعلمي و غيركارشناسي خودداري شود.
وي كمبود آهن، امگا 3 و اسيدفوليك را كه تاثير مستقيم با بروز علائم افسردگي دارد را مهم دانست و گفت: هر چه بيشتر بايد به رژيم غذايي‌ اهميت داد و براي رهايي از اختلالات خلق و خوي تا مي‌توانيد از سبزي و ميوه استفاده كنيد.
اين روانشناس، مصرف ويتامين گروه B را كه در گوشت قرمز، جگر، تخم مرغ، غلات، دانه‌هاي خوراكي و ماهي يافت مي‌شود را از جمله مواد مهم در رژيم غذايي‌ برشمرد و گفت: مصرف قهوه و شكر را در روز بايد كاهش داد زيرا شكر از تاثير ويتامين گروه B در بدن مي‌كاهد و علائم افسردگي را شدت مي‌بخشد.
وي همچنين بر انجام هفته‌اي 3 بار و هر بار 30 دقيقه ورزش تاكيد كرد و گفت: خود را از فعاليت‌هاي اجتماعي دور نكنيد و با دوستان و همفكران خود تبادل ‌نظر كنيد.
كثيري در پايان تاكيد كرد: براي تغيير حالت عمومي‌ خود، بيشتر از روزهاي گذشته در اجتماع حضور يابيد و بالاخره اينكه با اتخاذ شيوه‌هاي سالم زندگي از هرگونه حالت كسالت بار و انزوا گرايانه پيشگيري كنيد و با نگاه مثبت به زيبايي‌هاي بي‌نظير فصول، زماني را در لذت بردن از آنها سپري كنيد.
گ/6994 / 6022 خبرنگار:آرزو فلاح - انتشار دهنده : عمادي