سعدالله اسماعيلي روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اورژانس هوايي فوريت هاي پزشكي كردستان به عنوان سي و سومين اورژانس هوايي كشور از 2 ماه قبل راه اندازي شده و بالگرد اين مركز كه از نوع 'LOT' تك موتوره بوده به مجهزترين تجهيزات پزشكي روز دنيا تجهيز شده است.
وي اضافه كرد: اين بالگرد داراي تجهيزات كامل پزشكي و در واقع يك 'ICU' پرنده بوده و به خاطر داشتن چرخ، قابليت فرود در اراضي شيب دار را نيز دارد.
به گفته وي تاكنون در سطح دنيا اين نوع بالگرد دچار حادثه نشده و كم خطر ترين نوع بالگرد امدادي در جهان بوده كه فقط يك هزار و 300 فروند از اين مدل ساخته شده است.
وي اظهار كرد: براي تجهيز اين بالگرد و آشيانه آن در فرودگاه سنندج در مجموع يك ميليارد و 500 ميليون ريال هزينه شده و علاوه بر خدمه پرواز و امدادگر قابليت حمل يك مصدوم در شرايط عادي و 2 مصدم در شرايط اضطراري را دارد.
مدير حوادث و فوريت هاي پزشكي دانشگاه علوم پزشكي كردستان گفت: در حوادث بويژه حوادث جاده اي زمان طلايي براي انتقال مصدوم به مراكز درماني وجود دارد و استفاده از بالگرد مي تواند اين زمان انتقال را تا يك چهارم مسافت زميني كاهش دهد.
به گفته وي اين بالگرد مي تواند با سرعت 130 كيلومتر هوايي در ساعت پرواز كند و مصدومان را به مراكز درماني منتقل كند.
مدير حوادث و فوريت هاي پزشكي اورژانس 115دانشگاه علوم پزشكي كردستان گفت: از زمان راه اندازي اين اورژانس هوايي تاكنون 14 ماموريت انجام شده كه 13 مورد آن انتقال مصدوم و يك ماموريت نيز انتقال بيمار بدحال از بيمارستان سقز به مراكز بيمارستاني سنندج بوده است.
اسماعيلي افزود: در برخي بيماري ها از جمله سكته هاي قلبي و مغزي نيز زمان طلايي براي انتقال بيمار وجود دارد و استفاده از بالگرد به دليل انتقال سريع تر مي تواند از ميزان آسيب هاي وارده بكاهد.
وي با اشاره مفيد بودن استفاده از بالگرد در فصل زمستان به دليل شرايط جغرافيايي و توپوگرافي كردستان و شرايط جوي آن اضافه كرد: بالگرد در انتقال مادران باردار در مناطق كوهستاني و سخت گذر به مراكز درماني مي تواند بسيار مفيد باشد.
** آموزش 200 نفر از كاركنان بيمارستاني و بهورزان كردستان با اورژانس هوايي
مدير حوادث و فوريت هاي پزشكي دانشگاه علوم پزشكي كردستان گفت: براي هدايت فرود و دادن علايم و نشانه هاي فرود بالگرد اورژانس هوايي، بيش از 200 نفر از پرسنل بيمارستاني و بهورزان شاغل در خانه هاي بهداشت روستايي تا كنون آموزش هاي لازم را فرا گرفتند.
اسماعيلي افزود: در اين آموزش ها چگونگي هدايت و دادن علايم به خلبان بالگرد، مهيا كردن مكان فرود، علايم هشداري و شرايط انتقال مصدوم به داخل بالگرد آموزش داده مي شود.
وي اضافه كرد: براي فرود بالگرد بايد يك زمين باز به شعاع 36 متر مهيا شود و در آن محيط وسايلي كه با استفاده از قدرت باد پروانه هاي بالگرد جابجا شود وجود نداشته باشد.
وي اظهار كرد: هر چند بالگرد اوژانس هوايي كردستان هنگام فرود در زمين مي تواند حركت پروانه ها را متوقف كند، اما افراد بايد با احتياط كامل و از زاويه 45 درجه به سمت كابين خلبان حركت كنند.
به گفته وي در برخي مواقع تجمع مردم در محل استقرار مصدوم باعث مي شود كه خلبان قادر به فرود نباشد و لازم است شخصي در محل، شرايط مناسب براي فرود را مهيا كند.
وي در خصوص محدوديت هاي بالگرد اورژانس هوايي كردستان نيز گفت: پروازهاي اين بالگرد تنها در طول روز بايد انجام شود و در شب قادر به پرواز نيست.
**انجام 19 هزار و 200 ماموريت فوريت هاي پزشكي كردستان در نيمه نخست امسال
مدير حوادث و فوريت هاي پزشكي دانشگاه علوم پزشكي كردستان گفت: در نيمه نخست امسال فوريت هاي پزشكي استان در مجموع 19 هزار و 200 ماموريت انجام داده كه سهم هر ماه در حدود سه هزار و 200 ماموريت است.
اسماعيلي افزود: ميانگين كشوري رسيدن تكنسين فوريت هاي پزشكي بر بالين مصدوم در جاده ها 15 دقيقه و در مناطق شهري هشت دقيقه است كه اين زمان در كردستان در جاده ها هشت دقيقه و 42 ثانيه و در مناطق شهري كمتر از 6 دقيقه است.
وي اضافه كرد: در كردستان در مجموع 52 پايگاه فوريت هاي پزشكي فعال است كه از اين تعداد، 28 پايگاه جاده اي و 18 پايگاه شهري هستند.
به گفته وي اسقرار پايگاه هاي جاده بايد در هر 40 كيلومتر يك پايگاه و در مناطق شهري به ازاي هر 50 هزار نفر جمعيت يك پايگاه باشد كه اين تناسب در كردستان رعايت شده است.
وي اضافه كرد: فوريت هاي پزشكي 115 كردستان داراي 340 نفر پرسنل بوده كه از اين تعداد 300 نفر عملياتي و 40 نفر نيروي ستادي هستند.
وي اظهار كرد: فوريت هاي پزشكي استان داراي 83 دستگاه آمبولانس بوده كه 19 دستگاه از آنها سال گذشته با جديدترين تجهيزات پزشكي دنيا از كشور آلمان خريداري شده و 2 دستگاه موتورلانس و يك موتور چهار چرخ با قابليت حمل مصدوم است.
به گزارش ايرنا، طرح تحول نظام سلامت ارديبهشت سال 93 به منظور كاهش پرداخت هزينه هاي درماني از جيب مردم، حضور پزشكان متخصص در بيمارستان هاي مشمول، ارتقاي كيفيت خدمات درماني و ويزيت در بيمارستان هاي مشمول، حفاظت مالي از بيماران صعب العلاج، خاص و نيازمند، ارتقاي كيفيت هتلينگ بيمارستان هاي مشمول طرح و حمايت از ماندگاري پزشكان در مناطق محروم به مرحله اجرا درآمد.
خبرنگار: عبدالله رحماني/**انتشاردهنده: اميد بهمني
3020/6108
سنندج - ايرنا - مدير حوادث و فوريت هاي پزشكي اورژانس 115دانشگاه علوم پزشكي كردستان گفت: بالگرد اورژانس هوايي كردستان به پيشرفته ترين تجهيزات پزشكي روز دنيا تجهيز شده است.