به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «یزدان سیف» روز شنبه در نشست مطبوعاتی خود در پاسخ به ایرنا در خصوص ورود دولت در تنظیم بازار برخی كالاها همچون برنج و گرانی قیمت برنج ایرانی و خارجی افزود: روند رشد قیمتی برنج از ابتدای اردیبهشت ماه تا 15 تیرماه كه كشتی های حامل برنج در بنادر پهلو گرفتند، نشان می دهد شتاب قیمتی كم و حتی در مقطعی كند شده است و به طور حتم روند افزایش قیمت نداریم.
وی اظهار داشت: یك هفته قبل از ماه محرم قیمت برنج خارجی بالا رفت اما به محض اجرای طرح تنظیم بازار عرضه بین 10 تا 15 هزارتن برنج از سوی دولت توانستیم قیمت برنج خارجی را كه به 560 هزار ریال رسیده بود، به 519 هزار ریال كاهش دهیم.
سیف با بیان اینكه ما به دنبال ضرر واردكنندگان نیستیم، تصریح كرد: زمانی كه قیمت جهانی برنج و نرخ تخصیصی ارز افزایش پیدا نكرده است، دلیلی برای افزایش قیمت برنج وارداتی وجود ندارد مگر این كه واسطه گران و استفاده كنندگان رانت بین عرضه و تقاضا موجب گرانی این محصول شوند.
وی گفت: در واقع حضور دولت در بازار بدان معناست كه می تواند ضمن نداشتن رفتارهای زیانده برای بخش خصوصی، منافع مصرف كنندگان را نیز در پی داشته باشد و به طور قطع دولت منافع مصرف كنندگان را در نظر دارد.
وی درباره اعتراض وارد كنندگان به عملكرد ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت این محصول افزود: سال گذشته 31 خردادماه به مدت چهار ماه واردات برنج ممنوع شد اما امسال ممنوعیت واردات از 31 مردادماه اجرایی شد كه همین امر باعث نگرانی عده ای از واردكنندگان شد زیرا این گروه واردات برنج خود را انجام داده بودند و به دنبال آن بودند كه با ممنوعیت واردات و تنش بازار بتوانند محصول خود را با قیمتی بیش از پارسال به فروش برسانند.
سیف اضافه كرد: اما با تصمیم هوشمندانه وزارت جهادكشاورزی و كمك تنظیم بازار توانستیم علاوه بر صیانت از كشاورزان واردات انجام بدهیم تا تنش های موجود در بازار ناشی از ممنوعیت واردات در فصل برداشت جلوگیری شود كه به دنبال آن افزایش قیمتی در آن مدت نداشتیم.
وی برنج خارجی را جانشین مناسبی برای برنج ایرانی از لحاظ كیفیت و قیمت ندانست و گفت: برنج ایرانی از لحاظ كیفی با برنج خارجی قابل قیاس نیست بنابراین برنج ایرانی با كیفیت نمی تواند هم قیمت برنج پرمحصول یا خارجی عرضه شود این درحالیست كه هزینه های تولید برنج در ایران بالاست.
به گفته وی، حتی در هر هكتار تنها 2.5 تن برنج طارم كیفی ایرانی تولید می شود اما در یك هكتار می توانیم 4.5 تن برنج شیرودی پرمحصول تولید كنیم.
وی ادامه داد: بنابراین كمترین تغییر وضعیت آب و هوایی می تواند در كاهش سهم برنج كیفی ایرانی تاثیر داشته باشد كه این امر خود می تواند افزایش قیمت ایجاد كند.
** سال گذشته 40 هزارتن برنج خارجی به سه استان شمالی كشور عرضه شد
سیف درباره عرضه برنج خارجی در استان های شمالی كشور با وجود ممنوعیت فصل برداشت، گفت: ما اكنون آماری از عرضه برنج خارجی در 6 ماهه امسال نداریم اما سال گذشته نزدیك 40 هزارتن برنج خارجی به استان های گیلان، مازندران و گلستان عرضه شد و آمارهای دیگر دقیق نیست.
به گفته وی، این درحالیست كه ذائقه مردم شمال كشور برنج ایرانی را میپسندد، بنابراین آمار عرضه برنج خارجی كم است.
وی اضافه كرد: همچنین آمار صادرات كشورها با آمار رسمی واردات برنج ما همخوانی دارد كه این خود نشانگر كاهش قاچاق برنج به كشور است.
وی درباره ادعای برخی مبنی بر افزایش واردات برنج طی سال جاری گفت: طبق آمار گمرك جمهوری اسلامی ایران كالایی ترخیص نشده بلكه كالای اظهارشده است به شكلی كه طبق آمارها بیش از یك میلیون تن برنج وارد شده اما 250 هزار تن آن در بنادر موجود است كه هنوز ترخیص نشده است و پس از پایان فصل برداشت ترخیص می شود.
به گفته سیف، سال 96 ثبت سفارش برنج وارداتی یك میلیون 660 هزارتن است در حالی كه سال گذشته نیز یك میلیون و 591 هزارتن برنج وارداتی ثبت سفارش شده بود.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
اقتصام**9186**2025*خبرنگار: هما همت خواه**انتشار: لیلا جودی
مدیرعامل شركت بازرگانی دولتی ایران در پاسخ به ایرنا:
حضور دولت، قیمت برنج را در بازار متعادل كرد/ هیچ افزایش قیمتی نداریم
۱۵ مهر ۱۳۹۶، ۱۴:۳۶
کد خبر:
82687913
تهران - ایرنا - رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شركت بازرگانی دولتی ایران با تاكید بر اینكه حضور دولت در تنظیم بازار موجب متعادل شدن قیمت برنج شد، گفت: تنها واسطه گری و استفاده از رانت عرضه و تقاضا سبب گرانی برنج ایرانی و خارجی می شود.