به گزارش روز يكشنبه گروه علمي ايرنا از پژوهشكده علوم و فناوريهاي پزشكي دانشگاه شهيد بهشتي، دكتر مسعود طهماسيان اظهار كرد: تصويربرداري ساختاري و عملكردي مغز در اختلالات خواب مانند آپنه خواب (توقف تنفس در خواب) و اختلال بي خوابي به شناخت مكانيزم اين بيماريها و تغييرات ناشي از آنها در مغز منجر شده است.
وي افزود: در چند مطالعه اخير كه توسط پژوهشكده علوم و فناوري هاي پزشكي دانشگاه شهيد بهشتي و مركز تحقيقات اختلالات خواب دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه و با همكاري محققان صاحب نامي از آلمان و انگليس انجام شده، ارتباط مستقيم بين اختلالات خواب و تغييرات شبكه هاي عملكردي مغز مانند شبكه پايه اي مغز و شبكه درك هيجان و نيز آتروفي در بخش هاي مختلف مغز مانند هيپوكامپ و آميگدال ديده شده است.
طهماسيان بيان كرد: به تازگي در يك مطالعه فراتحليل نشان داده ايم كه در بيماران مبتلا به آلزايمر، اختلال آپنه خواب پنج برابر بيشتر است.
وي اظهار كرد: آپنه خواب يكي از مهمترين عوامل خطر قابل پيشگيري از آلزايمر است. همچنين مطالعاتي كه در دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه و زيرنظر دكتر حبيب الله خزايي انجام شد، نشان داد كه بي خوابي سه ماهه آخر دوران بارداري، خطر افسردگي بعد از زايمان را افزايش مي دهد و با درمان اختلال بي خوابي تحت نظر روان پزشك، شدت افسردگي بعد از زايمان كاهش مي يابد.
معاون آموزشي و پژوهشي پژوهشكده علوم و فناوريهاي پزشكي دانشگاه شهيد بهشتي ادامه داد: پيرو برگزاري موفق سومين همايش نقشه برداري مغز ايران در دانشگاه شهيد بهشتي در شهريور 1395 و حضور دانشمندان برجسته جهان در اين رشته و با توجه به كيفيت مقالات چاپ شده در اين زمينه از كشور ايران، پروفسور پل تامسون، استاد دانشگاه كاليفرنياي جنوبي و رئيس پروژه بين المللي انيگما (مطالعه مغز با استفاده از MRI)، پيشنهاد تاسيس گروه تحقيقاتي خواب را به ايران داد و پژوهشكده علوم و فناوري هاي پزشكي دانشگاه شهيد بهشتي را به عنوان پايگاه اصلي مطالعات بين المللي خواب انتخاب كرد.
وي افزود: اين گروه در اين مدت موفق به جذب محققان برجسته اي از هلند، انگليس و آلمان براي همكاري با گروه خواب انيگما شده است و شروع كار اين گروه در چهارمين همايش نقشه برداري ايران رسما اعلام خواهد شد.
طهماسيان ادامه داد: انيگما يك كنسرسيوم بين المللي با مشاركت حداقل 35 كشور جهان است كه پژوهشگران در زمينه هاي مختلف بيماري هاي مغز با يكديگر همكاري مي كنند. در اين پروژه محققان با به اشترك گذاشتن نتايج تحقيقات خود به انجام پژوهش هاي جهاني كمك كرده و نتايج آن را به صورت مقالات فراتحليل در معتبرترين مجلات علمي انتشار مي دهند.
چهارمين همايش نقشه برداري مغز ايران از سوم تا پنجم آبان ماه سال جاري درسالن همايش هاي بين المللي دانشگاه شهيد بهشتي برگزار خواهد شد.
علمي**1834
تنظيم: ناهيد شفيعي **انتششار: محتشمي پور
تهران- ايرنا- دبير اجرايي چهارمين همايش نقشه برداري مغز ايران با اشاره به اين كه اختلالات خواب منجر به تغييرات ساختاري و عملكردي در مغز مي شود، گفت: بر اساس برخي تحقيقات مشخص شده است كه حتي بي خوابي در سه ماهه آخر دوران بارداري، خطر افسردگي بعد از زايمان را افزايش مي دهد.