۲۳ مهر ۱۳۹۶، ۱۰:۰۳
کد خبر: 82696270
T T
۰ نفر

نفس هاي گرفته مطبوعات محلي در استان اردبيل

۲۳ مهر ۱۳۹۶، ۱۰:۰۳
کد خبر: 82696270
نفس هاي گرفته مطبوعات محلي در استان اردبيل

اردبيل - ايرنا- مطبوعات محلي در استان اردبيل با وجود اينكه همچنان بر تعداد آنها افزوده مي شود، اين روزها چندان حال و وضع خوبي نداشته و با نفس هاي گرفته به حيات بي رونق خود ادامه مي دهند.

به گزارش ايرنا، برخي از دست اندركاران ركن چهارم دموكراسي در استان اردبيل مي گويند كه از مدت ها پيش مطبوعات محلي بواسطه مشكلات بيشمار به نوعي وارد حيات نباتي شده اند و آنچه هنوز آن را در ظاهر پر رونق نشان مي دهد ورود و خروج هاي گاها بي ضابطه اي است كه در اين حوزه فرهنگي وجود دارد.
به گفته اين فعالان مطبوعاتي، اين روزها هوس نشريه داري بسياري را بدون توجه به وجود شرايط لازم هوايي كرده و وارد اين مسير سنگلاخي و صعب العبور مي كند، اما اين هوا وهوس كاغذي بلافاصله در برخورد با دست اندازها و موانع طبيعي و غير طبيعي از سر افراد مي پرد و آنها گام هاي خود را براي رسيدن به مقصد نهايي روزنامه داري يعني توقف و تعطيلي تندتر مي كنند.
اكنون در ميان شمار بيش از يكص100 نشريه اي كه در استان اردبيل مجوز فعاليت گرفته اند تنها تعداد انگشت شماري هستند كه با وجود مشكلات بيشمار همچنان به انتشار كيفي خود ادامه مي دهند و صاحبان آنها نيز در ترديدند كه تا چه زمان صورت خود را با سيلي سرخ نگه خواهند داشت.
صاحبان و فعالان حرفه اي مطبوعات محلي معتقدند كه در ادامه مسير فعاليت فرهنگي خود نيازمند توجه و حمايت بيشتر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و ضابطه مند شدن اين حمايت ها مي باشند.
به گزارش ايرنا، بحران مخاطب، وضعيت نامطلوب كيفي و كمي، نبود پشتوانه مالي، فقدان نيروهاي متخصص وكاربلد، يارانه كم ، نبود ثبات كاري، فقدان حمايت و توجه مسئوولان از جمله مسايل و مشكلاتي است كه به گفته كارشناسان فرهنگيف مطبوعات محلي و فعالان رسانه اي را در استان اردبيل به چالش كشيده است.
به گفته برخي از صاحبان نشريات محلي، نبود حاميان مالي و بازار پر رونق براي تامين هزينه هاي نشريات در قالب چاپ رپرتاژهاي بازرگاني، كم بودن يارانه هاي دولتي و نبود ثبات شغلي براي خبرنگاران هر روز وضعيت را بغرنج تر مي كند و اين درحالي است كه صدور مجوز نشريه براي هر فرد متخصص و غير متخصص بدون توجه به نياز مخاطب و بازار فرهنگي استان همچنان ادامه دارد.

** مدير مسئول نشريه 'آسمان اردبيل': يارانه مطبوعات محلي استان ناچيزاست
سجاد ناصر آزاد مدير مسئول نشريه آسمان در باره مشكلات نشريه خود به ايرنا گفت: با توجه به تغيير الگوهاي حمايتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در حوزه مطبوعات، يارانه اي ناچيز معادل هزينه انتشار دو شماره نشريه در طول يك سال گذشته دريافت كردم.
وي افزود: شرايط و متغيرهايي كه توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي حمايت از مطبوعات محلي عنوان شده ساختار بسيار پيچيده اي دارد كه متاسفانه نشريات حرفه اي و مستقل را با مشكلات بسياري مواجه نموده است.
ناصر آزاد بيان كرد: در شرايط حمايتي وزارت ارشاد، داشتن ليست بيمه يكي از شرايط پرداخت يارانه اعلام شده است و با وجود اين كه كاركنان نشريه ما بيش از 12 سال سابقه بيمه دارند، فقط در چهار ماه مورد حمايت قرار گرفتند.
وي اضافه كرد: يكي ديگر از آئين نامه هاي جديد وزارت ارشاد در بخش مربوط به توزيع آگهي هاي دولتي است كه براي نمونه مي توان گفت با وجود بيش از 120 رسانه محلي داراي مجوز در استان اردبيل، بر اساس كدام عدالت مي توان بين اين همه رسانه آگهي تقسيم نمود؟
ناصر آزاد گفت: آيا زمان آن نرسيده اين مورد در قوانين ما مورد بازبيني قرار گيرد؟ در اين عصر كه تمام امور دولتي به بخش خصوصي واگذار مي شود آيا هنوز هم مطبوعات ما بايد وابسته به آگهي باشند؟ خود اين مساله موجب اختلاف بسياري از اهالي رسانه است كه خود جاي بررسي و تحليل بسياري را مي طلبد.
مدير مسئول آسمان افزود: در عصر امروزي رسانه هاي آزاد و مستقل يكي از زيربناهاي مهم توسعه يافتگي محسوب مي شود و در اغلب كشورهاي توسعه يافته، يارانه به بخش فرهنگ تعلق مي گيرد تا يكي از شاخص هاي مهم توسعه يافتگي رشد يابد.
ناصر آزاد ادامه داد: اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان اردبيل با تعامل سازنده اي كه ميان مطبوعات برقرار مي كند بايد دغدغه هاي اهالي مطبوعات را به وزارت ارشاد منتقل نمايد.
وي درباره نحوه تدوين نظام جامع رسانه هاي كشور گفت: اين طرح هم اكنون در دستور كار مجلس و دولت است و بايد با نظر اهالي رسانه و مطبوعات تدوين گردد تا سپهر رسانه اي كشور به سوي توسعه گرايي گام بردارد.
اين روزنامه نگار اردبيلي بيان كرد: تعيين امنيت شغلي و صنفي رسانه هاي كشور در گرو همكاري رسانه ها و مسوولان اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي است و يكي از علت هاي اصلي عدم موفقيت برخي از رسانه ها نيز وجود ديدگاهي است كه به اين رشته به عنوان شغل اصلي توجه ندارند و تا زماني كه مديران رسانه هاي ما نگاه تخصصي و حرفه اي به رسانه نداشته باشند نمي توانند در اين عرصه به خصوص در عصر فرا ارتباطات و رشد تكنولوژي هاي وسايل ارتباط جمعي، سخني براي گفتن داشته باشند.

** مديرمسئول نشريه اميد اردبيل: مطبوعات محلي به صورت مطلوب مورد حمايت نيستند
حبيب احمدي مدير مسئول نشريه اميد اردبيل هم گفت: بيش از 2سال است كه يارانه مطبوعات را دريافت نكرده ام و در طول 6سال انتشار نشريه تنها 2 مورد يارانه شامل حال ما شده است.
وي افزود: اعلام وصول و ليست بيمه نشريه اميد اردبيل به صورت منظم در سامانه بارگذاري مي شود و حتي اصل مدارك بيمه كاركنان نشريه و اشمارگان نشريات هم به معاونت مطبوعات داخلي به صورت مكتوب تحويل داده مي شود و به رغم اينكه بيشتر از ظرفيت كامل، خبرنگاران اين نشريه بيمه شده ولي در 2 سال اخير رقمي يارانه چه از بابت بيمه خبرنگاران و چه از بابت كاغذ به نشريه تعلق نيافته است .
احمدي درباره نقش اداره كل فرهنگ ارشاد اسلامي استان اردبيل در پيگيري تخصيص يارانه مطبوعات اردبيل افزود: وظيفه اين اداره كل ترتيب به موقع اعلام وصول نشريات و پيگيري يارانه آنها است و وزارتخانه هم در اين خصوص بيشتر پاسخگوي همكاران شان در مجموعه ارشاد است.
وي اضافه كرد: اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي هر استان بايد پاسخگوي مطالبات به حق مديران مسوول باشند ولي يك حلقه مفقوده اي به نام پيگيري و شايد اهمال كارشناس مربوطه در وزارت است كه در تعيين وتخصيص اعتبارات مربوط به يارانه نشريات دقت لازم نداشته و واين اهمال باعث مي شود حق بسياري از افراد زحمت كش در مطبوعات تضييع بشود .

** مديرمسئول نشريه حقيقت: براي انتشار با مشكلات عديده اي مواجه هستيم
صفر جعفرزاده مدير مسئول نشريه حقيقت نيز گفت: متاسفانه در چند سال اخير يارانه براي اين نشريه و بسياري از نشريات تعلق نگرفته است.
وي افزود: درگذشته با وجود تبعيض درپرداخت يارانه ها به اكثريت نشريات استاني كم وبيش يارانه پرداخت مي شد ولي متاسفانه چندين سال است حمايت از مطبوعات وبيمه خبرنگاران كم رنگ شده است.
جعفززاده درباره نقش خانه مطبوعات در پيگيري مطالبات مطبوعات گفت: دوستان در اين تشكل صنفي و به عنوان نماينده مطبوعات كه بايد مشكلات صنفي آنها راپيگير باشند به نظر مي رسد كه منفعل عمل مي كنند.
مدير مسئول حقيقت بيان كرد: به جرات مي گويم كه مطبوعات استاني بدليل نبود حمايت و توجه مسئولان درحال فروپاشي هستند.

** مدير مسئول چشمه اردبيل : چهار سال است يارانه كاغذ نگرفته ام
اكبر جعفري مدير مسئول چشمه اردبيل هم گفت: بيش از چهار سال است به اين نشريه يارانه تعلق نگرفته و مشكل سازمان تامين اجتماعي و بيمه كاركنان نيز باعث شد اين نشريه گرفتار جريمه هشت ميليون توماني شود.
وي بيان كرد : اداره كل فرهنگ وارشاد اسلامي استان اردبيل بايد پيگير تخصيص يارانه مطبوعات و بيمه به نشريات باشد كه متاسفانه اقدامي در اين مورد ديده نمي شود.
وي افزود: انتظار ما از اداره كل فرهنگ وارشاد استان اين است كه نشريات محلي ر ا بيتشرمورد توجه قرار داده و مشكلات آنها را با وزارتخانه در ميان بگذارد تا نشريات استان بيش از اين دچار ضرر وزيان نشوند.

**معاون مطبوعاتي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي اردبيل : تخصيص يارانه مربوط به انتشار منظم است
در اين حال توحيد بلورساز معاون مطبوعاتي اداره كل فرهنگ وارشاد اسلامي استان اردبيل در پاسخ به موضوع يارانه و بيمه بعنوان مشكل اصلي مطبوعات محلي استان اردبيل به ايرنا گفت: تخصيص يارانه كاغذ براساس دستورالعمل شرايط خاص خود را دارد و هر نشريه اي داراي اين شرايط باشد از يارانه بهره مند مي شود .
وي افزود: اختصاص يارانه به مطبوعات داراي ضوابط ومعيار خاصي است كه كارشناسان وزارت با بررسي محتوا و كيفيت، تعداد صفحات، ضريب كيفي ، نوع كاغذ ، شمارگان، مطالب موثر و رپورتاژ وآگهي ميزان آن را تعيين وبه نشريات پرداخت مي كنند.
بلور ساز ادامه داد: وزارت فرهنگ وارشاد اسلامي به منظور حمايت از نشريات محلي اختصاص يارانه كاغذ و بيمه را در سال هاي اخير منوط به شرايطي كرده است از جمله اينكه هر نشريه اي كه 6نفر تحت پوشش بيمه داشته باشد از يارانه بيمه و هر نشريه اي كه انتشار منظم ،اعلام وصول منظم و واجد شرايط معيارهاي تعيين شده باشد از يارانه كاغذ بهره مند مي شود.
وي اضافه كرد: بر همين اساس يارانه نشريات درشش ماهه اول سال 95 واريز شده ولي شش ماهه دوم اين سال هنوز واريز نشده است اما اين امر در دست بررسي است و احتمال دارد تا آخر مهر ماه به حساب نشريات واريز شود.
بلور ساز گفت: بر اساس ضوابط و شرايط هر كس نسبت به روند اختصاص يارانه اعتراضي داشته باشد مي تواند با مراجعه به سامانه معاونت مطبوعاتي ميزان پرداختي يارانه به مطبوعات را مشاهده و اعتراض خود را انعكاس دهد.
وي با اشاره به نامناسب بودن كيفيت مطبوعات محلي استان اردبيل هم گفت: كيفيت مطبوعات محلي شايد به حدي كه بايد رضايت بخش ودر شان استان باشد نيست و ضروري است مديران مسئول وسر دبيران نشريه وقت لازم در توليد محتوا،تحليل، يادداشت ومقاله براي ارتقاي كيفي نشريه بگذارند تا يك نشريه پرمحتوا و همسو با نيازهاي مردم و جامعه منتشر شود.
بلور ساز دليل انتشار نامنظم نشريات را نبود توان مالي و علمي در نشريات دانست و افزود: برگزاري كلاس هاي آموزشي براي خبرنگاران، توليد محتوا و استفاده از روزنامه نگارن فعال ومسلط به كار روزنامه نگاري مي تواند بر ارتقاي كيفي مطبوعات محلي كمك كند.
در استان اردبيل 103 نشريه مجوزدار شامل روزنامه، هفته نامه، دوهفته نامه، ماهنامه، دو ماهنامه وفصلنامه وجود دارد اما بسياري از آنها به صورت منظم و برخي نيز اصلا منتشر نمي شوند.
گزارش:يعقوب شاددل/ سيفعلي موسي زاده
7110/6016