نوبخت اژدری روز چهارشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا، تغییرات آب و هوایی، افزایش دما و کاهش بارندگی را عامل اصلی شیوع آفت موش در مزارع استان اردبیل ذکر کرد و گفت: از زمان شیوع این آفت در اوایل پاییز، با تامین بموقع سموم مورد نیاز و آموزش لازم کشاورزان، مبارزه عملیاتی با این آفت شروع شده است.
به گفته کارشناسان، تداوم خشکسالی و کاهش شدید بارندگی در فصل پاییز در استان اردبیل شرایط مساعدی را برای فعالیت تغذیهای و همچنین تکثیر و ازدیاد جمعیت جوندگان مضر (انواع موش) فراهم کرده به طوری که این آفت طبیعی به شکل گسترده در مزارع دیم استان قابل مشاهده است.
شیوع آفت موش در مزارع استان اردبیل که از اول سال زراعی جاری آغاز شده، به مرحله طغیان رسیده و هماکنون بسیاری از مزارع کشت شده و به خصوص اراضی زیر کشت غلات استان درگیر این آفت شده است.
شواهد و اظهارات کشاورزان استان اردبیل نشان میدهد که شیوع آفت موش خسارت زیادی را به کشت و زرع مردم وارد کرده ولی همزمان مبارزه با این آفت از سوی کشاورزان و جهاد کشاورزی استان نیز شروع شده است.
سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در اطلاعیهای به باغداران و زارعان این استان توصیه کرد که به صورت مستمر و روزانه از مزارع و باغات بازدید کرده و در صورت مشاهده فعالیت و خسارت این آفت، جهت دریافت طعمه مسموم به مدیریت و مراکز خدمات کشاورزی مراجعه کرده و برای طعمهگذاری اقدام کنند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل همچنین اضافه کرد: در سال زراعی جاری بر اساس برنامه ابلاغی از سوی وزارت جهاد کشاورزی می بایست ۶۳۰ هزار هکتار از مزارع این استان به زیر کشت محصولات بهاره و پاییزه برود که تاکنون از این میزان ۳۵۰ هزار هکتار انواع محصولات استراتژیک و مهم کشت شده و با آغاز فصل بهار نیز مابقی برنامه ابلاغی به زیر کشت انواع محصولات بهاره خواهد رفت.
وی افزود: بر اساس پیگیری های صورت گرفته تاکنون ۷۸ هزار تن کود ازته به استان اردبیل اختصاص یافته تا در اختیار بهرهبرداران و تولیدکنندگان انواع محصولات کشاورزی قرار بگیرد و در تلاش هستیم تا میزان سهمیه اختصاصی به ۱۰۰ هزار تن افزایش یابد.
اژدری با اشاره به کاهش میزان نزولات جوی و تغییر شرایط آب و هوایی منطقه افزود: استان اردبیل طی دو سال اخیر درگیر خشکسالی شدید و فراگیری در تمامی مناطق مستعد کشاورزی شده به طوری که میزان بارش در این استان در سال جاری نسبت به میانگین بلند مدت ۴۵ درصد کاهش یافته است.
وی اظهار کرد: در پی کاهش بارندگی طی دو سال اخیر، کارشناسان، محققان و متخصصان زراعت و ترویج استان اردبیل با توصیه و ترویج بذور مقاوم به خشکسالی و با آببری، تلاش کردند که میزان تولید محصولات مهم استان از جمله گندم را در سطح پایدار نگه دارند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل توسعه کشت محصولات گلخانهای و رفع موانع تولید در این بخش را راهکار گذر از وضعیت کم بارشی دانست و بیان کرد: تامین آب کشاورزی هم اینک به وضعیت بحران رسیده و چالش مهم تولید در بخش کشاورزان به شمار میرود.
وی با تاکید بر ضرورت گسترش شهرکهای کشاورزی و تولید محصولات گلخانهای اظهار کرد: در چنین شرایطی می بایست با بهرهگیری از آخرین یافتههای علمی و تحقیقاتی و نیز با بهرهگیری از شیوهها و فناوریهای نوین آبیاری و با حداقل آب مصرفی، بیشترین میزان محصول را تولید کنیم.
به گزارش ایرنا، استان اردبیل ۱۸ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که معادل ۱.۰۹ درصد از مساحت کل کشور ایران است.
۴۳.۶ درصد از مساحت این استان شامل ۸۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۵۰.۴ درصد معادل ۹۴۹ هزار هکتار مرتع، ۳.۵ درصد برابر با ۶۳ هزار هکتار جنگل و مابقی نیز مربوط به سایر کاربریهاست.
استان اردبیل کمتر از یک درصد مساحت ایران را دارد ولی با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با تولید حدود ۵۷۰ هزار تن گندم، ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی، سهم عمدهای در تامین نیاز به محصولات کشاورزی کشور را دارد.
۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت میشود که ۲۷۰ هزار هکتار آن اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار نیز جزو اراضی دیم است.
محصول گندم با حدود ۳۰۰ هزار هکتار و محصول جو با حدود ۱۲۷ هزار هکتار، بیشترین سهم اراضی کشت محصول کشاورزی در استان اردبیل را دارد.
نظر شما