۲۶ مهر ۱۳۹۶، ۹:۰۷
کد خبر: 82699912
T T
۰ نفر
ترميم زخم ها‌ با استفاده از تركيب روغن شترمرغ و نانوفيبر‌ها

تهران- ايرنا- پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكي تبريز با همكاري محققان دانشگاه موناش استراليا موفق به ساخت داربست‌‌هايي از تركيب نانوفيبر و روغن شتر مرغ شده‌اند. اين تركيب گزينه مناسبي براي طراحي پوشاننده‌هاي زخم و مهندسي بافت پوست و ترميم زخم‌ها خواهد بود.

به گزارش روز چهارشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، تاكنون بيش از 400 هزار بيمار دچار مشكلات پوستي، با محصولات مهندسي بافت كه به صورت تجاري درآمده‌اند، درمان شده‌اند. جايگزين‌هاي پوستي به كار گرفته شده‌، به دو صورت بدون سلول يا با سلول بوده‌اند. با وجود اين، در حال حاضر هيچكدام از اين محصولات رضايت كاملي از ترميم پوست آسيب ديده را به وجود نياورده‌اند و همچنان محققان در حال ارزيابي مواد و داربست‌هايي با كارايي بهتر و مشابه با ساختار و عملكرد پوست طبيعي از دست رفته هستند.
محققان در اين طرح به منظور توليد پوشاننده‌هاي زخم و گرافت‌هاي پوستي زيستي همراه با سلول‌هاي بنيادي، داربست‌هاي نانوفيبري بر پايه‌ روغن شتر مرغ (Emu Oil) سنتز كرده‌اند.
دكتر يونس پيله ور سلطان احمدي پژوهشگر دانشگاه علوم پزشكي تبريز، دليل انتخاب روغن شتر مرغ در ساخت اين داربست را اينگونه توضيح داد: كاربرد داربست‌هاي نانوفيبري به عنوان پوشش زخم (wound dressing) و يا حامل‌هاي سلولي جهت جايگزيني بافت پوستي آسيب ديده اهميت زيادي پيدا كرده‌اند. براي اين منظور از مواد و تركيبات متنوعي نظير كلاژن، كيتوزان، پلي اورتان و PLGA و يا كامپوزيتي از اين مواد در ساختار داربست استفاده مي‌شود. طي يك دهه گذشته از عصاره‌هاي گياهاني كه داراي اثرات التيام بخشي در بهبود زخم بوده‌اند نيز استفاده شده است. با اين وجود، قابليت‌هاي عصاره‌هاي حيواني به منظور بهسازي و افزايش كارايي داربست‌هاي نانوفيبري هنوز به طور كامل مطالعه نشده است. از آنجا كه روغن شترمرغ داراي ويژگي‌هاي ضد درد، ضد التهاب، ضد باكتريايي و آنتي اكسيداني و داراي پتانسيل بالقوه براي ترميم زخم است، در اين طرح از اين عصاره‌ حيواني استفاده شد.
وي در ادامه افزود: در اين تحقيق، داربست‌هاي نانوفيبري PCL/PEG حاوي روغن شتر مرغ به روش الكتروريسي تهيه شدند و كارايي آن‌ها از نظر اثرات حفاظت سلولي، تكثير و تمايز اپيدرمي سلول‌هاي بنيادي مشتق از بافت آديپوز بر روي اين داربست‌ها، در محيط كشت سلولي ( in vitro) مورد بررسي قرار گرفت.
به گفته‌ پيله ور سلطان احمدي، بر اساس نتايج حاصل شده اين داربست‌هاي حاوي روغن شترمرغ براي حمايت از اتصال، بقا، تكثير و تمايز اپيدرمي سلول‌هاي بنيادي مشتق از بافت چربي بسيار سازگار بوده و مي‌تواند براي توليد پوشاننده‌هاي زخم و جايگزين‌هاي مهندسي بافتي همراه با سلول‌هاي بنيادي كانديدهاي مناسبي باشند.
دانشجوي دكتراي بيوتكنولوژي پزشكي دانشگاه علوم پزشكي تبريز خاطر نشان كرد: در اين طرح از آزمون‌هاي مختلفي از جمله FE-SEM، FTIR و UTM جهت بررسي خصوصيات داربست‌هاي نانوفيبري الكترويسي شده استفاده شده است. همچنين از آزمون MTT براي تعيين ميزان تكثير سلول‌هاي بنيادي و نيز تعيين پتانسيل آنتي اكسيداني اين نانوفيبرها در مواجهه با شرايط استرس اكسيداتيو تحميل شده به سلول‌ها بهره گرفته شده است. از طرفي تمايز ايپدرمالي سلول‌هاي بنيادي مشتق از بافت چربي كشت داده شده روي داربست‌هاي نافيبري از طريق ايمنوسيتوشيمي و به كارگيري ميكروسكوپ كانفوكال و qPCR ارزيابي شده است.
اين تحقيقات حاصل تلاش‌هاي محققاني از گروه بيوتكنولوژي پزشكي دانشكده علوم نوين پزشكي و مركز سلول‌هاي بنيادي و بند ناف دانشگاه علوم پزشكي تبريز به سرپرستي پروفسور نصرت اله ضرغامي با همكاري انستيتو پزشكي بازساختي استراليا وابسته به دانشگاه موناش استرالياست. نتايج اين كار در مجله‌ Experimental Cell Research با ضريب تأثير 3/54 (جلد 357، سال 2017، صفحات 192 تا 201) منتشر شده است.
علمي**1023**1440
تنظيم:ابوالقاسم تيموري** انتشار: گلشن
۰ نفر