به گزارش ايرنا،عمليات پيروزمندانه «والفجر 4» در سه مرحله و باهدف وصل ارتفاعات منطقه پنجوين و دشت شيلر به يكديگر در خط رزمندگان ، از روز 27 مهرماه 1362 به مدت 33 روز در منطقه جبهه شمالي استان سليمانيه و منطقه پنجوين انجام گرفت.
دشت وسيع و دره شيلر ميان شهر مرزي بانه و مريوان با فرورفتگي خاصي كه از خاك عراق به داخل ايران دارد ، در گذشته و در تاريخ جنگ تحميلي منطقه مهمي به شمار ميرفت. بلنديهاي سورن، سوركوه و كاني مانگا در دهانه اين دشت قرار دارند.
حمله ساعت 24 و با رمز يا الله ... يا الله ... يا الله در منطقهاي به وسعت صدها كيلومتر مربع آغاز شد. نيروها در دو محور بانه و بلنديهاي لري، گرمك، كنگرك و در محور مريوان و بلندي هاي پنجوين به نام زله ، مارو و خلوزه به پيشروي پرداختند.
در مرحله دوم پس از گذشت دو روز از مرحله نخست، بلندي هاي سورن و كاني مانگا و چندين نقطه ديگر آزاد شد، اما براثر پاتكهاي دشمن روي قله هاي كاني مانگا، برخي از مناطق دست به دست شد و نهايتا در اشغال دشمن باقي ماند.
مرحله سوم عمليات روز 2 آبان ماه 1362 به اجرا درآمد. سپاه پاسداران تنها با 25 گردان وارد عمل شد و در مجموع 1000 كيلومتر مربع شامل 300 كيلومتر مربع از اراضي ايران و 700 كيلومتر مربع از اراضي عراق آزاد شد و معابر نفوذي گروهك هاي نفوذي ضد انقلاب به داخل ايران در دره شيلر مسدود شد.
اين عمليات را 8 تيپ و دو گردان از سپاه و 1 لشكر پياده از ارتش به انجام رساندند . فرآيند اين عمليات، تصرف پيشرفتگي دشت شيلر، شهر و پادگان پنجوين و گرمك عراق و تسلط بر 13 شهر و روستاي عراق ، همراه با 19000 تن كشته و زخمي و اسير و نابودي دهها گردان و گروهان كماندويي و مخصوص دشمن بود.
دستاورد ديگر اين عمليات خارج ساختن شهر مريوان از زير ديد و تير دشمن و فراهم سازي مقدمات عمليات بعدي در استان سليمانيه عراق بود.
سردارسرتيپ پاسدار يعقوب زهدي معاون مركز تحقيقات راهبردي دفاعي و جانشين فرمانده توپخانه سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس، هم در تشريح عمليات والفجر 4 گفت: اين عمليات غرور آفرين در منطقه پنجوين و با هدف متصل كردن ارتفاعات سورن به سور كوه با رمز «يا الله» در اواخر مهر ماه سال 62 آغاز شد.
به گفته سردار زهدي ، آزادسازي بخشي از ميهن اسلامي و ارتفاعات مهم منطقه، تصرف پيشرفتگي دشت شيلر، مسدود ساختن راه ورود گروهكهاي ضد انقلاب كه از طريق دشت شيلر انجام ميشد، تصرف پادگان پنجوين و گرمك عراق و خارج ساختن مريوان از زير ديد و تير دشمن از جمله اهداف اين عمليات به شمار ميرود.
از ساعت 23:30 روز 27 مهر ماه 62 ، عمليات از دو محور بانه و مريوان و با فرماندهي قرارگاه حمزه سيدالشهدا (ع) آغاز شد و ارتفاعات لري، گرمك، كنگرك، براله، مارو، خلوزه 1 و 2، كلو، شهدا، تخم مرغي، سه درختي و هرگنه كوچك به تصرف درآمد. پس از آن، دشمن براي حفظ ساير نقاط، جلوگيري از انهدام بيشتر نيروهايش و نيز تشكيل خط پدافندي جديد و مطمئن، از يك سري نقاط كم اهميت عقبنشيني كرد.
در ادامه عمليات، يكي از لشكرهاي سپاه پاسداران خط پدافندي خود را به پشت رودخانه قزلچه رساند و يكي ديگر نيز پس از چند عمليات متوالي موفق شد يال شرقي سنگ معدن را تصرف كند.
*** تحت فشار قرار گرفتن دشمن در ارتفاعات كاني مانگا
به اين ترتيب، دشمن كه تحت فشار قرار گرفته و از پاتكهاي سنگين خود نيز نتيجه نگرفته بود، در چهارم آبان سال 62 ضمن پرتاب گلولههاي حاوي مواد شيميايي به طرف مقابل، شهر پنجوين را تخريب كرد و تا پشت تنگه نالپاريز عقب نشست و سپس به تقويت ارتفاعات كانيمانگا مبادرت ورزيد. نيروهاي خودي نيز ارتفاعات تخليه شده را به تصرف درآورده و در يك كيلومتري شهر مستقر شدند.
در تاريخ 12 آبان ماه نيز عمليات براي تصرف ارتفاعات مهم كانيمانگا آغاز شد و رزمندگان توانستند قلل 1794، 1774، 1662، 1877 و 1900 را تسخير كنند. پس از آن، دشمن با پاتكهاي خود موفق شد قله 1900 را بازپس گيرد.
چهار روز بعد، دو گردان خودي طي عملياتي در ساعت 4 بامداد، قلههاي 1900 و 1904 را تصرف كردند؛ امّا آتش شديد دشمن مانع از استقرار آنان در اين قلهها شد.
شانزده روز بعد (در ساعت 21:40 روز بيست وهشتم آبان )، رزمندگان سپاه اسلام مجدداً وارد عمل شده و توانستند قلههاي 1830، 1810، 1900، 1904، 1740 و 1680 را تصرف كنند. در اين ميان، عدم سقوط تنگه روكان و قلههاي 1616 و 1606 موجب شد تا امكان تدارك و پشتيباني نيروها فراهم نيايد. به همين دليل، بنابه دستور، برخي از نقاط تصرف شده در اين مرحله تخليه شد.
*** انهدام يگانهاي گارد رياست جمهوري حزب بعث عراق
سردار زهدي افزود: در اين عمليات تيپهاي 5 و 6 گارد رياست جمهوري كه از زبده ترين واحدهاي ارتش بعثي صدام بودند به كمك يگانهاي مستقر در ارتفاعات آمدند و در درگيريها منهدم گرديدند. مواضع آنها به تصرف رزمندگان اسلام درآمد. دشمن براي جلوگيري از ادامه عمليات، لشكر 7 ارتش بعثي را كه تازه نفس بود به كمك اين لشكر فرستاد كه چون موفق نشد يك تيپ كماندويي را هم وارد صحنه عمليات كرد.
در مرحله سوم عمليات هم اين تيپ كماندويي توسط رزمندگان لشكر 31 عاشورا، ظرف دو شب منهدم گرديد و افراد آن پا به فرار گذاشتند. در اين عمليات ارتفاعات كانيمانگا بدست نيروهاي خودي افتاد ولي بر اثر پاتكهاي دشمن در نهايت در اشغال ارتش عراق باقي ماند.
قبل از شروع عمليات، ارتش بعثي عراق در ارتفاعات مسلط بر شهرهاي مرزي بانه و مريوان، مستقر بود و اين دو شهر در ديد و تير ارتش بعثي قرار داشتند. با حضور ارتش بعثي در اين ارتفاعات، امكان تردد احزاب مسلح دموكرات و كومله كه از سوي رژيم صدام ، حمايت و تجهيز ميشدند به خاك دشمن، وجود داشت و آنها ميتوانستند به راحتي با تردد از اين منطقه سلاح، مهمات و تداركات لازم را از داخل خاك عراق به كردستان وارد كرده و عليه قواي جمهوري اسلامي به نفع رژيم صدام، بجنگند.
با انجام عمليات والفجر 4، علاوه بر دور شدن دشمن از شهرهاي مرزي و قطع ارتباط گروههاي مسلح تغذيه شده ازسوي رژيم صدام، جبهه جديدي عليه دشمن در روبروي شهرهاي سيدصادق و حلبچه وسد دربندي خان بازشد كه بخشي از توان ارتش بعثي را به خود مشغول كرد.
اين فرمانده دوران دفاع مقدس تصريح كرد : در اين عمليات حدود يكهزار كيلومترمربع از سرزمينهاي ايران و عراق آزاد شد و دو جاده مهم چوارتر به ماووت و سردشت و جاده روان دوز به سردشت كه محل تردد احزاب مسلح حزب دموكرات بود مسدود شد.
يك خودروي ضد گلوله مربوط به يكي از سران حزب دموكرات نيز به غنيمت گرفته شد. 700 نفر از نظاميان عراقي اسير شدند.
*** شهادت سردار حاج عباس وراميني و سردار عليرضا رضائيان
در اين عمليات غرور آفرين ، سرداران سپاه از جمله سردار شهيد «حاج عباس محمد وراميني» مسئول ستاد لشكر 27 محمد رسول الله (ص) و قائم مقام شهيد حاج ابراهيم همت درعمليات و همچنين سردارشهيد «عليرضا رضائيان »فرمانده قرارگاه مقدم حمزه سيدالشهدا در منطقه به شهادت رسيدند.
ايران گرچه شهر پنجوين را از سه طرف محاصره كرد ولي نتوانست آن را به تصرف خود درآورد. در اين عمليات همچنين 250 نفر از رزمندگان اسلام كه در اسارت حزب دموكرات بودند، آزاد شدند. پس از تصرف منطقه والفجر 4، پدافند از آن بر عهده ارتش قرار گرفت.
*** تلفات دشمن در عمليات والفجر 4
با انجام اين عمليات 200 تن از رزمندگان اسلام از اسارت افراد ضد انقلاب بيرون آمدند. ارتش عراق در طول اين عمليات 10 فروند هواپيما، يك فروند بالگرد، بيش از 90 دستگاه تانك و نفربر زرهي ، 200 دستگاه خودرو و انبوهي از سلاح و مهمات خود را از دست داد و 5 دستگاه تانك و نفربر، 10 دستگاه لودر و بولدوزر ، 200 دستگاه خودرو سبك و سنگين، 20 قبضه سلاح ضد هوايي سام 7، مقداري وسايل مخابراتي، مهمات و سلاح هاي سبك و سنگين از دشمن به غنيمت نيروهاي ايراني در آمد.
اجتمام / 1095 **1569
گزارش : رضا رضائي مجد ** ناشر : علي حبيبي
*آگاهي از آخرين اخبار اجتماعي و حوادث ايران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعي ايرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej
روز شمار دفاع مقدس،
عمليات والفجر4،آزاد سازي دشت شيلر وارتفاعات كاني مانگا/تسلط بر13 شهرعراق
۳۰ مهر ۱۳۹۶، ۱۲:۱۰
کد خبر:
82704250
تهران- ايرنا-عمليات غرور آفرين «والفجر 4 » با اهداف آزادسازي بخشي از ميهن اسلامي و ارتفاعات مهم منطقه، تصرف پيشرفتگي دشمن دردشت شيلر، مسدود ساختن راه ورود گروهكهاي ضد انقلاب ، تصرف پادگان پنجوين و گرمك عراق و خارج ساختن مريوان از زير ديد و تير دشمن از سوي رزمندگان اسلام انجام شد.