۲ آبان ۱۳۹۶، ۱۲:۲۸
کد خبر: 82706652
T T
۰ نفر
كسری بودجه 200 میلیارد دلاری عربستان و ابهام در فروش سهام آرامكو

تهران- ایرنا- خبرگزاری فرانسه روز گذشته(دوشنبه)درگزارشی ضمن اشاره به تلاش های عربستان برای رهایی از كسری 200 میلیارد دلاری بودجه اش، نوشت: برخی از كارشناسان مالی با طرح پرسش هایی، درباره موفقیت آمیز بودن فروش 5 درصدی سهام آرامكو، شك كرده و احتمال لغو آن را داده اند.

به گزارش «فرانس پرس»، غول نفتی «آرامكو»ی عربستان تاكید كرد كه فروش بخشی از سهام این شركت در سال 2018 در مسیری كه برنامه ریزی شده، انجام می گیرد. این موضوع سوالات زیادی را درباره جزئیات اجرای بزرگترین عملیات مالی از این نوع در تاریخ عربستان، مطرح كرده است.
طرح فروش 5 درصدی سهام آرامكو، سنگ بنای (اجرای) چشم انداز 2030 است كه هدفش تنوع بخشیدن به منابع درآمدی عربستان است كه اقتصادی وابسته به نفت دارد. «محمد بن سلمان» ولیعهد 32 ساله سعودی، این چشم انداز را در سال 2016 مطرح كرد.
فروش این میزان سهام شركت آرامكو، درآمدهای كلانی را برای عربستان به همراه خواهد داشت و به این كشور نفتی كمك خواهد كرد تا كسری بودجه خود را جبران كند. از زمان كاهش بهای جهانی نفت در سال 2014، مجموع كسری بودجه سعودی طی سه سال اخیر، به حدود 200 میلیارد دلار رسیده است.
اما كارشناسان امور مالی، سوالاتی را طی هفته های اخیر درباره نتیجه بخش بودن طرح فروش سهام آرامكو با توجه به توانایی عربستان برای قرض كردن صدها میلیارد مطرح كرده اند. همچنین پرسش هایی نیز درباره جزئیات دیگر این گام تاریخی (فروش سهام) به ویژه در خصوص شفاف عمل كردن، مطرح شده است. به نحوی كه این شركت مجبور خواهد بود، بعد از فروش سهام خود، به طور شفاف و روشن آمارها و ارقامش را به صورت دوره ای، ارائه دهد و فاش كند.
تا جایی كه این كارشناسان درباره امكان اجرای این فرایند، شك و تردید كردند و احتمال دادند كه لغو شود.
«امین ناصر» رئیس غول نفتی آرامكو، همه این احتمالات را منتفی دانست و تاكید كرد كه فرایند عرضه سهام این شركت نفتی به عموم، در نیمه دوم سال 2018 انجام خواهد شد.
ناصر در گفت و گو با شبكه خبری «سی ان بی سی» افزود : بارها اعلام كرده ایم كه این طرح (فروش سهم) در سال 2018 و دقیق تر بگویم نیمه دوم 2018 عملیاتی خواهد شد.
وی تصریح كرد: این طرح، آنطور كه باید، انجام می شود.
** سهام خاص یا عام؟
كارشناسان ارزش و بهای «آرامكو» را بین یك تریلیون تا یك و نیم تریلیون دلار برآورد كرده اند. یعنی ارزش 5 درصد از سهام این شركت معادل حدود 100میلیارد دلار است.
روزنامه «فایننشال تایمز» حدود یك هفته گذشته در مطلبی، نوشت: شركت سعودی، در حال بررسی طرح فروش سهام خاص خود به دولت های خارجی از جمله چین و سایر سرمایه گذاران است. این در حالی است كه نگرانی ها درباره نتیجه بخش بودن طرح فروش سهام های این شركت در سطح بین المللی، رو به افزایش است.
در مقابل آرامكو در واكنش به گزارش منتشر شده در این روزنامه، آن را «تنها گمانه زنی» خواند و اعلام كرد كه همه گزینه ها برای بازار، ارائه شده است و اقدامات لازم برای اجرای طرح كلی در بازده زمانی اش در سال 2018، در نظر گرفته شده است.
ناصرهمچنین درادامه سخنانش با تاكید بر اینكه این شركت، هنوز گفت وگویی با هیچ طرفی نداشته است، افزود: آرامكوی سعودی هیچ مذاكره ای با چینی ها یا دیگر كشورها نداشته اند.
كارشناسان مالی معتقدند كه فروش سهام این شركت به یك طرف آن هم به طور مستقیم به جای عرضه عمومی آن در بازارهای جهانی، گام های تاریخی كه این شركت برمی دارد را تسهیل می بخشد.
خانم كارن یانگ عضو موسسه دولت های عربی خلیج فارس مستقر در واشنگتن نیز در گفت و گو با فرانس پرس گفت: فروش سهم كوچكی از این شركت به طور مستقیم، بسیاری از مشكلاتی را كه این طرح در بازارهای مالی دنیا، می تواند داشته باشد را حل خواهد كرد.
وی اضافه كرد: از این طریق می توان به طور مستقیم درباره قیمت آن (سهم) صحبت كرد و قرارداد مد نظر در زمان كوتاهی، به سرانجام خواهد رسید.
طبق این گزارش، عربستان برنامه هایی را برای عرضه سهام شركت آرامكو در بازارهای محلی و جهانی مانند بازار نیویورك یا لندن در نظر گرفته است. اما این شركت هنوز به دنبال یافتن بهترین بازار برای ارائه این طرح است؛ آن هم در صورتی كه بخواهد به طور عام آن را عرضه كند.
همچنین عربستان در صورت عرضه خاص سهام آرامكو به جای عرضه عام آن، دیگر نیازی به ارائه آمار و ارقامی كه مربوط سال های پیش است، ندارد. همچنین سعودی ها بهای این شركت را دو تریلیون دلار ارزیابی می كنند. اما سرمایه گذاران آن را كمتر از این مقدار می دانند.
برای موفقیت آمیز بودن عرضه عام سهام آرامكو، این شركت باید اجازه دهد كه درباره ذخایر نفتی عربستان، حساب ها، گزارش ها و معاملات آن بررسی های لازم به عمل آید. امری كه شركت های بزرگ، زیر بار آن نمی روند.
یك استاد علوم تجاری در دانشگاه جورج واشنگتن دراین باره گفت: عربستان مجبور خواهد شد كه واقعیت ها و آمار و ارقام را (درباره این شركت) فاش كند؛ آمار و ارقامی كه تا امروز به مثابه رازهای یك كشور، پنهان مانده بود.
خاورم**9329** 1064 مترجم: ندا بهبودی*
۰ نفر