این موضوع مرهون وجود ویژگی های ارزنده تاریخی و به یادگار گذاشتن بناهایی ماندگار توسط مردمان سختكوش این دیار است كه سبب شد تا مسئولان استان توجه به صنعت گردشگری را به عنوان یكی از اولویت ها و محورهای توسعه یزد بیش از پیش مورد نظر قرار دهند.
سیدمحمد میرمحمدی استاندار یزد بهمن 1395 در دومین نشست منطقهای مثلث طلایی گردشگری كشور گفته بود: صنعت گردشگری یكی از محورهای هشت گانه اولویت های استان است، مثلث گردشگری نیز كمك بسیاری به هم افزایی استانی و تلاش برای رفع موانع خواهد كرد.
به گزارش ایرنا، بیشتر گردشگران خارجی در ایران و به تبع آن در یزد ،گردشگران تاریخی هستند كه در مدت حضور در كشورمان بیشتر به بازدید مكان ها و بناهای تاریخی و خشت و گلی می پردازند و از مشاهده بادگیرها و قناتها به وجد می آیند، چرا كه این آثار نشان از خلاقیت ، ابتكار و سخت كوشی مردمان این دیار كهن دارد.
اغلب این گردشگران مكان های سنتی و اقامتگاه هایی را كه زندگی مردم سالیان دور تداعی می كند، برای استراحت ترجیح می دهند و بر این اساس سفری لذت بخش و ماندگارتر را برای خود رقم می زنند.
توجه به اقامتگاه های بوم گردی مدتی است كه به عنوان یكی از مهمترین اولویت های اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد در دستور كار قرار گرفته است.
** بوم گردی
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد می گوید: بوم گردی یا اكوتوریسم یعنی احترام به گذشته و حال مردمانی كه از سال ها قبل در یك زیست بوم خاص زندگی می كنند.
فاطمه دانش یزدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: بوم گردی، واژه پیچیده و غریبی نیست، سفری است مسئولانه كه موجب رشد و پایداری زیست بوم، فرهنگ و كیفیت زندگی ساكنان منطقه گردشگری خاصی می شود.
** بهره برداری از 51 بوم گردی
همچنین سرپرست معاونت گردشگری اداره كل میراث فرهنگی استان یزد می افزاید: از سال گذشته تاكنون افزون بر 150 فقره تقاضا برای ایجاد بوم گردی به این اداره كل ارایه شد كه از این تعداد، 51 مورد به بهره برداری رسیده است.
نصیری با بیان اینكه تاكید این اداره كل توسعه بوم گردی در مناطق روستایی و آبادی هاست، افزود: با توجه به توافق استانداری، میراث فرهنگی و بنیاد مسكن انقلاب اسلامی، امیدواریم در این بخش تسهیلات خوبی در اختیار متصدیان بوم گردی ها قرار گیرد.
وی تصریح كرد: صندوق كارآفرینی امید تا سقف یك میلیارد ریال تسهیلات برای اشتغال در بوم گردی ارایه می كند.
به گزارش ایرنا این مسئول می گوید: بوم گردی ها در بافت تاریخی شهرهای یزد، میبد، اردكان، ابركوه و بافق توسعه خوبی داشته و مورد استقبال بیشتر گردشگران خارجی قرار گرفته است.
** افزایش 11 درصدی ورود گردشگران خارجی به یزد
سرپرست معاونت گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد می افزاید: در 6 ماهه نخست سال 96، 51 هزار و 820 گردشگر خارجی به استان سفر كردند كه این عدد نسبت به مدت مشابه سال گذشته 11 درصد افزایش دارد.
نصیری ،ملیت بیشتر گردشگران را فرانسوی، آلمانی، ایتالیایی، اسپانیایی، چینی و هلندی ذكر كرد و ادامه داد: پارسال، 113 هزار و 500 گردشگر خارجی یزد را به عنوان مقصد سفر خود به ایران انتخاب كرده بودند كه از این تعداد، 47 هزار و 17 نفر مربوط به 6 ماهه نخست سال 95است.
وی تاكید كرد: با توجه به برنامه ریزی ها، پیش بینی می شود، شمار گردشگران خارجی به استان تا پایان سال جاری با 20 درصد رشد نسبت به سال گذشته به 140 هزار نفر برسد.
نصیری با یادآوری ثبت جهانی بافت تاریخی یزد تیر ماه سال 96 از سوی سازمان علمی، آموزشی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسكو) یادآور شد: این مهم به طور حتم در افزایش شمار گردشگران خارجی كه یزد را به عنوان مقصد سفرشان انتخاب می كنند موثر خواهد بود.
سرپرست معاونت گردشگری اداره كل میراث فرهنگی یزد در ادامه از شناسایی و احصا 120 جاذبه گردشگری پربازدید استان خبر داد.
كمیته میراث جهانی یونسكو 18 تیر ماه 1396 در چهل و یكمین نشست خود در شهر كراكوف لهستان ، با اجماع اعضا، شهر تاریخی یزد را در فهرست میراث جهانی ثبت كرد و به این ترتیب نخستین پرونده یكی از شهرهای تاریخی ایران در فهرست جهانی به ثبت رسید.
پیش از ثبت جهانی بافت تاریخی شهر یزد حدود 750 هكتار از بافت تاریخی این شهر در سال 1384 به ثبت آثار ملی رسید و هم اكنون حدود 200 هكتار از این بافت ثبت جهانی شده است.
استان یزد 6 هزار و 500 اثر تاریخی دارد كه از این تعداد، یكهزار و 850 اثر به ثبت ملی رسید.
استان یزد 2 هزار و 270 هكتار بافت تاریخی دارد و شهر یزد به عنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان مشهور است.
پیش از این باغ های دولت آباد یزد و پهلوان پور مهریز و قنات های زارچ و حسن آباد از استان یزد در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده بود.
یزد گنجینه ای از هنر، فرهنگ و تمدن ایرانی را در خود جای داده است،از آن جمله می توان به بناهای مذهبی، بقعه، مسجد، حسینیه ها، زیارتگاه های زرتشتیان، خانه های تاریخی، آب انبارها، باغ های تاریخی، بادگیرها و بازارچه ها اشاره كرد.
یزد با عناوینی چون به شهر بادگیرها، شهر كار، كاریز و كاهگل، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسینیه ایران، شهر دوچرخه ها، شیرینی، شهر قنات، قنوت ، قناعت ،شهر آتش و آفتاب معروف است.
7532 *2047*گزارشگر: سعید صادقی مقدم - انتشار- عباسقلی اشكورجیری
یزد - ایرنا - یزد، اصفهان و فارس سه صلع مثلث گردشگری ایران را تشكیل می دهند ، بسیاری از گردشگران خارجی در سفر به ایران این سه استان تاریخی و فرهنگی را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب می كنند.