به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، پس از سال ها جنگ ویرانگر و تجاوز نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان به یمن و كشته و آواره شدن هزاران نفر از مردم بی پناه، در حالی كه چشم اندازهایی مثبت از خروج عربستان از جنگ یمن ایجاد شده بود، اظهارات تازه «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان، آب پاكی را روی دست تحلیلگران ریخت. بن سلمان در گفتوگو با خبرگزاری «رویترز» گفت: جنگ را ادامه میدهیم تا مطمئن شویم كه حزبالله دیگری تكرار نمیشود زیرا یمن برای ما خطرناكتر از لبنان است.
چندی پیش روزنامه «رأی الیوم» در تحلیلی نوشته بود: آنها دنبال گزینههای جایگزین و راهكارهای مسالمتآمیز میگردند و اگر به این راهكارها دست پیدا نكنند، عربستان و امارات به تدریج از بحران یمن كنار میكشند و اوضاع را به طرفهای یمن واگذار میكنند تا خود جنگ را تا آنجا كه خسته شوند ادامه داده و خودشان به توافق میان خود دست یابند یا اینكه طرفی بر طرف دیگر پیروز شود یا گزینه سومی به نام تقسیم یمن شكل بگیرد.
این در حالی بود كه «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان هم در گفت و گویی رسانه ای به این موضوع اشاره كرده بود. او تاكید كرده بود كه راهكار نظامی دیگر به تنهایی برای حل اوضاع یمن كارساز نیست و عربستان از راهكار سیاسی برای حل بحران یمن و سوریه حمایت میكند.
حال اما به نظر می رسد مقامات سعودی تداوم تجاوز نظامی به یمن را در دستور كار خود قرار داده اند. هدف از تداوم این جنگ هم ممانعت از تبدیل شدن «انصار الله» به حزب اللهی دیگر در مرزهای جنوبی سعودی عنوان شده است؛ گویی ولیعهد سعودی با این اظهار نظر، ادعاهای پیشین رهبران عربستان در مورد علت تجاوز به یمن را برملا كرده است.
بیش از دو سال است كه رهبران سعودی، به بهانه بازگرداندن مشروعیت به دولت «عبدربه منصور بن هادی» رییس جمهوری مستعفی یمن، رهبری نیروهای ائتلافی را بر عهده گرفته و علیه مردم مظلوم و شهروندان یمنی وارد جنگ شده اند.
این در حالی است كه منصور بن هادی هم به تازگی مدعی شده كه جمهوری اسلامی ایران به دنبال ایجاد حزب الله جدید در یمن و مرزهای عربستان است. رییس جمهوری مستعفی یمن مدعی شده كه ایران از انقلابیون یمن به عنوان ابزاری برای ایجاد ناامنی و بیثباتی در كشورهای مجاور و به خصوص عربستان استفاده میكند و جنگ ظالمانهای كه انقلابیون بر این كشور تحمیل كردند به نفع ایران است.
جنگ یمن از سال 2015 آغاز شد. برآورده نشدن مطالبات مردمی در دولت «عبدربه منصور هادی»، رییس جمهوری كه به دنبال بركناری «علی عبدالله صالح» در جریان خیزش كشورهای اسلامی موسوم به بهار عربی روی كار آمده بود، اسباب اعتراضات مردمی دوباره را فراهم كرد. شدت گرفتن اعتراضات به رهبری نیروهای انصارالله (حوثی ها)، موجب شد هادی از مقام خود استعفا داده و از كشور خارج شود.
به دنبال استعفای هادی، عربستان سعودی به منظور بازگرداندن مشروعیت به دولت مستعفی، با تشكیل ائتلافی از كشورهای عربی، حمله نظامی خود به یمن را آغاز كرد. حدود 2 سال و نیم از آن زمان می گذرد و همچنان یمن هدف بمباران هوایی پی در پی نیروهای ائتلاف قرار می گیرد. در این میان مردم یمن هر روز شاهد كشته شدن تعداد زیادی از غیرنظامیان، زنان و كودكان خود هستند. در جریان دو سال و نیم تجاوز نظامی عربستان به یمن بیش از 33 هزار نفر كشته شده اند. به رغم هشدار بسیاری از نهادهای حقوق بشری به نیروهای ائتلاف، همچنان مردم غیرنظامی، زنان و كودكان در معرض خطر جنگ در یمن قرار دادند.
این ادعاها در حالی از سوی متجاوزان به حقوق مردم یمن مطرح می شود كه جمهوری اسلامی ایران همواره حامی مردم مظلوم یمن بوده و خواستار حل بحران این كشور از طریق روش های مسالمت آمیز، گفتوگو و تفاهم بوده است.
اظهارنظرهای اینچنینی از سوی متجاوزان به حقوق مردم یمن اما، نشانه های خوبی از آینده تحولات این كشور به دست نمی دهد. وقتی هدف از تداوم جنگ، مقابله جدی با نیروهای انصارالله و شكست آن عنوان می شود، همه امیدها برای یافتن روش های مبتنی بر گفت و گو و مصالحه برای پایان بخشی به جنگ نقش بر آب می شود.
عجیب اینجا است كه مقامات عربستانی از سویی از تداوم تجاوز سخن می گوید و از سویی دیگر از تلاش برای پیشبرد مذاكرات. چنانكه ششم آبان ماه، «محمد آل جابر» سفیر عربستان در یمن مدعی شد كه كشورش به دنبال فعال سازی راهكار سیاسی برای پایان جنگ یمن است. وی همچنین ادعا كرده ریاض از تلاش های «اسماعیل ولد الشیخ» فرستاده سازمان ملل در یمن برای حل بحران و بازگشت گروه های مذاكره كننده به میز مذاكرات حمایت می كند.
مقامات عربستانی از سویی در خصوص تداوم جنگ در یمن تا شكست كامل انصارالله به عنوان یكی از نیروهای قدرتمند در یمن سخن می گویند و از سویی دیگر در خصوص مذاكره گروه های مختلف در این كشور سخن می گویند. با توجه به اظهارات مقامات سعودی به نظر می رسد آنها به دنبال یافتن راه حلی تركیبی از تداوم جنگ و پیشبرد مذاكره هستند؛ تداوم جنگ و تهدید به منظور فشار آوردن بر انصار الله و تسلیم آن در برابر خواست نامشروع سعودی ها مبنی بر بازگشت رییس جمهور مستعفی یمن؛ راه حلی كه با توجه به مطالبات مردم یمن و قدرت و اثرگذاری قابل توجه انصارالله، غیر عملی به نظر می رسد.
تاكنون همه تلاش ها و ابتكارهای بین المللی برای اتخاذ روش های مسالمت آمیز و مذاكره محور برای حل و فصل بحران یمن بخاطر عدم واقع بینی طرف سعودی بی نتیجه مانده است و با این اظهارنظرها، چشم انداز صلح، امیدوار كننده به نظر نمی رسد.
آتش جنگ در یمن گویی هنوز بنای خاموشی ندارد. این در حالی است كه دود این آتش بیش از همه به چشم مردم به ویژه كودكان این كشور می رود، چنانكه چندی پیش سازمان ملل بخاطر گستردگی آسیب هایی كه در جریان دخالت نظامی نیروهای ائتلاف به كودكان یمنی وارد شده، نام عربستان را در فهرست ناقضان حقوق كودكان قرار داد.
پژوهشم**9275**1601**خبرنگار: اعظم حمیدپور**انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.
تهران- ایرنا- اظهارات تازه ولیعهد عربستان مبنی بر تداوم جنگ در یمن به منظور جلوگیری از شكل گیری «حزب اللهی دیگر»، ضمن بازنمایی اهداف واقعی متجاوزان به یمن، چشم انداز صلح این كشور را بیش از پیش در هاله ی از ابهام فرو می برد.